Kværndrup: Coronakrisen rammer også Egeskov Slot, der har været nødt til at udskyde den planlagte sæsonåbning den 25. april til foreløbig den 11. maj på grund af forbuddet mod at holde attraktioner åbne.
- Vi er i samme kategori som badelande og den slags, og vi kan kun få lov at holde åbent, hvis der ikke er mere end 10 personer i parken ad gangen. Det giver ingen mening for os, og derfor har vi valgt at holde lukket. Vi har jo foruden den store have også museerne på slottet, siger Henrik Neelmeyer, direktør for Egeskov Slot.
Samtidig har Egeskov Slot valgt at sende en stor del af medarbejderne hjem ved at gøre brug af den statslige ordning, hvor medarbejderne kan sendes hjem med lønkompensation.
- Onsdag hjemsender vi 15 medarbejdere, hvilket er cirka 40 procent af arbejdsstyrken. Det er folk i alle mulige forskellige funktioner som for eksempel billetsalget, gartnere og på museerne på slottet, siger Henrik Neelmeyer.
Desuden arbejder en stor del af de ansatte, der har mulighed for det, hjemmefra.
Fyns næststørste attraktion
En kvart million gæster
Egeskov Slot er en af Fyns største turistattraktioner og havde sidste år 255.000 gæster. Omkring 60.000 af dem kom fra udlandet, og dem må Egeskov formentlig se langt efter i år.
- Vi forventer ikke, at de udenlandske turister dukker op i år. Vi havde sidste år 9000 kinesere, og de kommer ikke i år, siger Henrik Neelmeyer.
Det kan mærkes, når der ikke kommer nogen entréindtægter.
- Foreløbig er det 16 dages billetindtægter, vi kommer til at mangle, og vi har allerede måttet udsætte et stort MC-træf med omkring 5000 motorcyklister. Det er udsat til september. Vi har måttet aflyse Heartland Festival, der skulle være holdt sidst i maj. Vi har heller ingen forudbestillinger i øjeblikket, så det rammer os, siger direktøren for Egeskov Slot.
Men selv om de manglende gæster betyder færre indtægter, så er Egeskov ikke i fare for at gå rabundus.
- Vi er en stor, robust virksomhed, og der er ikke nogen fare for, at Egeskov må lukke. Halvdelen af vores virksomhed er et landbrug, som det går godt for i øjeblikket. Folk skal jo stadigvæk have noget at spise, siger Henrik Neelmeyer.
Skib uden søkort
Uvisheden om, hvornår Egeskov igen må åbne for gæster, gør det svært at planlægge.
- Det er som at sejle et skib uden søkort. Men vi arbejder frem mod den 11. maj, så vi er klar til at slå dørene op, når det igen bliver tilladt at få gæster, siger Henrik Neelmeyer.
Med den store slotshave har Egeskov et godt argument for at kunne åbne tidligere end andre attraktioner som eksempelvis indendørs museer.
- Vi har en park med 20 hektar, så der er god plads og frisk luft. Men vi følger de retningslinjer, der kommer fra myndighederne, understreger direktøren.
Når slotsparken engang får lov til at slå portene op, vil gæsterne kunne mærke den øgede fokus på hygiejne.
- Der vil blive flere håndvaske i det fri, folk behøver ikke at røre ved håndtag, vi vil have færre toiletter åbne og gøre oftere rent på de toiletter, vi holder åbne, der vil være håndsprit tilgængeligt og der vil være andre tiltag som afstand og plexiglas foran medarbejderne, som man kender det fra supermarkederne, siger Henrik Neelmeyer.
Mulig forlængelse
Han understreger, at Egeskov ikke får offentlig støtte.
- Vi er en 100 procent kommerciel virksomhed, der ikke får støtte. Heller ikke til museerne, som mange tror. Det gør megaondt, at vi ikke har kunder i butikken, og alt er i spil for at se, hvordan vi kan hente den tabte indtjening ind.
En af overvejelserne er at forlænge sæsonen.
- Vi er åbne for at holde åbent resten af året i stedet for at lukke efter efterårsferien i uge 42, som vi plejer at gøre. Men det kommer an på, om der er nogen, der vil besøge os. Hvis der ikke er nogen, giver det ingen mening at holde åbent.
- Jeg håber, at mange har lyst til at besøge os, når vi igen åbner, og vi opfordrer til, at folk bestiller deres billet online, så behøver de ikke at komme i fysisk kontakt med medarbejderne ved indgangen, siger direktøren.