Annonce
Odense

Slagtilbud til kriminelle i Odense-ghetto: Betalt flyttehjælp, 14 dages gratis husleje og 15.000 kroner fra kommunen

Opslaget fremstår som et slagtilbud til beboere, der er dømt for kriminalitet i 2019. I så fald kan man få penge til flytningen fra Odense Kommune og gratis husleje og indskud fra tre boligselskaber. Foto: Nils Svalebøg
Tre boligselskaber og Odense Kommune vil belønne kriminelle, der flytter fra de almene boliger i Risingområdet, der er i fare for at ende som ”hård ghetto” med nedrivninger til følge. Fuldstændig vanvittigt og en lortesituation, siger politikere, der dog bakker op.
Annonce

”Har du fået en dom i 2019? Så har du mulighed for at få flyttehjælp”.

Sådan lyder overskriften i et kontroversielt opslag, som taler direkte til dømte beboere i de almene boliger i Riisingparken, Påskeløkken, Smedeløkken og Solbakken i Odense.

I opslaget, der er hængt op i en lang række opgange henover weekenden, reklamerer Odense Kommune og tre almene boligselskaber med, at beboere, der i 2019 er dømt efter straffeloven, våbenloven eller loven om euforiserende stoffer, kan få gratis flyttehjælp og 15.000 skattekroner fra kommunen, hvis de hurtigst muligt flytter fra de almene boliger i området, der samlet set huser knap 1400 beboere.

Boligselskaberne FAB, Civica og Odense Boligselskab er parate til at betale for flytningen og 14 dages husleje i en ny almen bolig og vil desuden friholde de dømte beboere fra at skulle betale indskud.

Odense Kommune vil derudover betale 15.000 kroner til andre udgifter, der måtte være i forbindelse med flytningen.

På den måde håber kommunen og boligselskaberne at kunne lokke mellem 10 og 12 dømte beboere til at flytte inden årets udgang, så de ikke kommer til at tælle med i en afgørende opgørelse over antallet af kriminelle i boligområdet, der ellers risikerer at blive defineret som ”hård ghetto”.

Hvis det sker, kan det i sidste ende føre til, at 60 procent af boligerne skal omdannes, sælges eller rives ned på grund af ghettopakken.

Udfordringerne i Risingområdet

De såkaldte ghettokriterier afgør, hvorvidt et alment boligområde bliver kategoriseret som ghetto. Har et område stået på listen i fire år i træk, ender det som en såkaldt "hård ghetto". Så er der krav om, at mindst 60 procent af boligerne enten skal rives ned, sælges eller omdannes til andre boligformer.

Den situation risikerer Risingområdet at stå i til næste år, og det vil tvinge en større del af de 1342 beboere til at flytte samt betyde udgifter for et trecifret millionbeløb. Derfor har boligforeninger og kommunen sat en slutspurt ind for at få ændret forholdene, inden det er for sent.

Området er på ghettolisten, fordi der bor mere end 1000 i området og andelen af indvandrere og efterkommere er over 50 pct. Derudover opfylder man tre ud af fire kriterier: For mange er uden for arbejdsmarkedet, for mange har fået en dom for at have overtrådt enten straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer. Og endelig har for mange beboere mellem 30 og 69 år kun en grundskoleuddannelse. Men fordi Risingområdet ikke er så stort, er det forholdsvis få mennesker med de "forkerte" karakteristika, der skal flytte, for at området ændrer status.

Derfor har boligselskaberne indført særlige udlejningsregler for at prøve at ændre på forholdene, men området er populært, så ikke mange flytter. Men hvis man har en ren straffeattest, en ungdomsuddannelse som minimum, er selvforsørgende og har en indtægt af en vis størrelse, får man fortrinsret til ledige boliger.

Derudover har kommunens kontrolenhed undersøgt, om der bor folk ulovligt i området på en såkaldt co-adresse, og boligselskaberne har haft folk til at gå fra dør til dør for at finde beboere, der har en højere uddannelse med sig fra udlandet, som bare ikke er blevet godkendt i Danmark endnu.

Tallene for antallet af beboere med ikke vestlig baggrund og uddannelsesniveau trækkes 11 måneder inden ghettolisten offentliggøres. Tallene for beskæftigelse, indkomst og kriminalitet beregnes som et gennemsnit af de seneste to år. Den ghettoliste, som offentliggøres 1. december 2019, bruger således tal fra 2017 og 2018.

Annonce

Et umuligt dilemma

Det opsigtsvækkende initiativ blev formelt set taget som en formandsbeslutning af borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i slutningen af sidste uge. Han havde forud for beslutningen sikret sig opbakning fra byrådets partier.

- Jeg bryder mig selvfølgelig ikke om, at vi belønner kriminelle på denne her måde. Men det handler jo om, at vi med et relativt beskedent beløb kan undgå at skulle bruge et trecifret millionbeløb på at rive en masse boliger ned i et område, hvor det ikke løser noget. Det ville jo være et kæmpe ressourcespild, siger Peter Rahbæk Juel.

Beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF) betegner beslutningen som et af de største dilemmaer, han har stået over for.

- Det er rent ud sagt en lortesituation, som jeg har det rigtig dårligt med. Det er et valg imellem at gøre noget, der dybest set er forkert, eller risikere, at en masse beboere mister deres hjem. Hvis vi ikke får de kriminelle til at flytte, ender området på den hårde ghettoliste og så skal vi rive rigtigt mange boliger ned. Det vil jeg for alt i verden gerne undgå, siger Brian Dybro.

Venstre bakker også op om beslutningen, selvom Christoffer Lilleholt erkender, at det er vanvittigt at give skattekroner til kriminelle.

- Det lyder jo fuldstændigt vanvittigt, og jeg synes også, at det er forkert, men det ville være dumt og tosset, hvis vi ikke gjorde alt, hvad vi kunne for at undgå en nedrivning, siger Christoffer Lilleholt.

Annonce

Flere har henvendt sig

Direktør for FAB, Jacob Michaelsen, lægger ikke skjul på, at det også har været en svær beslutning for boligselskabet.

- Man kan jo bare konstatere, at ghettopakken gør nogle ting ved os, som ingen havde set komme. Her belønner vi de helt forkerte. Det er jo helt urimeligt og strider helt grundlæggende med vores retfærdighedssans, men vi gør det af hensyn til de 99 procent, der ikke kunne tænke sig, at deres bolig blev revet ned, siger Jacob Michaelsen.

Selvom opslaget kun har hængt i opgangene i nogle få dage, har en god håndfuld beboere allerede meldt sig som interesserede. Hvis de vil tage imod tilbuddet, skal de blandt andet kunne dokumentere, at de er dømt for kriminalitet i 2019 for at få del i pengene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Løbsarrangør forsøgte at tiltvinge sig adgang til godsejers skov: De vil tjene penge på at løbe i min natur

OB

Ryan ser frem til "Judas"-råb i Lyngby

CORONAVIRUS

Live: Mundbindskrav i den kollektive trafik vil gælde året ud

Annonce