Annonce
Rejser

Sling're ned ad Singapore

Højt og grønt er kodeord i Singapore. Men der skal selvfølgelig være en krølle på. Derfor dette imponerende skib ved Marina Bay Sands. Skibet indeholder både swimmingpool og restaurant. Foto: Basine Morin/Wikimedia Commons
Singapore er ikke bare en mellemlanding. Ikke bare et sted, hvor man puster ud og samler kræfter til de næste 12 timers flyvning til Danmark efter tre uger i Australien eller New Zealand. Singapore er helt sin egen, og den oplevelse skal man ikke snyde sig selv for. Så giv Singapore et par dage eller tre i din rejseplan. Det vil du ikke fortryde.
Når man er mange, og pladsen er trang, hvad gør man så? Man går i højden. Det gør Singapore.
Når man er glad for grønt, og høje bygninger møver sig højere endnu, hvad gør man så? Man tager det grønne med. Det gør Singapore.
Østaten har grønne fingre. Det skal ikke bare være et palads af glas. Den røde tråd i Singapores infrastruktur er grøn. Er der plads til lidt grønt, bliver der plads til meget grønt. Og en høj bygning får ikke lov til bare at være høj – så bygger vi et skib med restaurant og swimmingpool ovenpå.
Sådant skal man se med egne øjne. Ikke bare på et postkort.
Derfor: Når du næste gang er på disse kanter – på vej til Bali, Australien eller New Zealand eller andetsteds - så giv lidt plads i rejseplanen. Giv Singapore en chance for at charmere dig.
Singapore vil aldrig give dig en kold skulder. Det tillader temperaturerne ikke. 22 grader er minimumtemperatur - året rundt. Men det er ikke sol det hele. Østaten giver også gerne en skylle.
Alt dette er jo grund nok til at blive et par dage - eller fem. Men du får lige et par forslag mere.

Mr. Sling-man

Hvad er mere oplagt end at lægge ud med en cocktail. Så er man i gang. Og selvfølgelig skal det være en Singapore Sling.
Den indtages naturligvis på Raffles Hotel – for det er her, lille Sling blev født. Bartenderen Ngiam Tong Boon er den stolte fader, og han gjorde det for kvindernes skyld. I det herrens år 1915 var det ikke velset, at kvinder drak alkohol offentligt. Det er ikke fair, buldrede Boon. Han greb shakeren og så sig om efter ingredienser. Og så var Sling en realitet.
I dag valfarter folk til Raffles Hotel – opkaldt efter Singapores grundlægger Stamford Raffles. Det er Asiens ældste hotel. Bygget i 1887 af fire armenske brødre. Alt gik godt, og hotellet voksede. Men depressionen i 30’erne gjorde, at hotellet blev overtaget af Raffles Hotel ltd. Under anden verdenskrig blev hotellet ramt af store ødelæggelser i forbindelse med den japanske invasion. Hotellet var en overgang asylcenter for krigsfanger.
I slutningen af 1980’erne blev hotellet renoveret for en halv milliard dollar. Og i dag står hotellet i al sin pragt. Kendte folk som Charlie Chaplin, Ava Gardner, Elizabeth Taylor og Michael Jackson har været gæster på Raffles.
Hver dag serveres omkring 500 Singapore Slings – og altid med en håndfuld jordnødder. Skallerne smider man bare på gulvet – ligesom alle de andre. En Sling koster 30 Singapore-dollar – og det er dog også en slat for en Sling. Det svarer til små 150 kroner – men den smager altså også godt.

Den grønne by

Med lidt gin, lidt likør og lidt angostura i maven kan man roligt bevæge sig mod Gardens by the Bay. Et 100 hektarer stort område, hvor regeringen vil ændre Singapores image fra "garden city" til "our city in a garden".
Hele byen skal ses som en stor have – de mener det alvorligt, disse singaporeanere.
Den dybere mening er, at adgangen til natur og grønne områder skal give borgerne mere livskvalitet. Haven har blandt andet nogle supertræer, som ikke er rigtige træer, men trætårne på op til 50 meters højde. Træerne er beplantet med orkideer og slyngplanter. Om natten er træerne llumineret. Og hver aften er der et 20 minutter langt og meget imponerende lysshow.

Lækker mad

Skulle sulten melde sig, er der løsninger overalt. Det vrimler med restauranter i østaten. Clifford Pier er en gammel landingsbro, som var i funktion fra 1933 til 2006. I 2008 blev den omdannet til restaurant, en imponerende flot bygning, som man næsten ikke tør gå ind i, før man har tjekket budgetkontoen. Maden er dog ikke dyr, men dejlig.
Lau Pa Sat – det gamle marked betyder det – blev opført i 1824 som et fiskemarked. Det er hjemsted for lokale favoritmenuer, men stedet har international mad-atmosfære, og man kan få både indisk, koreansk og vietnamesisk mad – bare for at nævne nogle.
Skal man have Michelin ind over, går turen til Candlenut. Den er verdens første peranakan-restaurant, der har fået stjerner fra Michelin. Peranakan er et udtryk for mad, der er frembragt ved at blande forskellige kulturer gennem flere generationer.
Kinesiske migranter bosatte sig for længe siden i østaten og giftede sig med lokale malajer. Og ud over flere borgere er der også kommet fantastisk mad ud af denne fusion.

Gintårn og en Vespa

Vil man slutte dagen højt oppe – og det er der jo mange muligheder for i Singapore – kan et besøg på Atlas Bar anbefales. Atlas er nummer 8 i en afstemning om verdens 50 bedste barer.
Dekadent er måske det første ord, man snubler over, når man kommer til Atlas. Et forgyldt, overdådigt interiør med masser af kobber og et gin-tårn med en samling på 1100 flasker. Hva’be’har. Atlas Bar er et gin-tempel og i den grad et besøg værd. Men det er ikke en spontan beslutning: Vil man have bord, skal man bestille en måned i forvejen.
Al den mad og drikke fordrer lidt aktivitet. Også selv om man skal sidde. Har du lyst til på en sjov og informativ måde at øge din viden om byen og østaten Singapore, hedder kuren sidecars: Singapore Sidecars. En vældig Vespa med sidevogn – det er herresjovt – ja, damer er også velkomne – og det er en fin måde at lære byen at kende på. Er du 1,96 meter som undertegnede eller højere, tager det dog sin tid at blive rettet ud igen …
Britisk fødte hongkonger Simon Wong er manden bag sidevognene. Han kom til Singapore i 1999 og kastede sig straks over grafisk design. Det var/er han god til. Hans firma blev hurtigt hædret for sit originale arbejde.
Men Wong dyrker tai-chi som sin bedstefar, der drev et te-imperium og opdrog fem børn og alligevel havde tid til en middagslur. Så Wong havde også et øje for turismen, og det gav ham ideen om Vespaerne med tilhørende sidevogn. Man kan købe både en nattur med mad og drinks – tag bare to gange gin, du har jo chauffør på – en halvdagstur rundt i byen eller blot en halvtimes tur rundt i Chinatown og Indiatown.
Så fik du lige nogle dage i Singapore. Var det ikke okay – eller sågar skidegodt? Og når du nu er i lufthavnen Changi og har lidt tid - og penge - tilovers, så smut lige en tur i Jewel. Et ganske nyt center, som er forbundet med tre terminaler i lufthavnen. Centret har verdens største indendørs vandfald.
Centret består af haver – det grønne, igen – et hotel og mere end 300 forretninger og restauranter. Området strækker sig over 10 etager, heraf de 5 under jorden, og er på 135.700 kvadratmeter. Centret forventer 300.000 gæster om dagen. Det åbnede i april 2019, men den officielle åbning skete først 18. oktober.

Fakta om Singapore

Singapore hedder officielt Republikken Singapore.
Østaten ligger ved sydspidsen af Malayahalvøen.
Med sine 710 kvadratkilometer er Singapore det mindste land i Sydøstasien. Men større end Monaco og Vatikanet, de eneste andre selvstændige bystater.
Singapore er på størrelse med Fyn, men har lige så mange indbyggere som Danmark, nemlig 5,9 millioner.
Officielle sprog er engelsk, tamil, malajisk og mandarin.
Singapore er det femterigeste land i verden regnet efter bruttonationalprodukt pr. indbygger.
Det engelske navn Singapore kommer fra det malaysiske singapura, som betyder løveby.
Valutaen er singaporeansk dollar. Det svarer cirka til fem danske kroner.

Sådan mikser du en Sling

Her er opskriften på en Singapore Sling:
7,5 ml Cointreau
7,5 ml D.O.M.- Benedictine
30 ml London Dry Gin
120 ml ananas juice
15 ml kirsebærlikør
10 ml Frenadyne
En anelse Angostura
15 ml lime juice
Hæld det hele i en shaker. Kom is i og ryst. Hæld det op i et højt glas. Pynt med en ananas eller et kirsebær. You are in business.

Vejen dertil

Singapore Airlines er ene om at flyve direkte mellem København og Singapore. I direkte linje er det cirka 10.000 kilometer, og det er dermed den længste flyrute fra en dansk lufthavn.
Singapore Sidecars har sendt endnu et hold turister på gaden - forrest Rejsers udsendte på 1,96 meter. Det tog lidt tid at blive rettet ud. Foto: Singapore Sidecars
Højt og grønt er kodeord i Singapore. Men der skal selvfølgelig være en krølle på. Derfor dette imponerende skib ved Marina Bay Sands. Skibet indeholder både swimmingpool og restaurant. Foto: Jens Rasmussen
Højt og grønt er kodeord i Singapore. Men der skal selvfølgelig være en krølle på. Derfor dette imponerende skib ved Marina Bay Sands. Skibet indeholder både swimmingpool og restaurant. Foto: Jens Rasmussen
Så er der Sling med tilhørende jordnødder. Skallerne smides selvfølgelig på gulvet. Singapore er kendt som stedet, hvor man kan få store bøder for at smide affald og cigaretskod på gaden, men Long Bar er blevet et "fristed", hvor man kan være uartig og gøre det forbudte uden økonomiske konsekvenser. Foto: Jens Rasmussen
Selv om man flyver 12 timer væk fra Danmark, kan man altid finde hygge. Foto: Jens Rasmussen
Trætårnene i Gardens by the Bay er beplantet med orkideer og slyngplanter. Foto: Jens Rasmussen
Clifford Pier er en gammel landingsbro. I dag er den en restaurant. Det ser måske dyrt ud, men menukortet fortæller noget andet. Foto: Jens Rasmussen
Atlas Bar har et gintårn med en samling på 1100 flasker. Foto: Atlas Bar
I Gardens by the Bay er der hver aften et 20 minutters imponerende lysshow. Foto: Jens Rasmussen
I Gardens by the Bay er der hver aften et 20 minutters imponerende lysshow. Foto: Jens Rasmussen
I Gardens by the Bay er der hver aften et 20 minutters imponerende lysshow. Foto: Jens Rasmussen
I Gardens by the Bay er der hver aften et 20 minutters imponerende lysshow. Foto: Jens Rasmussen
I Gardens by the Bay er der hver aften et 20 minutters imponerende lysshow. Foto: Jens Rasmussen
I Gardens by the Bay er der hver aften et 20 minutters imponerende lysshow. Foto: Jens Rasmussen
I Gardens by the Bay er der hver aften et 20 minutters imponerende lysshow. Foto: Jens Rasmussen
Michelin-stjernen glimter over maden på Candlenut. Og man får stjerner i øjnene af stedets lækre mad. Foto: Jens Rasmussen
Winnie Ubbink, guide fra Singapore Tourist Board, er klar til en tur med Singapore Sidecars. Foto: Jens Rasmussen
Simon Wong er idémanden bag Singapore Sidecars. Foto: Jens Rasmussen
Singapore Sidecars bringer dig, hvorhen du vil. Her en tur i Chinatown. Foto: Jens Rasmussen
Der er bid i den lokale øl. Foto: Jens Rasmussen
I Jewel ved Singapores lufthavn Changi finder du verdens største indendørs vandfald. Foto: Jens Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce