Annonce
Kultur

Skuespil: Anna Sophie Hedvig er en bombe i det overklassehjemmet

Natalí Vallespir Sand spiller titelrollen i "Anna Sophie Hedvig". Rollen som fåmælt morder har givet hende spændinger i nakke og skuldre, fordi den er så ikke-kropslig.

Scene: I de 15 år Natalí Vallespir Sand har været ansat på Odense Teater, er det første gang, hun er blevet så påvirket af en rolle, at hendes massør har reageret på det. På papiret er titelrollen i Kjeld Abells klassiker, "Anna Sophie Hedvig", en lille tekstrolle, men til gengæld er rollens ikke-kropslighed enorm.

- Min massør har forklaret, at mine spændinger i skuldrene skyldes, at jeg under prøverne har skullet sidde musestille i timevis.. Det er første gang, jeg spiller en rolle, der er så lidt fysisk. Skolefrøkenen Anna Sophie Hedvig er opfyldt af angst og hæmmet af social fobi. Det er vildt udmattende hele tiden at skulle være så tøjlet og hverken måtte bruge mimik eller gestik.

Annonce

Følelser lukket ned

Forestillingens instruktør Jacob Schjødt har igen og igen mindet Natalí Vallespir Sand om, at Anna Sophie Hedvigs følelsesregister er lukket ned, og at al aktivitet foregår i hendes hoved.

- Anna Sophie Hedvig er den eneste, der ikke ændrer sig undervejs. Hun smider en bombe i det pæne overklassehjem, da hun fortæller, at hun har myrdet et andet menneske. Dén bombe tvinger personerne omkring hende til at tage deres liv op til revision. Hun rykker ved de andres selvopfattelse.

Natalí Vallespir Sand læste "Anna Sophie Hedvig" i gymnasiet, og temaet - hvad vil det sige at tage ansvar og handle menneskeligt - gjorde stort indtryk på hende: - Nu hvor jeg er blevet ældre, står andre facetter lige så markant: parforholdet, mor-søn-forholdet og far-søn-forholdet.

Det døve øre

Skuespilleren understreger, at Kjeld Abells tekst har flere lag og spejler storpolitik i den lille, nære tragedie. Anna Sophie Hedvig er ikke et politisk menneske. Hun forstår ikke det politiske spil, men handler instinktivt, da hun mærker, at noget er forkert: - Da hun ser ondskaben i den nye skolebestyrerindes øjne, slår hun hende ihjel for at beskytte skolen og eleverne mod en diktator. Men det er let at læse hendes reaktion ind i et større verdensbillede, hvor nogle går til kamp mod diktatorer, mens andre vender det døve øre til.

Kritik af os alle

Natalí Vallespir Sand har aldrig set Kjeld Abels skuespil, så hun har frit kunne danne sin egen karakter: - Men Anne Sophie Hedvig smitter af på mit humør. Efter seks timers prøve låst inde i hendes angstfyldte tankeboble bliver jeg selv lidt introvert og trist.

Anna Sophie Hedvig er ekstremt fåmælt, men når hun endelig åbner munden, kan intet stoppe hende:

- Hun er ekstremt dedikeret, står ved sin handling og er klar til at tage konsekvensen af den. Hun går ikke på kompromis med sin overbevisning, og derved kommer hun til at virke som en kritik af alle os, der ikke siger fra, men vender ryggen til, når noget bliver for ubehageligt eller kommer for tæt på.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Sydfyn

Det flyder med vildsvin: Nummer seks drevet i land på Ærø

Annonce