Annonce
Faaborg-Midtfyn

Skuffet gymnasie-rektor må lægge sosu-planer på hylden: Erhvervsskole er godt tilfreds

Rektor Søren Hvarregaard fra Midtfyns Gymnasium ærgrer sig over at have fået afslag på at oprette en sosu-uddannelse. Pressefoto: Hung Tien Vu
Søren Hvarregaard, rektor på Midtfyns Gymnasium, fik mandag besked fra ministeriet om, at han må droppe planerne om en sosu-uddannelse i Ringe. SOSU Fyn glæder sig over afslaget på vegne af afdelingen i Svendborg.

Ringe: Rektor på Midtfyns Gymnasium Søren Hvarregaard holdt fast i håbet til det sidste. Men mandag formiddag tikkede et afslag ind.

Der bliver ingen sosu-uddannelse i Ringe.

Gymnasiet havde ellers både Faaborg-Midtfyn Kommune og Region Syddanmarks opbakning til et nyt sosu-tilbud på Holmevej i Ringe, hvor gymnasiet holder til.

- Vi bliver nødt til at tage afgørelsen til efterretning. Også selv om vi ikke er enige i beregningerne, der ligger til grund, lyder det fra en skuffet og ærgerlig rektor.

Erhvervsskolen SOSU Fyn har fra starten været imod idéen, og det er erhvervsskolens tvivl, som Børne- og Undervisningsministeriet lagde vægt på, da de skulle træffe afgørelsen.

- Vi er tilfredse og glade for, at ministeriet har lyttet til os, lyder det omvendt fra SOSU Fyns direktør, Gunna Funder Hansen.

Annonce

Spinkelt elevgrundlag

SOSU Fyn frygter nemlig, at et tilbud i Ringe vil udvande tilbuddet i Svendborg, hvor der er 20 elever på første del af uddannelsen, som hedder Grundforløb 1.

Hvis der oprettes et tilbud i Ringe, vurderer man, at Svendborg-skolen vil miste seks-syv elever, og så vil Svendborg-tilbuddet ikke længere være bæredygtigt.

- Tilbuddet i Svendborg er afhængigt af eleverne - også dem fra Faaborg-Midtfyn. Hvis ikke vi havde dem, så ville det være svært at opretholde tilbuddet i Svendborg. Samtidig vurderer vi, at transporttiden fra Ringe til enten Svendborg eller Odense er til at overkomme, siger SOSU Fyn-direktør Gunna Funder Hansen.


Vi bliver nødt til at tage afgørelsen til efterretning. Også selv om vi ikke er enige i beregningerne, der ligger til grund.

Søren Hvarregaard, rektor, Midtfyns Gymnasium


Søren Hvarregaard fra Midtfyns Gymnasium mener dog, at et tilbud i Ringe vil gavne erhvervsskolen i det lidt længere løb. Han minder nemlig om, at gymnasiet alene ville tilbyde Grundforløb 1, altså de første 20 uger af uddannelsen.

- Herefter ville eleverne skulle fortsætte i Svendborg eller Odense, siger han og forklarer, at han derfor mener, at det ville kunne lokke flere til at begynde på uddannelsen og dermed hæve det totale antal elever.

- Men det er jo fugle på taget, for der er jo ingen, der ved det med sikkerhed, erkender han.

Dog mener Søren Hvarregaard ikke, at begrundelsen for afslaget flugter med den politiske vision.

I 2019 indgik Folketinget nemlig en aftale, der sender et klart signal om, at erhvervsuddannelserne ikke skal centraliseres i de større byer, men derimod bredes ud for at tiltrække flere elever.

- Det er jo netop den tanke, vi har lagt os op ad med vores ansøgning, forklarer han.

Annonce

Alene om ansøgning

Gymnasiernes interesseorganisation, Danske Gymnasier, oplyser i en pressemeddelelse, at Midtfyns Gymnasium er det eneste gymnasium i landet, som har søgt om lov til oprette en sosu-uddannelse.

Flere lignende forsøg på at oprette lokale uddannelsesudbud er strandet på grund af manglende samarbejdsvilje fra erhvervsuddannelserne i de større byer. Og det ærgrer Danske Gymnasiers formand Birgitte Vedersø.

Sosu-elever vil ikke komme til at kunne tage deres uddannelse side om side med studenterne fra Midtfyns Gymnasium. Gymnasiet har nemlig fået afslag på en ansøgning om at oprette første del af grundforløbet på sosu-uddannelsen. Arkivfoto: Signe Andersen

- Vi synes, at det er et stort problem, at manglende samarbejdsvilje kan stå i vejen for et godt og bredt ungdomsuddannelsestilbud til de unge. I sin nytårstale pointerede statsministeren netop behovet for decentralisering af uddannelserne. Derfor så vi gerne, at Børne- og Undervisningsministeriet kan pålægge institutionerne at indgå samarbejdsaftaler, når der lokalt vurderes at være behov for at oprette et uddannelsestilbud, siger Birgitte Vedersø i pressemeddelelsen.

Hvad der nu skal ske på Midtfyns Gymnasium, ligger endnu ikke fast.

- Vi har lige fået afslaget ind ad døren, og nu skal vi vurdere, hvad vi så stiller op, og om vi overhovedet skal tænke videre i de her campus-tanker. Det må gymnasiets bestyrelse afgøre, siger Søren Hvarregaard.

Gunna Funder Hansen har tidligere sagt til avisen, at hvis der skulle oprettes et sosu-tilbud i Faaborg-Midtfyn, så ville Faaborg være mere naturligt end i Ringe. Det fastholder hun.

- Det ville være et anliggende for vores bestyrelse, men min vurdering er, at Faaborg ville være en oplagt næste skridt for os, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Annonce