x
Annonce
Bagsiden

Slog næsehorn og leoparder: Metromus vandt fotodyst

"The Surrogate Mother" hedder dette billede af den kenyanske vildtbetjent Elias Mugambi, der tager sig af Kitui og andre forældreløse næsehornunger. Foto: Martin Buzora/Wildlife Photographer of the Year
To mus, der kæmper om en brødkrumme, kåret som årets bedste fotografi af vildtlevende dyr.

Prøv at se de to små mus på billedet. De er fanget af en fotograf lige i øjeblikket, før den ene får den anden ned med nakken og stikker af med en lille bid mad.

Billedet er taget af den engelske fotograf Sam Rowley og blev kåret som årets foto af vildtlevende dyr i Wildlife Photografer of the Year Lumix People's Choice Award.

Natural History Museum i London modtog 48.000 billeder fra hele verden og udvalgte 25 finalister. Herefter kunne naturfans over hele verden stemme om det bedste, og publikums favorit blev altså de to små metromus, der ud over at slås med hinanden vandt over store dyr som næsehorn, leoparder og rensdyr.

Annonce

Ned på gulvet

Sam Rowley kalder selv sit billede "Station Squabble", der nærmest kan oversættes til "Stationsskænderi". I en pressemeddelelse fra Natural History Museum fortæller han, at den bedste måde at fotografere de mindste brugere af Londons undergrund var at lægge sig fladt ned på gulvet ... og vente.

Han tog mange billeder, men kun ganske få gange så han musene slås om tabte madstumper. Kampen om brødkrummen varede under et sekund, men det var nok for fotografen, der havde stillet skarpt på den ene mus og ud ad øjenkrogen havde bemærket, at den anden var på vej i rasende fart.

Det uventede drama

- Sams billede giver os et fascinerende glimt af, hvordan det vilde dyreliv udspiller sig i omgivelser domineret af mennesker. Musenes opførsel er præget af vores daglige rutiner, af den transportform, vi benytter og den mad, vi smider ud, siger sir Michael Dixon, direktør for Natural History Museum om billedet i en pressemeddelelse.

Fotografen selv håber, at hans billede kan "vise mennesker det uventede drama, som findes i selv de mest velkendte områder af byen".

Alle finalisternes billeder er udstillet på Natural History Museum i London frem til 31. maj.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce