Assens: "Dit toilet lægger r . v til meget" ...
Sådan - og lige på - indledes en pressemeddelelse fra Assens Forsyning A/S.
Forsyningsselskabet vil i en kampagne på de sociale og elektroniske medier have os til at huske på, at toilettet ikke er en skraldespand, selv om det for nogle er fristende at trykke på skylleknappen og skylle snart sagt alt ud i toilettet, og så er den, ja undskyld, skid glemt.
Men det er ikke alt, der må skylles ud, lyder en løftet pegefinger fra Assens Forsyning A/S.
Gerdt Hylbæk Nielsen, strategisk kommunikationsmedarbejder og presseansvarlig journalist fra forsyningen siger, at problemet er så stort, at det koster et par hundrede tusinde kroner om året, fordi pumper og brønde sættes i stå.
- Når du bruger dit toilet til andet end de tre ting, det er beregnet til (med forsyningens egne ord "lort, pis og papir", red.), så fungerer vores spildevandssystemer rigtig fint. Toiletpapir opløses blandt det, der i øvrigt løber i spildevandet og transporteres hen til vores renseanlæg. Alt andet, som vatpinde, fiberklude, engangsvaskeklude, bleer, trusser og bh'er, kattegrus, alt, det sætter sig fast i vores pumper, lyder advarslen fra Gerdt Hylbæk Nielsen.
Assens Forsyning må på grund af folks nøleri med at komme ordentlig af med deres affald tre-fire gange om ugen rykke ud og manuelt rense de pumper og brønde, der er sat til, oplyser han. Og det er på alle tidspunkter af døgnet. Typisk skal brønddækslet åbnes og pumpen løftes op med en kran og derpå renses.
- Det er en udgift på flere hundrede tusinde om året, lyder Gerdt Hylbæk Nielsens estimat.
Og da forsyningen er et fælles anliggende, er det altså dig, mig og din nabo, der punger ud.
En kæmpe kage
Et spildevandssystem er indrettet sådan, at spildevandet løber fra den enkelte husstand hen til renseanlægget - i teorien.
Gerdt Hylbæk Nielsen, Assens Forsyning A/S.Vi har også andre eksempler på folk, der har ringet og spurgt efter mobiltelefoner, tænder og den slags.
- Og i den udstrækning, at spildevand kan løbe af sig selv - vand løber nedad - så gør det, det, siger Gerdt Hylbæk Nielsen.
- Men i de situationer, hvor det ikke kan løbe af sig selv, så er der pumper i spildevandssystemet, som hjælper spildevandet på vej hen til renseanlægget, siger han.
Dem er der cirka 800 af i hele kommunen. Derudover er der en masse husstandspumper.
Men en flom af vatpinde, engangsvaskeklude, vådservietter, rondeller, tamponer, hygiejnebind, kondomer og lignende klumper sig sammen og sætter sig fast enten i brøndene eller pumperne, men også i indløbsristen på selve renseanlægget. Affaldet hører i stedet hjemme i skraldespanden. Gerdt Hylbæk Nielsen synes, det er grelt, at nogle folk smider kattegrus ud.
Særligt vatpinde og engangsvaskeklude er nogle bæster, men selv hår må ikke smides i kummen.
- Hår kan også være et problem. Fordi, hvis der først sidder en hel masse vatpinde dernede, og der så kommer hår, så...
Siger Gerdt Hylbæk Nielsen, stopper selv, og tilføjer:
- Det er igen en af de ting, der ikke opløses. Det, de piller ud af de pumper, når de er ude at rense dem, det er en kæmpe kage. Et sammensurium af alverdens ting og sager, fortæller han.
Der kan også ske overløb på grund af tilstoppet affald, så urenset spildevand løber ud i naturen.
Uvidenhed en årsag
Gerdt Hylbæk Nielsen formoder, at uvidenhed er en af årsagerne til, at folk bruger toilettet som skraldespand.
Dette ryger i toilettet i Assens Kommune
Assens Forsyning A/S oplever, at disse ting ryger i toilettet, selv om de ikke må:
- Bleer.
- Engangsvaskeklude.
- Hygiejnebind.
- Hår.
- Kattegrus.
- Kondomer.
- Køkkenrulle.
- Papirlommetørklæder.
- Rondeller.
- Tamponer.
- Tandtråd.
- Trusseindlæg.
- Vat.
- Vatpinde.
- Vådservietter.
Assens Forsyning A/S råder over cirka 230 overvågede pumpestationer.
Der kan ikke peges et specielt område ud som synderen, men det er i hele kommunen, at ikke alle mennesker helt forstår, at de ikke må smide alt ud i toilettet. Sågar en halv cykel trillede engang ind på et renseanlæg fra et spildevandssystem, fortæller Gerdt Hylbæk Nielsen.
- Hvordan den er havnet i kloakken, ved jeg ikke, siger han.
- Vi har også andre eksempler på folk, der har ringet og spurgt efter mobiltelefoner, tænder og den slags, tilføjer han.
Shit happens, som man jo af og til siger.
- Vi kan se en lille tendens til, at der, hvor du ikke bor i egen ejendom, men til leje, der kan der være lidt større tilbøjelighed til at komme noget i toilettet, der ikke hører til der, siger Gerdt Hylbæk Nielsen.
- Det gode råd er, du har en pedalspand ved siden af dit toilet, hvor du kommer de ting i, der ikke hører hjemme i toilettet, siger han.