Annonce
Odense

Skru op for poesien

Centrum for den poetiske oplevelse i Vintapperstræde er billedserien på den lysende Elverhøj. Men lyden manglede. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Elverhøj i Vintapperstræde kom lydløst fra start tirsdag aften.

- Se mor, en ildflue, sagde et lille barn og pegede på den lysende iglo, der hele dagen havde stået under solen i Vintapperstræde og ventet på, at mørket skulle sænke sig.

For da det skete, lyste den op indefra med tusindvis af sammenklippede billeder fra en eventyrbog og heriblandt altså noget, der mindede den lille om det spøgelsesagtige grønne insekt.

Allerede inden havde en del af os fremmødte spidset ører for at fange lyden af de annoncerede trolde og lygtemænd, der skulle drysse spænding i det hyggelige stræde. Desværre forgæves. Til gengæld fornemmede jeg svagt en sværm af syngende cikader, men det viste sig i stedet at stamme fra den summende lysmaskine, der sendte de levende billeder ud i mørket.

Ikke færre end tre steder havde en lysende måne sænket sig over gaden, men helt stemningsmættet bliver den først, hvis der skrues op for poesien.

Elverhøj skal både ses og høres for at sanses. Og under en eventyrfestival skal hverken børn eller trolde spidse ørerne forgæves.

Elverhøj i Vintapperstræde: Hver aften til og med fredag kl. 21.30, 22.00 og 22.30

Annonce
Vintapperstræde bliver til Elverhøj.Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce