Annonce
Assens

Slog resten af landet: Her er de bare bedst til det med genbrug

Gerdt Hylbæk Nielsen og Gitte Hegelund fra Assens Forsyning A/S på genbrugspladsen i Glamsbjerg, der er kåret som landets bedste til at sortere affald. Foto: Martin Kloster
Genbrugspladsen i Glamsbjerg slog resten af landet i affaldshåndtering og genanvendelse. Avisen tog et smut forbi de bedste.

Glamsbjerg: En ældre kvinde kommer susende i et lille elektrisk køretøj af en slags. Hun er den første, der dukker op.

Hun dukker op på en blygråtung mandag formiddag klokken 10 på genbrugspladsen i Glamsbjerg med ting, der skal smides ud - eller måske genbruges - da pladsen åbner.

Der er da også noget at komme efter på lige præcis den plads. For genbrugspladsen i Glamsbjerg blev for nylig kåret som landets bedste til at sortere og genanvende affald, hvorfor det er nærliggende for avisen at se, hvordan de så gør det på Kastanievej i udkanten af byen.

Annonce
Et bordfodboldspil er endt sine dage på genbrugspladsen. Hvad kampene endte, ved vi ikke noget om. 6-1? Foto: Mille Stubkjær

Det er Dansk Affaldsforening og JHN Processors årlige genbrugspladsanalyse, som smækker Glamsbjerg øverst på listen via nogle nøgletal, hvor Glamsbjerg bare er bedst. Genanvendelsesprocenten i Glamsbjerg er på hele 95 procent, stærkt forfulgt af pladserne i Aarup og Assens med henholdsvis 94 og 92 procent.

Så hvorfor er man så gode? Gerdt Hylbæk Nielsen, presseansvarlig journalist hos Assens Forsyning A/S, der står for driften af kommunens genbrugspladser, har svaret parat, da han tager pænt imod avisen i skrigorange jakke.

- Det er en fælles indsats og noget, vi har fokuseret på gennem mange år. Assens Kommune har haft en god politisk beslutning om at have en en god genbrugspladsstruktur. Den arbejder vi hele tiden på at udvikle, siger han.

Og så roser han også borgerne. De er gode til at sortere affaldet. Den samme ros sender han til personalet, der vejleder kunderne efter bedste evne. En win-win.

- Så det en gevinst for miljøet: Jo mere vi sorterer, jo mindre kan vi sende op i himlen gennem forbrændingen, siger Gerdt Hylbæk Nielsen.

Over gennemsnittet

Samlet set har de seks genbrugspladser i Assens Kommune en gennemsnitlig genanvendelsesprocent på 91,5 procent. Det er pæne 14,5 procent højere end landsgennemsnittet. Så mangen en klimaaktivist, der lever og endda ånder for den grønne omstilling, må sende kindkys til Glamsbjerg.

Det glæder Finn Vestergaard at høre. Den pensionerede bankmand er lige trillet ind på genbrugspladsen i sin bil. Han vidste ikke, det stod så godt til.


Så det en gevinst for miljøet: Jo mere vi sorterer, jo mindre kan vi sende op i himlem gennem forbrændingen.

Gerdt Hylbæk Nielsen.


-  Det er en fornøjelse at høre i stedet for, man bare kører ud, læsser det af og det bliver brændt af, bemærker han.

To ældre herrer fra Lions Club i Haarby er lige ankommet et kvart minut før ham med trailer. De er klar til at smide en masse bøger ud i glemslen. Deriblandt "Der Grosse Shell Atlas 82/83", der således ender sin lange rejse i Glamsbjerg.

- Vi godt tilfredse. Det virker, siger den ene af dem i en kort analyse.

Ordene er Poul Erik Birlys.

374 pladser med

I affaldsanalysen, hvor Glamsbjerg var bedst, var der indhentet data fra 374 genbrugspladser landet over.

Bag står Dansk Affaldsforening og JHN Processor. Analysen omhandler de vigtigste data og statistikker fra alle landets 374 genbrugspladser i løbet af 2019.

- Personlet er skide flinke til at hjælpe os, hvis der er noget. Hvis jeg nu har nogle kasser, jeg ikke ved, hvor jeg kan gøre af, kan jeg spørge dem. Og hvis jeg har et stort skab, som jeg ikke kan løfte, så kommer de og hjælper, tilføjer han, mens den anden, Bjarne Christiansen, nikker.

Henning Pedersen fra Haarby har gang i en større oprydning på matriklen derhjemme. Foto: Mille Stubkjær
Annonce

Besværligt med jernet

Henning Pedersen fra Haarby har lidt længere henne på pladsen lagt sæderne ned og fyldt bagerummet op med plastikposer og tingeltangel. Han er i færd med en større oprydning i hjemmet. Derfor er han her.

Han ser kun postivt på, at der sorteres med bravur i Glamsbjerg.

-Der er jo ingen grund til at smide mere ud end nødvendigt. Altså, der er rigeligt lort i forvejen, ik'os, siger han med fynsk "afstumpethed" i endelsen af "ikke" og "også".

Dog er han også en anelse negativ over, at jernting er besværlige at smide i containeren.  Containeren burde sænkes ned i jorden, så det var nemmere at smide det i, mener han.

- Der er jo ingen almindelige mennesker, der kan slæbe noget op i der, siger han op peger mod containeren med jern.

- Det burde kommunen have tænkt på. Selv ude i Dyrup har de en fin genbrugsplads, hvor de har nedsænket  beholderen, fortæller Henning Pedersen, der ser ud til at være en anelse velbevandret på genbrugspladserne.

Annonce

Mindre småt brændbart

De seneste år har Assens Forsyning A/S fokuseret på at fremme genanvendelses- og sorteringsgraden, oplyser Gerdt Hylbæk Nielsen.

Det handler blandt andet om at reducere - den måske lidt for populære - småt brændbart-container samt mængden af affald, der bringes til deponi.

- Det er blandt andet ved at vejlede kunderne i, at 'det der hører ikke hjemme i småt brændbart'. Der gør vores gode kollegaer en god indsats hver eneste dag, siger Gerdt Hylbæk Nielsen.

Der er også kommet meget mere fokus på det, mener Gitte Hegelund, der er "blæksprutte" i affaldskontoret og teknisk designer.

- Alt, hvad der kan genanvendes, skal vi simpelthen have pillet ud af småt brændbart, siger hun.

- Mange af vores kollegaer rundt om i landet har simpelthen fjernet udstrykket 'småt brændbart", tilføjer hun.

Eller også er indkastningshullet gjort så småt i småt brændbart, at morfars gyngestol ikke kan komme i. Nye tiltag, måske som eksemplet her, er skam noget, der snakkes om i Assens Forsyning A/S, nævner Gerdt Hylbæk Nielsen.

Forsyningseselskabet har i øvrigt også en affalds-app (AffaldsGuide Assens), hvor man kan få oplysninger om, hvilket affald man kan komme af med og hvor. Kunderne har kunnet komme med forslag til den med emner. Og der var en der foreslog, man kunne oprette emnet "hustru", siger-smiler Gitte Hegelund.

Her svarer app'en, at det skal genbruges ...

Genbrug. Foto: Mille Stubkjær
Finn Vestergaard fra Haarby. Han er tidligere bankmand. Foto: Mille Stubkjær
En sparegris camoufleret som en fodbold på genbrugspladsen. Foto: Martin Kloster
Et videobånd, som sikkert har gjort glæde et sted. Foto: Mille Stubkjær
Poul Erik Birlø (t.v.) og Bjarne Christiansen fra Lions Club i Haarby. Foto: Mille Stubkjær
Der Grosse Shell Atlas 82/83 endte sine dage i Glamsbjerg. I hvert fald et eksemplar. Foto: Martin Kloster
Morten Garnæs på genbrugspladsen i Glamsbjerg. Han er glad for, der kan sorteres godt. Foto: Martin Kloster
Mange kender sikkert dette sted. Foto: Martin Kloster
Et view ud over småt brændbart. Foto: Martin Kloster
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce