Annonce
Bøger

Skuespilleren Githa Lehrmann anbefaler tre bøger, som kredser om menneskers livsvalg

Githa Lehrmann anbefaler romanen "Kvinde ved 1000 grader", der med galgenhumor skildrer en hård kvindeskæbne. Arkivfoto: Michael Nørgaard
Skuespilleren Githa Lehrmann anbefaler tre læse- eller lytteoplevelser, som på vidt forskellig vis kredser om menneskers livsvalg og skæbne.

Githa Lehrmann har været skuespiller ved Odense Teater siden 1999. Ved siden af teaterarbejdet indlæser hun lydbøger. Hun har udvalgt tre af de bøger, hun har haft stor fornøjelse af at indlæse.

Annonce

1 "Kvinde ved 1000 grader"

Hallgrímur Helgason har skrevet en fantastisk bog om 80-årige Herra, som er ved at dø af KOL og kræft og forlængst har bestilt tid til sin egen kremering. En tid, hun faktisk overholder … Herra ligger i garagen og tænker tilbage på sit liv, der bl.a. bød på voldsomme oplevelser under 2. verdenskrig. Bogen rummer også masser af galgenhumor, for den gamle kvinde hygger sig med at flirte med unge mænd på sine falske profiler på facebook. Romanen er en humoristisk og grum skildring af en hård skæbne.

2 "Minder om fremtiden"

Hovedpersonen i Siri Hustveds roman deler initialer med forfatteren. S.H. er en kvinde i 60’erne, som genlæser sine dagbøger og mindes universitetstiden i New York, oplevelsen af at komme fra et lille, lukket samfund og skulle finde sin plads i verden. Romanen opererer med flere lag, så S.H. bliver skildret som nutidens modne kvinde og den unge kvinde fra dagbøgerne men også gennem udkastet til en aldrig færdiggjort roman. Siri Hustvedt kan være temmelig akademisk, men ikke her. Romanen sætter tanker i gang om min egen ungdom og de valg, jeg traf.

3 "Sten Hegeler - dobbeltbastarden"

Siden 1950'erne har Sten Hegeler været fortaler for fri og utvungen seksualitet. Han og hustruen Inge gjorde det legalt at tale om kvinders seksualitet og skrev bogen "Hvordan, mor?", som var noget så progressivt som seksualundervisning for børn. Gitte Løkkegaard interviewede Sten Hegeler i 2015, da han var 91 år. Det er der kommet en bemærkelsesværdig bog ud af, som ikke bare skildrer Sten Hegeler, som en klog, gammel mand, men også afslører ham som et afsindigt underholdende menneske. Sten Hegler var uægte søn af samfundskritikeren P.H., som var uægte søn af digteren Carl Ewald, deraf bogens undertitel, ”Dobbeltbastarden”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Sundhedsmyndigheder: Vi har respiratorer, senge og personale nok til alle coronapatienter

Annonce