Annonce
Odense

Skulptur-udstilling flytter til Brandts

Det er ikke første gang, skulpturudstillingen fra Eventyrhaven, bliver flyttet. I 2014 rykkede den op fra parken og ind i byens gader og på husenes facader, og det var kurator Charlotte Sprogøe (billedet), der sørgede for det. Arkivfoto: Rumle Skafte
Odense Bys Kunstfond og Brandts indgår samarbejde om traditionsrig skulptur-triennale, der siden 1961 har fundet sted i Eventyrhaven. I foråret 2020 kan udstillingen ses foran og bagved den gamle klædefabrik.

Med få undtagelser har Eventyrhaven siden 1961 dannet rammen for Odense Bys Kunstfonds udendørs skulpturudstilling, Triennalen, der som navnet afslører finder sted hvert tredje år.

Når den næste gang finder sted i foråret 2020 bliver det på Brandts, og det glæder Anders W. Berthelsen, der er formand for Odense Bys Kunstfond, som står bag den knapt 60-årige tradition.

- I kunstfonden har vi et ønske om, at udstillingen skal være så synlig som muligt, så odenseanere og byens gæster får mest mulig glæde af den. Med placeringen på Brandts opnår vi både, at gæsterne på Brandts får en ekstra oplevelse, og at kunstmuseet får endnu et udstillingsrum, nemlig udendørs. Desuden sparer vi at lønne en ekstern kurator. Den opgave tager Brandts også på sig, siger Anders W. Berthelsen.

Annonce

I kunstfonden har vi et ønske om, at udstillingen skal være så synlig som muligt, så odenseanere og byens gæster får mest mulig glæde af den.

Anders W. Berthelsen, formand for Odense Bys Kunstfond

Samarbejdets betingelse

Som betingelse for samarbejdet med Brandts stiller Odense Bys Kunstfond stiller, at udstillingen skal foregå både ved Amfiscenen og på Grønnegadepladsen, der en kort overgang gjorde det ud for museets hovedindgang.

- Grønnegadepladsen har desværre aldrig fået den attraktionsværdi, som den var tiltænkt. Forhåbentlig kan udsigten til skulpturer få flere til at slå sig ned på pladsens bænke, siger Anders W. Berthelsen, der ud over at være kunstfondens formand sidder i By- og Kulturudvalget for Socialdemokratiet.

- Samarbejdet har intet med min placering i bestyrelsen for Brandts at gøre, og det er ikke aftalen, at den kan gøre det ud for en af de udstillinger, kunstmuseet ellers er forpligtet til at lave, lyder det fra Anders W. Berthelsen.

Han tilføjer, at kunstfonden blot har sikret sig, at Brandts holder budgettet, som er på 800.000 kroner - betalt af kunstfonden.

Om triennalen vil smitte af på museets besøgstal, er det for tidligt at sige. Anders W. Berthelsen kan heller ikke fortælle, hvor mange som plejer at se skulpturerne.

- Det er aldrig blevet talt op, og det skyldes primært, at det er gratis, udendørs udstillinger. Besøgstallet blev heller ikke talt op i Odense Zoo, hvor man skulle indløse billet for at se værkerne, siger han.

Der er tradition for at Odense Bys Kunstfond efter hver udstilling køber nogle af de udstillede skulpturer og placerer dem i byens rum. Man kan blandt andet se nogle af disse indkøb i Eventyrhaven - det drejer sig om en gruppe runde plateauer ved åkanten lavet af Peter Holm, men det gælder også Christina Hamres skulptur ud mod trappen ved domkirkens bagende. Den hedder "Herfra hvor vi står".

Først skal Brandts fejres

Det er for tidligt at sige, hvad næste udgave af skulpturudstillingen kommer til at indeholde, lyder det fra Brandts' direktør, Mads Damsbo. Det skyldes primært, at museet i denne uge skal fejre, at det frem over skal fylde alle etager i bygningen alene.

Fejringen finder sted på torsdag den 26. september.

- Men foreløbigt ligger administrationen af skulpturudstillingen på Brandts, og jeg forventer at kunne rulle formen bedre ud i midt-november, siger Mads Damsbo.

Skulpturbiennalen vil kunne ses fra pinsen til efteråret 2020.

Skulpturer i Eventyrhaven

Skulpturudstillingen i Eventyrhaven har fundet sted i 58 år eller siden 1961.

De første år var det en biennale, der fandt sted hvert andet år, men fra 1993 har det været hvert tredje år og dermed en triennale.

At udstillingen holder flyttedag er ikke første gang. I 2017 fandt den sted i Odense Zoo og i 2014 i byens baggårde og på husenes facader.

Næste udgave åbnere til pinse 2020 og kan ses til engang i efteråret 2020.

Budgettet er på 800.000 kroner, som betales af Odense Bys Kunstfond.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce