Annonce
Indland

Slamsugning, opgravning og spulinger: Gitte elsker kloaker

For kloakmester Gitte Zimmermann er kloaker alt andet end møgarbejde. Det kræver faktisk en hvis detektiv, siger hun. Foto: Michael Bager
Gitte Zimmermann er en af de få kvindelige kloakmestre i Danmark, og stod det til hende, skulle mange flere kvinder vælge at gå ind i faget. Kloakarbejde er nemlig alt andet end bare ... lort.

Kloaker: Det lå egentlig ikke i kortene, at Gitte Zimmermann skulle blive kloakmester og overtage familievirksomheden R. Hansen & Søn. For ti år siden var hun sekretær på en privatskole og glad for sit arbejde. Hun havde derfor ikke selv skænket en tanke at ændre på noget, da hendes far en dag spurgte, om det ikke var på tide, at hun kom ind i familiefirmaet. Det firma, Gitte Zimmermanns oldefar i sin tid startede, og som er blevet i familien lige siden. Hun hjalp i forvejen på kontoret, når skolerne havde sommerferie og i andre travle perioder, når skemaet tillod det. Men ligefrem at skifte job og branche, det havde hun ikke overvejet.

- Jeg tænkte over det i et godt stykke tid, før jeg tog beslutningen, men det var alligevel for spændende en opgave, fortæller Gitte Zimmermann, som begyndte med at sidde på kontoret, men inden længe var hun også med i marken.

- Jeg tænkte, at skal jeg det her, skal jeg selv være kloakmester, jeg skal selv kunne vide, hvad det er, man sætter folk i gang med. Og jeg sagde til min far: "Jeg skal bare lave det værste af det værste, så jeg ved, hvad det er, man kan blive udsat for." Så jeg lavede alt, fortæller hun.

Gitte Zimmermann slamsugede, lavede tv-inspektioner, spulinger, rensninger, asfalteringer og opgravning. Hun uddannede sig først til kloakrørlægger, siden kloakmester og tog gradvist mere og mere, over indtil hendes far gik på pension for fire år siden.

Annonce

Gitte Zimmermann

  • Gitte Zimmermann startede med at passe telefoner i familiefirmaet allerede som lille pige, når hun var hjemme hos sin farmor og farfar.
  • Hun uddannede sig oprindeligt til sekretær og arbejdede på en privatskole.
  • Hun var midt i trediverne, da hun trådte ind i familiefirmaet R. Hansen & Søn.
  • I 2013 fik hun sit svendebrev, og hun overtog helt fra sin far for fire år siden.
  • Hun sidder i Kloaksektionens bestyrelse.
  • Den ældste nulevende kunde, Gitte har, har været kunde i 87 år - lige siden hendes oldefars tid.

Kloaker er detektivarbejde

Det lå måske heller ikke i kortene, at Gitte Zimmermann skulle komme til at elske kloaker. Men det gør hun. Og hun kan blive ved med at snakke om dem.

- Mange tænker, at kloaker er ulækre, og ad, det er noget med lort, men det er det faktisk ikke. Det er meget mere end det, fortæller hun.

For Gitte Zimmermann er kloaker nemlig en slags detektivarbejde, og fejlfinding er det, hun synes er mest interessant.

- Det kan for eksempel være lugtgener. Der lugter af kloak, hvad er årsagen? Hvor kommer det fra? Så laver vi fejlsøgning, kigger på driftsforstyrrelser og laver tv-inspektioner. Det er det der med at finde ud af, hvad problemet helt præcist er, siger hun.

Det giver et særligt kick, når hun knækker nødden og finder årsagen - og især hvis løsningen viser sig billigere end først antaget.

- For nylig havde jeg en kunde, der var overbevist om, at han skulle have drænet hele vejen rundt om sit hus. Jeg havde en mistanke om, at det kunne være en fyldt brønd under terrænet, han ikke vidste, han havde. Så vi lavede en besigtigelse og tv-inspektion, og fandt ganske rigtigt en brønd. Vi lavede det hele som forsikringssag og kunden sparede 150.000 kroner plus moms. Jeg vil altid lede efter den bedste og billigste løsning, for kundepleje er også en stor del af jobbet, siger Gitte Zimmermann.

Flere kvinder

Når Gitte Zimmermann søger nye medarbejdere, er hun i stillingsopslaget begyndt at opfordre kvinder til at søge, for der findes meget få kvinder i kloakmesterfaget i dag.

- Jeg har fået én henvendelse fra en kvinde, siger hun og støtter derfor Danske Kloakmestres ønske om, at der skal flere kvinder ind i branchen.

Hun tror også, at det kan lykkes at få det gode budskab ud.

- Der findes jo mange kvindelige anlægstgartnere, og sådan noget laver vi jo også. Tit skal vi tænke ud af boksen, lave beregninger og tilbudsudregninger for at finde den bedste løsning. Man kan lave så sindssygt mange ting. Dét er spændende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

En søndag med fitness i Korup

Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];