x
Annonce
forside

Slå til i denne weekend!

Martin Petersen - klummeskibent.

"Kunsten skal afmystificeres" - den programerklæring blev fremsat i Fyens Stiftstidende af Lars Gramby, der fra 1. januar næste år skal være ny direktør for Kunsthallen Brandts.

Jeg synes ikke, der er noget mystisk ved kunst, men derfor er det endnu vigtigere, at ovenstående citat forlænges med endnu en programerklæring fra den nye direktør, at "det er vores opgave at bringe folk ud over den barriere, der hedder - 'det kan jeg ikke forstå'".

Det gælder for hans nuværende arbejdsplads i Malmö Konsthal, men det er ord og hensigter, han forhåbentlig tager med sig til Odense om et par måneder.

Nogle gange er der bare ikke noget at forstå. For lige så vel som kunsten kan være uforståelig, lige så vel kan den også være uigennemtænkt, fortænkt eller slet og ret skidt.

Hvis man vil forstå, hvad jeg mener, kan man foretage et sceneskift til Teater Momentum nu på lørdag og høre 'Lyrikkanonen'.

To poeter, der kvæler alt, der hedder sprogligt indhold i lange sætninger med fine ord, hvor man har glemt det første, når de starter på det næste.

Når man føler sig som et stort spørgsmålstegn efter sådan en gang ordflom, så er der intet mystisk i det, der er ikke noget at forstå, der er intet gået hen over hovedet på os. Vi skal nemlig lære, at der også findes skidt kunst, både i ord og billeder. Uanset hvad kunstneren vil have os til at tro.

Men hvorfor ikke tage på Momentum alligevel på lørdag, så bare for at opleve Viggo Madsen, den tidligere bibliotekar fra Vollsmose, og ved selvsyn opleve kontrasten mellem godt og skidt. Eller på fredag og krydse fingre for, at forfatteren Jens Blendstrup fremfører 'John danser grøntsag', som han gjorde i 'Den 11. time' på DR2 fornylig. Eller begge dage og opleve de andre ordslyngere, der også træder op - det er jo gratis for fanden!

For en gangs skyld er der gratiskultur, der er mere og andet end fadølsjam. Jeg lod mig begejstre sidst, og det burde flere gøre i weekenden.

For de sparede penge kan man så gå ind og se Comix-udstillingen på Brandts. Måske endda som mig lige strække besøget og få Ian Mckeever-udstillingen med og udligne billetpris/udstillingsmængde-forholdet en smule.

Eller man kunne spare pengene fredag og bruge dem lørdag på at se Speaker Bite Me til Fallos #07 på Posten.

Dette kunne være weekenden, hvor Odense vågnede en smule og opførte sig, som en by på denne størrelse burde.

Alle, der virker tungere og dummere på mandag, ved sikkert nok, hvem der dansede bedst på tv, men at nogen gider vælge det frem for ovenstående muligheder, det forstår jeg ikke - det er for mystisk.

Måske Lars Gramby kan forklare mig det næste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Middelfart

Rock Under Broen rykkes til september: Afholdes samme dag som Lillebælt Halvmarathon

Annonce