Annonce
112

Skud efter far og fireårig i Vollsmose: Nu er faren dømt for narkosalg

Den 30-årige købte skunken af en polsk mand, der har siddet varetægtsfængslet længe og selv kommer for retten senere i år. Han var til stede for at overvære sagen mod den 30-årige i Retssal 13. Foto: Michael Bager
Et skyderi i februar mod en far og hans fireårige søn, fik politiet til at melde ud, at en bandekonflikt var i gang. Fredag blev faren fundet skyldig i at have solgt 1,7 kg skunk.

En 30-årig mand er fredag blevet idømt 3 måneders betinget fængsel og samfundstjeneste for at have købt i alt 1750 gram skunk med henblik på videresalg.

Retssagen foregik uden nogen form for synlig politibeskyttelse i retssalen og foran Retten i Odense, hvilket er bemærkelsesværdigt, idet den selv samme 30-årige mand sammen med sin fireårige søn så sent som 20. februar blev beskudt af et eller flere skud i på Bøgetorvet i Vollsmose.

Forinden havde der både den 24. og 29. januar været skudepisoder - heller ikke her blev nogen ramt. Den 21. februar - dagen efter skyderiet mod bilen, hvor faren og sønnen befandt sig - brugte Fyns Politi for første gang situationen i Odense som en decideret bandekonflikt.

Annonce

Led i bandekonflikt

Vurderingen fra politiet lød dengang, at skyderiet mod faren og den fireårige var sket som led i den igangværende bandekonflikt. Politiet har siden anholdt fem mænd, der er sigtet for i forening at have forsøgt at dræbe den 30-årige og hans søn.

De fem er blevet varetægtsfængslet i grundlovsforhør for lukkede og dobbelt lukkede døre. Retten anser dog skyderiet for at være grov vold snarere end drabsforsøg. Ifølge Ritzau menes mændene at være fra en gruppering, som kaldes Fraktion A.

Torsdag valgte Fyns Politi at ophæve både visitationszone og den skærpede strafzone i Vollsmose, fordi det nu vurderes, at "trygheden umiddelbart er genskabt". Og med fængslingen af de fem mænd har sikkerhedsvurderingen hos politiet tilsyneladende været, at det ikke var nødvendigt at mandsopdække den tiltalte 30-årige ved retssagen.

Det er stadig uvist, hvad der ligger til grund for bandekonflikten, og der kom intet frem under sagen mod den 30-årige, der indikerede, at hans køb og salg af skunk i april og maj sidste år skulle være direkte relateret til konflikten.

Solgt til andre

I retten erkendte den tiltalte kun at have haft med 300 gram skunk at gøre, og hans forsvarer Jan Holmén Olesen mente, hans klient udelukkende skulle dømmes for den mængde skunk, der blev bestilt via et af de to telefonnumre, der havde kommunikeret med sælgeren.

Men domsmandsretten valgte på baggrund af både sms-korrespondancer og aflyttede samtaler at give specialanklager Klaus Lauridsen ret i, at det var den 30-årige, som købte alle 1,7 kg skunk, og at det var for at sælge videre til andre.

- Der er ikke nogen, der kan ryge så meget skunk på så kort tid. Det er fysisk umuligt, bemærkede anklageren til den tiltaltes forklaring om, at det meste var til eget forbrug, og at han delte resten med venner.

Den 30-årige blev desuden idømt en bøde på 6.250 kroner samt frakendt kørekortet i tre et halvt år for fem færdselslovsovertrædelser. Blandt andet har han kørt med thc i blodet efter at have røget skunk, overskredet en spærrelinje, ligesom han blev målt til at køre knap 100 km/t på en atv (en firehjulet crosser, red.) på Læssøegade i Odense, hvor man kun må køre 50 km/t.

Den dømte ankede dommen med det samme trods dommerens advarsel om, at han risikerede, at landsretten ville gøre straffen ubetinget.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom nu, Mette F.: Hold dit løfte

Det er godt, at regeringen og Kommunernes Landsforening i sidste måned blev enige om en ny økonomisk aftale, der tilfører 2,2 milliarder kroner ekstra til kommunerne i 2020. Det er også fint, at den socialdemokratiske regering i begyndelsen af denne uge sendte millioner af kroner ud til en række af landets vanskeligt stillede kommuner. Og dejligt, at man desforuden har besluttet at sløjfe det rigide omprioriteringsbidrag. De mange skattemillioner, som regeringen har drysset ud med mild hånd i den seneste tid, ændrer imidlertid ikke på, at der er noget rivravruskende galt i Danmark, som Faaborg-Midtfyn Kommunes borgmester, Hans Stavnsager, formulerede det på et byrådsmøde tidligere på ugen. For der er stadig uhyre store forskelle på den service, som landets rige og fattige kommuner tilbyder deres borgere. Derfor er det påtrængende, at regeringen får gennemført en ny udligningsreform. Den nuværende socialdemokratiske regering har varslet, at det vil ske, men det gjorde den foregående Venstre-ledede regering såmænd også – uden at det skete. Derfor er det tilsyneladende nødvendigt at holde statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nikolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og alle andre ansvarlige ministre fast på, at der skal ske ændringer i udligningen mellem kommunerne. For det dur ikke, at eksempelvis rige kommuner i Nordsjælland kan hente ekstra millioner i hjem til pengetankene på grund af teknikaliteter i lovgivningen, mens fattige landkommuner skal skære i budgetterne. Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Odense, Kerteminde ... budgetforligene er faldet på plads de seneste dage; nogle steder med smalle forlig, andre steder med bred opbakning eller endog i fuld enighed. Alle steder har budgetlægningen dog krævet benhårde prioriteringer og fravalg, blandt andet fordi udligningsordningen stadig ikke er ændret. Derfor er det ikke nok, at regeringen har varslet en ny udligningsreform. Den skal også holde løftet.

Annonce