Skal man skrotte det forældede bycykelsystem i Odense og erstatte det med et nyt? Eller skal man helt droppe bycyklerne, og få mere byudstyr i form af flere læskærme, elektriske cykelpumper og offentlige toiletter i byen?
Det er dybest set de spørgsmål, politikerne i By- og Kulturudvalget nu bliver stillet overfor, når man skal afgøre, hvad der skal ske med det udskældte bycykelsystem fra 2010. Som vi dokumenterede i Fyens Stiftstidende i august, så bruges de nuværende knapt 100 bycykler kun syv gange om dagen. Dertil kommer et mindre antal pendlercykler.
Og embedsværket på Odense Slot, hvor forvaltningen holder til, hælder da også mest til at skrotte hele systemet, der også har fået skarp konkurrence fra flere firmaer, der udlejer elløbehjul.
"Dele-løbehjulene har tilsyneladende fundet et hul i markedet og bruges flittigt. Omvendt fungerer løbehjulene kun på en forsøgsordning, der skal evalueres omkring årsskiftet. Da brugen af de nuværende bycykler er forsvindende lavt og da el-løbehjulene i store træk leverer den samme ydelse som bycykler, vurderer forvaltningen, at det er mest hensigtsmæssigt at vente med at introducere en eventuel ny bycykelordning indtil el-løbehjulenes fremtid er afklaret. Det er et område, hvor markedet flytter sig hurtigt og hvor det vil være fornuftigt at se tiden an".
Sådan lyder konklusionen i oplægget til politikerne.
Bycykler og byudstyr
Bycyklerne blev aldrig et hit. I 2014 viste en opgørelse, at de blev brugt cirka 12 gange om dagen. I sommer viste en ny opgørelse, at tallet var faldet til syv. Antallet af bycykler er i dag under 100.
Uden gps
Aftalen om det nuværende bycykelsystem blev indgået med firmaet AFA JCDecaux i 2009 og de første cykler kom på gaden i 2010. Da der var flest, var der over 200 bycykler på gaden, men de kom aldrig ud at køre. Blandt andet fordi man kun kan køre fra en bycykelstation til en anden. Der er 10 af dem i byen, men flere er flyttet rundt, fordi byen bygges om på grund af letbanen. Og da cyklerne heller ikke er udstyret med gps, så er mange af dem ganske enkelt forsvundet gennem årene.
Og spørger man politikerne i udvalget, er de forbeholdne overfor de tilbud, der er lagt på bordet. Ikke mindst et tilbud om at rulle et helt nyt bycykelsystem ud.
- Vi skal ikke fortsætte med den aftale vi har i dag. Hvis vi skal lave nye aftaler, så skal det være på et helt andet grundlag, end man lavede i 2009, siger Anders W. Berthelsen (S), der ikke umiddelbart ser et behov for et nyt stort bycykelsystem med over 350 gps-sporbare cykler. Om en aftale om mere byudstyr kan være vejen frem, har han ikke lagt sig fast på.
Mere skarp er by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).
- Vi skal ikke have et nyt bycykelsystem. Tiden er løbet fra det og uanset hvor mange lappeløsninger vi har lavet, så er det aldrig kommet til at køre. Behovet er der ikke, siger hun.
Tre toiletter eller 18 læskærme
I forvaltningens foreløbige forhandlinger med AFA JCDecaux er man nået frem til, at man ved helt at droppe et bycykelsystem, kan veksle cykelsystemet til cirka 18 buslæskærme, cirka tre offentlige toiletter eller cirka 60 elektriske cykelpumper.
Forvaltningen vurderer også, at det vil være mest oplagt er at få lidt af hvert, hvis man ønsker mere byudstyr i stedet for bycykler. Nye læskærme vil i givet fald blive smallere udgaver uden reklamer - men stadig gode nok til at give passagerne i den kollektive trafik læ, når de venter på bussen. Til gengæld kan der lure en ekstraregning til kommunen, hvis man skal forbinde nye offentlige toiletter og cykelpumper eller lave om på vejforløb eller lignende, for at få plads til det nye udstyr.
- Det er noget af det vi godt kan være bekymrede over. For økonomien er en vigtig faktor i det her, siger Kristian Guldfeldt (K).
Når bycykelsystemet har det svært er det i øvrigt ikke kun fordi teknologien er forældet, og systemet er udsat for hård konkurrence fra elløbehjulene. For odenseanerne har i høj grad deres egen cykel.
Ifølge By og Kulturforvaltningen, ejer 79 procent af odenseanerne mindst én cykel - det er syv procent flere en landsgennemsnittet. Derfor vil et bycykelsystem også i høj grad henvende sig til pendlere eller turister, og ikke den almindelige odenseaner. Og i dag er det også muligt at lease en cykel på en abonnementsordning - noget der også henvender sig til pendlerne.
Politikerne beslutter sig på et møde tirsdag.