Annonce
forside

Slagter frikendt: Det var ikke smørrebrød fra Richardts Kød, der gjorde kursister syge

Det var ikke smørrebrødet fra Richardts Kød på Mølmarksvej, der gjorde nogle kursister syge i november 2018, konkluderer Fødevarestyrelsen i en rapport. Foto: Katrine Becher Damkjær

Det var ikke smørrebrødet fra Richardts Kød, der førte til, at 16 af 33 deltagere på to førstehjælpskurser blev ramt af Roskilde-syge. Det konkluderer Fødevarestyrelsen i en rapport.

Annonce

Svendborg: De spiste alle af smørrebrød fra Richardts Kød, mange af dem blev syge bagefter - men der er næppe nogen sammenhæng.

Det er konklusionen i en Fødevarestyrelsen-rapport, som Fyns Amts Avis har fået aktindsigt i.

Rapporten kommer i kølvandet på førstehjælpskurser, som blev holdt for frivillige hos Beredskab Fyn den 24. og 25. november samt for nogle kommunalt ansatte den 27. november 2018.

Efter det første kursus blev to af de syv deltagere syge med diarré, feber, muskelsmerter og opkast, og samme skæbne led 14 af 26 deltagere på kurset den 27. november.

Fælles for de ramte var, at de havde fået smørrebrød fra Richardts Kød, og en af de sygdomsramte kontaktede efterfølgende Statens Serum Institut - som gav sagen videre til Fødevarestyrelsen.

Annonce

Kursist har smittet alle

Fødevarestyrelsen har derfor set nærmere på sagen og har undervejs korresponderet med ikke bare de syge, men også med Richardts Kød og en virksomhed, som også har fået smørrebrød fra forretningen i samme periode, som kurserne blev holdt.

Ingen af de ansatte i virksomheden blev dog dårlige af at spise maden, og i rapporten hedder det, at "det er Fødevarestyrelsens vurdering, at det ikke er smørrebrødet fra Richardts Kød, der har gjort deltagerne syge, da der trods den store medieopmærksomhed i området ikke har været andre henvendelser til Fødevarestyrelsen om sygdom hos personer, der har spist smørrebrød fra Richardts Kød".

Det fremgår også, at Fødevarestyrelsen har konstateret, at en deltager havde været syg med opkast og diarré allerede inden det første kursus 24. november. Og at kursisten "med stor sandsynlighed har smittet de andre deltagere på kurset 24. og 25. november samt kontamineret omgivelserne, hvorved deltagerne den 27. november er blevet smittet", som det formuleres i rapporten.

Endelig fremgår det, at det var den såkaldte norovirus, der også er kendt som Roskilde-syge, som ramte de mange kursister. Og at virussen er meget smitsom og kan overføres via personkontakt eller indirekte via for eksempel de tage-redskaber, der bruges i en buffet, eller de førstehjælpsdukker, som kursisterne alle arbejdede med undervejs.

Annonce

Politianmeldelse og konkurs

Tilbage i 2010 fortalte Richardt Larsen her i spalterne, at forretningen producerede mellem 6000 og 7000 stykker smørrebrød om ugen, hvilket formentlig gjorde forretningen til den største smørrebrødsbutik i landet og i øvrigt havde givet Richardt Larsen tilnavnet "kongen af smørrebrød".

Men på det seneste har forretningen været ramt af modgang.

Den 28. november 2018 var Fødevarestyrelsen på kontrolbesøg i forretningen på Mølmarksvej, og her blev der blandt andet fundet fedtede væsker på gulvet i kølerummet og indtørrede produktrester i en kødhakker. Hvilket resulterede i en sur smiley og en bøde - samt en politianmeldelse, fordi det var tredje gang ud af fire besøg, der blev konstateret problemer med hygiejnen.

Det bliver også den sidste.

I starten af året indledte Fødevareforbundet NNF en konkurssag mod forretningen, fordi Richardt Larsen havde undladt at betale decemberlønnen til butikkens enlige slagtersvend, og den 15. januar blev han så taget under konkursbehandling af Skifteretten i Svendborg.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Richardt Larsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce