Annonce
Nyborg

Slipshavn hyldet med horn over havet

I løbet af festivalen har folkene bag Shouting out Loud opfordret gæster på Slipshavn til at tage et horn og råbe ud over havet. Her lyttes der under koncerten. Foto: Mathias Julius Falkengaard

Søndag slutter den fynske festival Mod.Strøm. På Slipshavn bliver det markeret med to events. Ved den ene spilles der hornmusik over havet, mens den anden hylder en unik hangar.

Annonce
Sandra Boss er komponist, og har i koncerterne forsøgt at ramme en lyd, der minder om tågehorn og fyrtårne. Foto: Mathias Julius Falkengaard

Slipshavn: "Imens krigen fortsætter, ligger der en død terne, i græsset ved siden af cykelstien, skråt overfor Burger King, jeg så den på min vej herud, det så ud som om, den forsøgte at dykke ned i plænen".

Sådan lyder det første af de fem digte, kunstnerkollektivet Vontrapp har lavet om Slipshavn. Herfra bliver digtene suppleret af optrædener ved vandet, hvor gruppen spiller musik fra horninstrumenter ud over bæltet.

Shouting out Loud, hedder performancen, der fandt sted to gange sidste søndag og nu gør det samme denne søndag. I mellemtiden har de opfordret folk til blandt andet at komme af med deres frustrationer ved at råbe ud over Storebælt i et aflangt horn.

Slipshavn er udvalgt som et af ni steder på Fyn, festivalen Mod.Strøm kaster lys på. Det har forskellige events så gjort de seneste ni dage, hvor festivalen har stået på. Blandt andet for at hædre den store historie, stedet har. For mens det i dag ligger næsten øde hen, har der tidligere været mere gang i Slipshavn. Her har været alt fra toldvæsen til jernbanedrift. I dag er det mest hjemmeværnet, der plejer omgang her til daglig.

Shouting out Loud er en større opsætning ud mod vandet. Det har fundet sted fire gange i alt; to gange hver søndag i løbet af festivalen. Foto: Mathias Julius Falkengaard
Annonce

Overset sted

For holdet bag Shouting out Loud er det da også en ekstra motivation, at det netop er på Slipshavn, de holder koncerter.

- Vi vil være med til at vække steder til live igen gennem vores kunst, forklarer Ina Hjorth Jacobsen, der er arkitekten bag det.

- Vi havde en idé om, at vi skulle gøre opmærksom på Slipshavn. Det er et spændende sted, en spændende historie, og så er det bare et dejligt sted at være. Jeg tror, at det er de færreste, der har været her, supplerer komponist Sandra Boss.

Meningen med koncerterne er, at de skal vække mindelser om fyrtårne og tågehorn. Derfor lavede gruppen deres egne tågehorn, som også kan bruges til at lytte til landskabet. Det er et forsøg på at fortolke stedet Slipshavn i al sin helhed, forklarer de to performere.

Annonce

Hangar med hemmeligheder

I den gamle luftflyverhangar få meter derfra, er der hele weekenden udstilling af tre kunstnere, som kalder sig SPOR. Her indgår både lyd, fotografier og projektioner, der passer til lige præcis den arkitektur, akustik og historie, hangaren har. Den er over 100 år gammel, og blev brugt til at huse vandflyvere under første verdenskrig.

Laila Svensgaard har boet to uger på halvøen, mens hun har lavet en kasse-installation derinde. Den er en del af den samlede udstilling, som hun laver med Robert Rizzi og Lea Møller. Når man går ind i kassen i hangaren, er alt kulsort, bortset fra et lille udkigshul, hvorfra man kigger ud over havet.

- Det handler om bygningens oprindelige konstruktion. Førhen var væggen åben ud mod havet, og vandflyverne fløj ind og ud. Det ville jeg gerne vise anerkendelse for, siger Laila Svensgaard.

Som de andre kunstnere håber hun, at hun de seneste ni dage har skabt nysgerrighed over for et delvist glemt sted på en lille halvø ved Storebælt. For selvom Slipshavns helt egen kulturkampagne slutter søndag, kan den opmærksomhed den har genereret vise sig at blive hængende.

Annonce
Fyn

Pas på: Glat på udsatte steder

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Rådmand kræver skærpet nedlukning af Vollsmose: Luk daginstitutioner, fritidsaktiviteter og moskeer

Annonce