Annonce
Indland

Skuespiller Morten Grunwald er død - 83 år

Morten Grunwald er bedst kendt for sin rolle som Benny i Olsen Banden-filmene.

Morten Grunwald, der er mest kendt for sin rolle som Benny i Olsen Banden, er død efter kræftsygdom.

Skuespiller Morten Grunwald er død. Han blev 83 år gammel.

Det oplyser den nærmeste familie til Politiken.

Morten Grunwald sov stille ind onsdag aften efter et lille døgns indlæggelse på Hospice Sankt Lukas Stiftelsen i Hellerup.

Forud er gået et længere forløb med kræft.

Morten Grunwald fortalte i oktober selv offentligheden om, at han havde fået kræft, og at han havde sagt nej til kræftbehandling.

- Jeg har fået tilbudt strålebehandling, men det vil jeg ikke. Jeg er 83 år. Jeg ved ikke, om der er måneder eller længere, men så er det det. Jeg har haft et langt og godt liv, sagde han til Se og Hør.

Den folkekære skuespiller indstillede først sin karriere sidste år.

Han har vundet et hav af priser og medvirket i mere end 50 film, hvoraf han nok er mest kendt for de 14 om Olsen Banden.

Her spillede han over for Poul Bundgaard og Ove Sprogøe.

Han har dog også gjort sig særdeles bemærket som succesfuld teaterleder for blandt andet Betty Nansen Teatret og Østre Gasværk Teater.

Derudover har han haft roller i en lang række film og tv-serier samt lagt stemme til Disney-film.

Morten Grunwald har flere gange fortalt, at han var glad for sin rolle som Benny med de gule sokker og den sjove gangart i "Olsen Banden".

- Det har været et eventyr. Og set i bakspejlet må man sige, at jeg var heldig at spille dengang Balling (instruktøren Erik Balling red.) satte sit hold, for rollen har da været en stor og lykkelig del af mit arbejdsliv, sagde Grunwald om rollen i 2016.

Morten Grunwald var den sidste overlevende af de tre skurke i "Olsen Banden". Poul Bundgaard døde i 1998 og Ove Sprogøe i 2004.

Morten Grunwald efterlader sig sin hustru, skuespilleren Lily Weiding, og en datter samt hustruens to døtre.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce