Annonce
forside

Skulderklap til Svendborg-virksomhed: Skal renovere ikonisk Odense-statue

Et af Odense vartegn, kong Cristian den niende til hest, er ankommet til Skulpturstøberiet i Svendborg. Foto: Facebook

Skulpturstøberiet i Svendborg har fået til opgave at reparere et af Odenses helt store vartegn: Rytterstatuen i Kongens Have.

Svendborg: Hver opgave har sine kvaliteter.

Men der er alligevel noget specielt ved den ordre, som Kulturstøberiet i Svendborg har fået i bogen, lader virksomhedens ejer, Jørn Svendsen, forstå.

- Vi skal renovere statuen af kong Christian den niende, som i mange år har stået i Kongens Have i Odense. Han er ved at være nået den alder, hvor han trænger til et ordentlig eftersyn, siger han om statuen, som er lavet af Aksel Larsen og blev afsløret i 1912. Og med sin placering lige over for den daværende banegård var noget af det første, togrejsende mødte, når de besøgte H.C. Andersens fødeby.

Nogen helt lille opgave er der ikke tale om.

- Da han blev lavet, kunne man ikke svejse, så alt er boltet sammen med ganske almindelige jernbolte. Man var ikke klar over, at der er en galvanisk tæring mellem jern og kobber, så de er rustet over og skal alle skiftes, så statuen ikke vælter, hvis folk en dag kravler rundt på den, fordi OB har vundet noget. Desuden skal patineringen renses af, og det er en meget langsommelig proces, siger Jørn Svendsen.

Annonce

Det bliver ikke større

Der er tale om en opgave til omkring 300.000 kroner, så lidt penge er der bestemt i det.

Men det er nu ikke derfor, Jørn Svendsen er begejstret for, at Odense Kommune og Odense Bys Kunstfond har valgt støberiet på Løvholmen til opgaven.

- Det er altid dejligt at arbejde med kulturarv, fordi man står på skuldrene af de gamle mestre. Og når man bliver valgt til at arbejde på en rytterstatue, oven i købet en royal rytterstatue, så bliver det ikke større. Så er du pludselig blandt dem, man har tillid til, siger han.

Statuen ankom til støberiet for godt en uge siden, og planen er, at den skal være tilbage på sin plads i Kongens Have foran den gamle banegård om tre måneder.

Og der vil gå en rum tid, før den skal pilles ned igen, oplyser Jørn Svendsen.

- Vi sætter rustfri skruer i, og de vil holde i masser af år frem, lover han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Klager over Assens Kommune: - De tilgodeser ikke vores søns behov

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Annonce