Annonce
Odense

Skulpturer på gennemrejse

TRANSIT: Ansgar Anlæg skal rumme mellem 10 og 20 skulpturer ad gangen

CENTRUM: Ansgar Anlæg kommer til at rumme mellem 10 og 20 skulpturer ad gangen, hvis det grønne område langs Sdr. Boulevard omdannes til transit-park for Odenses udendørs kunstværker.

Ideen til parken kommer fra direktør Karsten Ohrt, Kunsthallen Brandts Klædefabrik, der er en af mændene bag en ny rapport om Odenses skulpturer.

Han har i flere år fungeret som konsulent for Odense Bys Kunstfond og har derfor været med til at placere en del skulpturer i byen.

- Det er synd, at gode skulpturer stuves af vejen, fordi man ikke lige kan finde den rigtige placering til dem. For eksempel har fire skulpturer af billedhugger Egon Fischer stået på en lagerplads i de fire år, kommunen har ejet dem, siger Karsten Ohrt, som understreger, at Ansgar Anlæg ikke må udvikle sig til en losseplads for skulpturer, som ingen rigtig vil vide af. Skulpturerne er kun på gennemrejse, og ingen af dem må gro fast i anlægget.

Men ikke alle skulpturer er lige lette at flytte rundt med. Deres sokler skal forankres grundigt i jorden, så de ikke risikerer at vælte eller blive væltet. Derfor har landskabsarkitekt Torben Schønherr, der også er medlem af skulpturudvalget, udtænkt et specielt grid-system, som skal ligge under græsset, så det ikke bliver nødvendigt at grave store huller til sokler, hver gang der skal skiftes ud i skulptur-parken.

- Det er vigtigt, at parken tager sig ordentligt ud, og der skal være 20 meter mellem skulpturerne, så hvert enkelt værk får ro, siger Karsten Ohrt.

Han mener, at en af fordelene ved en transit-park er, at nye instiutioner eller andre, der gerne vil have en skulptur stående, har mulighed for at drage til Ansgar Anlæg og udse sig den, de bedst kan lide.

- Samtidig har jeg kikket lidt på den gamle gymnastiksal til Odense Kaserne. Den vil egne sig fortræffeligt til skiftende udstillinger af indendørs-skulpturer. Men jeg har ikke undersøget mulighederne, og forslaget må stå helt for min egen regning, siger Karsten Ohrt.

I dag er der kun en skulptur i Ansgar Anlæg, og det er Robert Lund-Jensens mindesmærke fra 1950 over Besættelsestidens ofre. Ellers er parken især kendt for at huse 1.maj-møder, petanque-spillere og Odense kongelig priviligerede borgelige Skyttelaugs skydekonkurrencer. Og det skal den også fremover, for kunstværkerne skal placeres, så der bliver plads til de aktiviteter, der allerede er i området.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce