Annonce
Indland

Skru ned: Unge risikerer at få tinnitus, hvis ikke de giver ørerne fred

Mange unge har musikken med sig overalt, og det går ud over hørelsen.

Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at mange børn og unge oplever kortvarig tinnitus, men ikke tænker det som et problem. Forsker råder til at give ørerne ro, hvis man vil bevare hørelsen hele livet.

Når du har stået til en koncert og danset og sunget med på musikken i tre minutter, har du faktisk opbrugt din daglige støjkvote.

Du bliver selvfølgelig stående koncerten ud, og måske fortsætter du festen et andet sted, hvor der bliver talt højt for at overdøve musikken, for det er først, når du kommer hjem i en stille lejlighed, at du kan høre ørerne reagere.

Der skal dog ikke en hel aften af den slags til, før ørerne kan tage skade.

Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at mange børn og unge oplever kortvarig tinnitus i forbindelse med støj eller som spontane hyletoner i hverdagen.

- De unge tænker ikke på, det er et signal fra kroppen. Men lige som man får ømme muskler, når man har været ude at løbe, sender høresystemet alarmbeskeder, når det er blevet overbelastet, siger Susanne Nemholt Rosing.

Hun er tilknyttet Institut for Folkesundhedsforskning på SDU og har lige forsvaret sin ph.d. om emnet.

I en undersøgelse blandt 501 børn og unge mellem 11 og 16 år fandt hun, at 67 procent havde oplevet spontan tinnitus eller tinnitus forårsaget af støj. 36 procent oplevede tinnitus af den slags, der er et tegn på overbelastning.

Otte respondenter viste sig at være alvorligt generet af det og havde brug for hjælp, men ingen af dem havde fortalt det til en voksen, da de unge ikke er klar over, at det er et problem.

Annonce

Grund til bekymring

Det skal der laves om på, mener Susanne Nemholt Rosing.

- Det er bekymrende, for mange af børnene i undersøgelsen troede, det var helt normalt at have en hyletone i hovedet. De er ved simpelthen ikke, at det betyder, at de skader deres hørelse permanent og risikerer at få kronisk tinnitus, siger hun.

WHO har anslået, at 1,1 milliarder unge i alderen 18 til 25 år risikerer at få kronisk tinnitus eller høretab.

Susanne Nemholt Rosing opfordrer til, at der oplyses mere om det, og at man hver især bliver mere bevidst om, at hyletoner eller kortvarige høretab er tegn på, at man skader høresystemet.

- Det er ikke sådan, at hvis man har oplevet en hyletone en gang, så får man kronisk tinnitus. Det handler bare om at vide, at der er en sammenhæng mellem, hvor meget du udsætter høresystemet for støj, og hvor længe det fungerer optimalt, siger hun.

Annonce

Musikken er med overalt

Det er især musik og måden, unge hører musik i dag, der er kilde til problemet.

- Da jeg var ung, havde jeg godt nok en ghettoblaster, men den kunne ikke spille forevigt, fordi den kørte på batterier, og lyden skrattede, hvis man skruede for højt op, så det gav sig selv, at man ikke lyttede så højt eller længe, fortæller SDU-forskeren.

Men i dag er lyden bedre, så vi skruer højere op. Og de devices, vi afspiller den på, kan man tage med sig alle vegne og oplade, så de konstant er klar til at sende sød musik ind i ørerne.

Og det skal vi ikke nødvendigvis stoppe med. Vi skal blot huske at tage nogle pauser indimellem.

- Vi skal ikke gå rundt og være overforskrækkede, for musik giver glæde og livskvalitet. Man skal bare vide, at det kan have konsekvenser, lige som når man drikker sig i hegnet. Så hvis man gør det for meget i december, skal man måske holde en pause i januar. Det samme gælder hørelsen, siger Susanne Nemholt Rosing.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Corona-nødråb fra børnehaver i Vollsmose: Vi bliver svigtet mens smitten spreder sig

Annonce