Annonce
Fyn

Slukker hurtigere og forkorter brolukning: Brandfolk på Storebælt får en schweizerkniv på hjul

Med en 14 meter lang bom og en fjernstyret vandkanon får brandfolkene, der skal slukke lastbilbrande på Storebæltsbroen, mulighed for at slukke ilden hurtigere. Arkivfoto: Sund & Bælt.
Et nyt slukningskøretøj skal sættes ind, når lastbiler bryder i brand på Storebæltsbroen. Det skal hindre overophedning af bærende kabler og forkorte tiden, hvor trafikken over broen påvirkes af branden.

Storebælt: Det er et mindre teknologisk vidunder, der fra næste år bliver sat ind som brandbil på Storebæltsbroen, hvor brændende lastbiler flere gange har sat en stopper for trafikken over broen.

Den ny brandbil er udstyret med en 14 meter lang bom, som kan drejes i alle retninger, og for enden af den sidder en fjernstyret vandkanon. Det gør det muligt at sprøjte vand ind fra broens yderside, og det giver en fordel, når det brændende køretøj holder i nødsporet.

- Med en brændende lastbil i nødsporet er det svært at komme til med almindeligt brandslukningsudstyr. Den nye sprøjte er bygget til formålet og kan bekæmpe ilden udefra, siger Kim Agersø Nielsen, teknisk chef i Sund & Bælt med ansvar for konstruktioner og anlæg.

Brandbilen kan køre med 6000 liter vand - det er tre gange så meget som de nuværende slukningskøretøjer - og der kan blandes skum i vandet, hvilket giver en større effekt, når ilden skal slukkes. Brandfolkene kan følge med i, hvordan slukningen går ved hjælp af et almindeligt og et varmemålende kamera.

Desuden har bilen en bom, som kan bruges til at bjærge køretøjer, som vejer under 3500 kilo.

- Sammensætningen af elementer gør, at vi får et væsentligt bedre værktøj, som også kan medvirke til at genetablere fremkommeligheden på broen hurtigere, siger Michael Djervad, beredskabschef hos Slagelse Brand og Redning.

Annonce
Det er besværligt med det nuværende udstyr at slukke ilden på ydersiden af brændende køretøjer, der holder i nødsporet på Storebæltsbroen. Det nye slukningskøretøj, som kommer i brug næste år, kan nemmere komme til på ydersiden. Foto: Sund & Bælt.

Stopper trafik og påvirker kabler

Særligt på broer kan lastbilbrande medføre store gener for trafikken, fordi der kan opstå fare for sikkerheden ved at køre på broen. Om eftermiddagen tirsdag 9. juli i år blev det kortvarigt nødvendigt at lukke sporet mod Sjælland, efter en lastbil var brudt i brand på lavbroen kort før Sprogø.

En vognbane blev hurtigt genåbnet, men branden var først slukket efter næsten fem timer, og der var om aftenen op til halvanden times forsinkelse for trafikanter, som skulle mod Sjælland.

En lastbilbrand på en hængebro som højbroen over Storebælt kan have endnu mere vidtrækkende følger:

- En lastbilbrand er en kompliceret størrelse at håndtere på en bro. Det er en stopklods for trafikken, som ikke kan ledes en anden vej, men det handler i høj grad også om at beskytte hængebroens kabler mod brandskader, så vi sikrer, at bæreevnen ikke bliver påvirket, siger Kim Agersø Nielsen.

Med den nye sprøjte, som brandbilen på Storebælt er udstyret med, vil brandfolkene kunne sænke temperaturen hurtigere end hidtil og mindske risikoen for, at broens kabler tager skade, forudser Kim Agersø Nielsen.

Kabler blev gloende hede

I 2018 besluttede Sund & Bælt at sikre hovedkablerne på højbroen mod brandskader. Arbejdet med at iføre de cirka 1200 meter kabler brandisoleringstæpper og brandhæmmende maling begyndte i foråret i år.

Lillebæltsbroens kabler blev på samme måde brandisoleret i 2017. Den nye bro over Lillebælt blev undersøgt efter en lastbilbrand i juli 2013, som stoppede trafikken over bæltet - man frygtede, at kablernes bæreevne var blevet forringet af branden.

Undersøgelsen af kablerne viste, at de havde været opvarmet til over 400 grader, men det påvirkede ikke bæreevnen alvorligt.

Brandbilen, som Sund & Bælt har bestilt sammen med Slagelse Brand og Redning, skal specialbygges. Den får en 14 meter lang bom med en fjernstyret vandkanon for enden. Arkivfoto: Sund & Bælt.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce