Annonce
Indland

Skud mod far og søn er første store sag om dobbelt straf

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Skyderi på Bøgetorvet i Vollsmose i Odense har ført til tiltale mod fem mænd. To risikerer at blive udvist.

For første gang har anklagemyndigheden i en større sag rejst tiltale med krav om dobbelt straf, fordi forbrydelsen er sket i en særlig zone.

Det er Fyns Politi, som mener, at den skærpede sanktion skal bruges i en sag, hvor der blev affyret skud i retning mod en far og dennes søn på fire år i Vollsmose i Odense.

Fem mænd er tiltalt. De skal have besiddet et skarpladt skydevåben, som den ene affyrede flere gange mod en bil med far og søn om eftermiddagen 20. februar på Bøgetorvet.

Alle er ansvarlige for skuddene, selv om kun den ene havde fingeren på aftrækkeren, hævdes det.

Specialanklager Klaus Lauridsen oplyser, at de fem sidder varetægtsfængslet frem til retssagen, der indledes i november ved Retten i Odense.

- Det er den første større sag af sin karakter, siger han.

Forud for sagen i retten vil han ikke sige noget om den straf, som anklagemyndigheden vil gå efter. Den behandles som nævningesag, hvor påstanden er mindst fire års fængsel. De fem vil frifindes.

Den tidligere regering gav sidste år politiet muligheden for at udpege bestemte områder, hvor der skal gives dobbelt straf i forhold til det normale. Fyns Politi brugte redskabet i februar netop mod Vollsmose.

Derefter har der været flere mindre sager om bøder og frihedsstraf, hvor straffen er blevet fordoblet i forhold til det normale niveau, oplyser specialanklager Klaus Lauridsen.

Lovændringen optrådte i planen "Et Danmark uden parallelsamfund", men fik kritik fra blandt andet Advokatrådet og tænketanken Justitia. Der er tale om en form for diskrimination, har det lydt. I praksis vil det være de udsatte områders lokale borgere, som rammes.

- Geografisk skærpede strafzoner strider imod de almindelige principper om lighed og forudsigelighed i retsstaten, har Advokatrådet sagt.

Herfra har man også mindet om, at man allerede har mulighed for en skærpet straf for voldelige opgør mellem bander.

I den konkrete sag om skuddene 20. februar mente politiet oprindeligt, at de fem forsøgte at dræbe far og søn. Den påstand er ikke med i anklageskriftet, som Ritzau har fået kopi af.

Det drejer sig derimod om at udsætte de to for livsfare og om skydevåbnet. Desuden er mændene tiltalt for i et kælderrum i Bøgeparken at have gemt i alt 336 skarpe patroner. To af mændene risikerer udvisning.

Skyderiet var blot endnu et led i en række voldelige begivenheder, mener politiet. Først var der 24. januar slagsmål i Bazar Fyn og et efterfølgende skyderi i Vollsmose. 29. januar var der igen skud i krydset Ådsumvej og Vollsmose Allé.

Udover en skærpet strafzone og visitationszoner har politiet øget patruljeringen i Vollsmose og Korsløkkeparken i perioder, hed det forleden i et svar til Folketingets retsudvalg.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

- Vi ved godt, det er ulovligt: Derfor parkerer varebilerne midt på fortovet

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Annonce