Annonce
Kultur

Skuespil: Anna Sophie Hedvig er en bombe i det overklassehjemmet

Natalí Vallespir Sand spiller titelrollen i "Anna Sophie Hedvig". Rollen som fåmælt morder har givet hende spændinger i nakke og skuldre, fordi den er så ikke-kropslig.

Scene: I de 15 år Natalí Vallespir Sand har været ansat på Odense Teater, er det første gang, hun er blevet så påvirket af en rolle, at hendes massør har reageret på det. På papiret er titelrollen i Kjeld Abells klassiker, "Anna Sophie Hedvig", en lille tekstrolle, men til gengæld er rollens ikke-kropslighed enorm.

- Min massør har forklaret, at mine spændinger i skuldrene skyldes, at jeg under prøverne har skullet sidde musestille i timevis.. Det er første gang, jeg spiller en rolle, der er så lidt fysisk. Skolefrøkenen Anna Sophie Hedvig er opfyldt af angst og hæmmet af social fobi. Det er vildt udmattende hele tiden at skulle være så tøjlet og hverken måtte bruge mimik eller gestik.

Annonce

Følelser lukket ned

Forestillingens instruktør Jacob Schjødt har igen og igen mindet Natalí Vallespir Sand om, at Anna Sophie Hedvigs følelsesregister er lukket ned, og at al aktivitet foregår i hendes hoved.

- Anna Sophie Hedvig er den eneste, der ikke ændrer sig undervejs. Hun smider en bombe i det pæne overklassehjem, da hun fortæller, at hun har myrdet et andet menneske. Dén bombe tvinger personerne omkring hende til at tage deres liv op til revision. Hun rykker ved de andres selvopfattelse.

Natalí Vallespir Sand læste "Anna Sophie Hedvig" i gymnasiet, og temaet - hvad vil det sige at tage ansvar og handle menneskeligt - gjorde stort indtryk på hende: - Nu hvor jeg er blevet ældre, står andre facetter lige så markant: parforholdet, mor-søn-forholdet og far-søn-forholdet.

Det døve øre

Skuespilleren understreger, at Kjeld Abells tekst har flere lag og spejler storpolitik i den lille, nære tragedie. Anna Sophie Hedvig er ikke et politisk menneske. Hun forstår ikke det politiske spil, men handler instinktivt, da hun mærker, at noget er forkert: - Da hun ser ondskaben i den nye skolebestyrerindes øjne, slår hun hende ihjel for at beskytte skolen og eleverne mod en diktator. Men det er let at læse hendes reaktion ind i et større verdensbillede, hvor nogle går til kamp mod diktatorer, mens andre vender det døve øre til.

Kritik af os alle

Natalí Vallespir Sand har aldrig set Kjeld Abels skuespil, så hun har frit kunne danne sin egen karakter: - Men Anne Sophie Hedvig smitter af på mit humør. Efter seks timers prøve låst inde i hendes angstfyldte tankeboble bliver jeg selv lidt introvert og trist.

Anna Sophie Hedvig er ekstremt fåmælt, men når hun endelig åbner munden, kan intet stoppe hende:

- Hun er ekstremt dedikeret, står ved sin handling og er klar til at tage konsekvensen af den. Hun går ikke på kompromis med sin overbevisning, og derved kommer hun til at virke som en kritik af alle os, der ikke siger fra, men vender ryggen til, når noget bliver for ubehageligt eller kommer for tæt på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce