x
Annonce
Fyn

Skyldig kronvidne og et gasvåben: Dan dig et overblik over retssagen med et historisk stort antal tiltalte

Der har også været flere juridiske spidsfindigheder i sagen. Et vidne har fået ophævet sin tavshedspligt. Der har været juridiske diskussioner om, hvorvidt der måtte bruges politirapporter som bevis. Blandt beviserne i sagen er dna, efterladte golfkøller, teleopgørelser og to medvirkende, der har hjulpet politiet med opklaringsarbejdet. Tegning: Julie Gry Sviestrup
Der har været flere ting fremme under retssagen. Her er fire afgørende punkter.

Et kronvidne, der også er skyldig. Og en mildere straf, end det der blev lagt op til. I fire punkter kan du blive klogere på nogle af de afgørende ting fra Kølstrup-retssagen.

Annonce

1. Historisk stort antal tiltalte

Retssagen startede den 25. februar. 15 mænd stod oprindeligt tiltalt. En af de tiltalte er blevet udskilt til en sag for sig. Med 15 tiltalte er det den største retssag målt på antal tiltalte i Odense Domshus historie.

14 - herunder den ene udskilte - af mændene var tiltalt for overfaldet på MJ den 1. oktober 2017. 12 af dem er blevet kendt skyldige.

En - ham, der var blevet udpeget som skudmand - er kendt uskyldig.

To af de tiltalte erkendte sig delvis skyldig i overfaldet - dog kun i vold.

MJ stod også selv tiltalt. For vold mod to af de tiltalte - MA og MH - på stranden ved Kerteminde den 19. september 2017. Han var også tiltalt for den 4. oktober 2017 at have truet SC med en pumpgun. Han er blevet kendt skyldig i truslerne, men ikke volden.

2. "Kun" skyldig i vold = markant kortere straf

De 12 skyldige i overfaldet var tiltalt for legemsangreb af særlig farlig, rå eller brutal karakter. Noget, der kan give op til seks års fængsel. De var også tiltalt for straffelovens bestemmelse om skydevåben. Noget, der giver mellem to til otte års fængsel. Hertil ville anklageren have haft lagt det halve oveni, fordi våbnet var blevet brugt på et offentligt tilgængeligt sted.

Men dommerne og nævninge har fundet frem til, at det er et gasvåben. De 12 mænd er derfor "kun" kendt skyldige i den grove vold. Det betyder, at straffen bliver minimum fire år kortere end, hvad der var lagt op til fra anklagemyndigheden.

3. Kronvidne og politiafhøringer

En af de tiltalte - SC – er sagens kronvidne. Han har ”stukket” de andre tiltalte ved at fortælle politiet om overfaldet på MJ. Han har dog ikke udtalt sig i retten. Anklageren har dog fået tilladelse af dommeren til at benytte politiafhøringer af SC og en fotokonfrontation som bevis.

Også MH - en af de tiltalte - er en central del af anklagerens bevisførelse. Hun har fremført politiafhøringer af MH, der bakker forholdsvis op om SC’s forklaring. MH trak udtalelsen tilbage i dagene efter.

4. Domsafsigelse venter

Fredag bliver der afsagt dom. Anklageren går efter fire år - med op til det halve oveni som følge af tidligere domme for lignende kriminalitet for syv af de skyldige. Hun går også efter betinget udvisning til en og ubetinget udvisning til en anden.

Fra de fleste af forsvarernes side ligger strafvurderingerne på 10 til 13 måneder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce