Annonce
112

Skud efter far og fireårig i Vollsmose: Nu er faren dømt for narkosalg

Den 30-årige købte skunken af en polsk mand, der har siddet varetægtsfængslet længe og selv kommer for retten senere i år. Han var til stede for at overvære sagen mod den 30-årige i Retssal 13. Foto: Michael Bager
Et skyderi i februar mod en far og hans fireårige søn, fik politiet til at melde ud, at en bandekonflikt var i gang. Fredag blev faren fundet skyldig i at have solgt 1,7 kg skunk.

En 30-årig mand er fredag blevet idømt 3 måneders betinget fængsel og samfundstjeneste for at have købt i alt 1750 gram skunk med henblik på videresalg.

Retssagen foregik uden nogen form for synlig politibeskyttelse i retssalen og foran Retten i Odense, hvilket er bemærkelsesværdigt, idet den selv samme 30-årige mand sammen med sin fireårige søn så sent som 20. februar blev beskudt af et eller flere skud i på Bøgetorvet i Vollsmose.

Forinden havde der både den 24. og 29. januar været skudepisoder - heller ikke her blev nogen ramt. Den 21. februar - dagen efter skyderiet mod bilen, hvor faren og sønnen befandt sig - brugte Fyns Politi for første gang situationen i Odense som en decideret bandekonflikt.

Annonce

Led i bandekonflikt

Vurderingen fra politiet lød dengang, at skyderiet mod faren og den fireårige var sket som led i den igangværende bandekonflikt. Politiet har siden anholdt fem mænd, der er sigtet for i forening at have forsøgt at dræbe den 30-årige og hans søn.

De fem er blevet varetægtsfængslet i grundlovsforhør for lukkede og dobbelt lukkede døre. Retten anser dog skyderiet for at være grov vold snarere end drabsforsøg. Ifølge Ritzau menes mændene at være fra en gruppering, som kaldes Fraktion A.

Torsdag valgte Fyns Politi at ophæve både visitationszone og den skærpede strafzone i Vollsmose, fordi det nu vurderes, at "trygheden umiddelbart er genskabt". Og med fængslingen af de fem mænd har sikkerhedsvurderingen hos politiet tilsyneladende været, at det ikke var nødvendigt at mandsopdække den tiltalte 30-årige ved retssagen.

Det er stadig uvist, hvad der ligger til grund for bandekonflikten, og der kom intet frem under sagen mod den 30-årige, der indikerede, at hans køb og salg af skunk i april og maj sidste år skulle være direkte relateret til konflikten.

Solgt til andre

I retten erkendte den tiltalte kun at have haft med 300 gram skunk at gøre, og hans forsvarer Jan Holmén Olesen mente, hans klient udelukkende skulle dømmes for den mængde skunk, der blev bestilt via et af de to telefonnumre, der havde kommunikeret med sælgeren.

Men domsmandsretten valgte på baggrund af både sms-korrespondancer og aflyttede samtaler at give specialanklager Klaus Lauridsen ret i, at det var den 30-årige, som købte alle 1,7 kg skunk, og at det var for at sælge videre til andre.

- Der er ikke nogen, der kan ryge så meget skunk på så kort tid. Det er fysisk umuligt, bemærkede anklageren til den tiltaltes forklaring om, at det meste var til eget forbrug, og at han delte resten med venner.

Den 30-årige blev desuden idømt en bøde på 6.250 kroner samt frakendt kørekortet i tre et halvt år for fem færdselslovsovertrædelser. Blandt andet har han kørt med thc i blodet efter at have røget skunk, overskredet en spærrelinje, ligesom han blev målt til at køre knap 100 km/t på en atv (en firehjulet crosser, red.) på Læssøegade i Odense, hvor man kun må køre 50 km/t.

Den dømte ankede dommen med det samme trods dommerens advarsel om, at han risikerede, at landsretten ville gøre straffen ubetinget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce