Annonce
Odense

Sluk cigaretten: Radikale Venstre vil forbyde røg omkring Odenses boldbaner

Der skal være rygning forbudt omkring alle boldbaner i Odense, mener børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R). Det gælder også Odense Stadion på billedet. Arkivfoto: Lasse Hansen
Hverken på Odense Stadion eller ved andre kommunale boldbaner skal der tændes cigaretter. Det mener rådmand Susanne Crawley Larsen, der foreslår at indføre et forbud for at nå i mål med den politiske ambition om en røgfri generation i Odense i 2025.
Annonce

Om mindre end tre måneder skal det være forbudt at ryge en cigaret, mens du fra sidelinjen følger dine børns udfoldelser på de kommunale boldbaner, ligesom også Odense Stadion skal være helt fri for røg.

Det foreslår børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen fra Det Radikale Venstre, og hun gør det med udgangspunkt i den for længst vedtagne politiske ambition om, at Odense i 2025 skal have den første røgfri generation.

- Sammenlignet med andre kommuner er det et meget højt ambitionsniveau, og vi lykkes ikke med det, hvis vi ikke tager de nødvendige midler i brug, siger hun.

Byrådet har foreløbig sagt ja til blandt andet røgfrie legepladser og røgfrie events på kommunale områder. Men det er altså ikke nok, mener Susanne Crawley Larsen, der derfor har bedt om at få sagen vendt i Økonomiudvalget, hvor rådmænd og borgmester i næste uge samles til årets første udvalgsmøde.

- Rygefællesskaber tiltrækker unge, der endnu ikke ryger, og derfor er det ikke nok, at der på stadion er rygezoner, synes børn- og ungerådmanden.

- Og når der står voksne og ryger på sidelinjen på de kommunale boldbaner, sender det et signal om, at det er acceptabelt og måske endda fornuftigt at ryge. Som voksen er man rollemodel for børnene, og rygning bør slet ikke foregå på steder, hvor børn naturligt færdes.

Røgfri by

Odense Byråd har vedtaget en vision om, at ingen børn og unge skal ryge i 2025, og at Odense som by skal være fri for røg i 2030.

Det betyder, at de cirka 17 procent daglige rygere, der i dag har adresse i Odense, skal nå ned på kun to procent.

Det skal blandt andet ske gennem forebyggelse, rygestopkurser, røgfrie skoler og legepladser og partnerskaber med for eksempel byens virksomheder og uddannelsesinstitutioner.

Annonce

Andre stadioner er røgfri

1. april skal det kommunalt ejede areal af Odense Stadion og alle Odense Kommunes boldbaner - det tæller både fodboldbaner, tennisbaner, beachvolleybaner med flere - derfor gøres fri for tobaksrøg, foreslår Susanne Crawley Larsen. Og det er ikke første gang, politikerne nu skal sige ja eller nej til et sådant forslag.

I Sundhedsudvalget er en lignende idé tidligere stemt ned, men det skete i et virvar af ændringsforslag fra næsten alle partier, påpeger Crawley, og på baggrund af de seneste Christiansborg-beslutninger om blandt andet at hæve priserne på cigaretter og lave røgfri skoler, mener Crawley, tiden er moden til et nyt forsøg.

- Og der er altså ikke noget kontroversielt i forslaget. I både Esbjerg, Aalborg og Brøndby er stadionerne røgfrie, fremhæver hun.

Susanne Crawley Larsen håber og tror på opbakning fra i hvert fald Socialdemokratiet og SF, når Økonomiudvalget på onsdag tager stilling til det radikale forslag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce