Annonce
Assens

Skrapt ølhåndværk i den gamle lade i Strandby

Brian Rose Skræp serverer en ølsmagsprøve for ægteparret Annette og Jens Harritsø fra Sindal i Vendsyssel. De havde fået nys om, at Strandbyladen holdt åbent som led i Æblefestivalen og var kørt til Strandby fra Faaborg, hvor de er på miniferie på Hotel Faaborg Fjord. Foto: Kim Rune

Ægteparret Louise og Brian Rose Skræp åbner flere gange om året deres hjem for publikum og holder markeder med lokale specialiteter og kunsthåndværk. Og ikke mindst øl.

Strandby: Udefra ser det måske ikke ud af alverden. På en sort træplanke, der er sømmet fast på to pæle foran en nedlagt landbrugsejendom midt i landsbyen Strandby, står der Strandbyladen med pæne hvide, håndmalede bogstaver.

Når man bevæger sig indenfor i den gamle hvidkalkede lade, åbner der sig et lille, kreativt og kulinarisk univers, som ægteparret Louise og Brian Rose Skræp har bygget op, siden de for ni år siden flyttede ind i den gamle Strandby-gård og det flotte stuehus fra 1854.

I baghaven går hønsene frit omkring, og der gror slyngplanter med humle. I et hjørne i laden har 40-årige Brian Rose Skræp dækket et bord op med lakridsspelt, røllike, humlehunblomster og et skønsomt udvalg af øl med eksotiske navne som Gryo Æble Altbier, Rolf Krake Saison og Alfhild Honey Ale.

Skræp Bryghus i Strandby kandiderer til titlen som Danmarks mindste bryggeri. Til gengæld står dedikationen og glæden ved at brygge øl højt på barometeret.

Annonce

Vi har ikke haft økonomi til at åbne en rigtig butik, så nu er det blevet sådan en mellemvej, hvor vi holder fast i at arrangere markeder i Strandbyladen et par gange årligt.

Louise Rose Skræp, Strandbyladen
Skræp Bryghus i Strandby anvender mange forskellige krydderier i ølbrygningen. En halvliters øl koster typisk 35 kroner, og de fleste sælges ved døren. Men Skræp Bryghus leverer også ofte øl til særlige lejligheder som for eksempel bryllupper, hvor brygger Brian Rose Skræp kan levere helt ned til 25 liter øl med specialetiket. Foto: Kim Rune

Købte et ølbryggersæt i Netto

Brian Rose Skræp har brygget øl i ti år, men det var først, da han og Louise i maj 2010 flyttede til Strandby et par kilometer syd for Haarby, at ølproduktionen rigtig tog fart. Familien er siden udvidet med pigerne Runa på tre år og Liva, fem år.

Ølfremstillingen foregår i fritiden, når Brian Rose Skræp har fri fra sit daglige arbejde som dyrepasser i Odense Zoo.

- Jeg startede med et lille ølbryggersæt, som jeg havde købt i Netto, fortæller Brian Rose Skræp, der helst anvender økologisk malt, humle og krydderier til sin brygning.

Skræp Bryghus producerer håndbryg efter de gamle opskrifter. Det betyder, at øllet ikke er pasteuriseret, og at gæret i flasken er levende. Øllet skal derfor bruge god tid til at udvikle sig.

- Det gælder om at tænke et helt år frem, siger Brian Rose Skræp, som hele tiden er på udkig efter nye ingredienser til mikrobryggeriets øl. Det kan for eksempel være safran, agurk, kirsebær, røllike, appelsin eller lynghonning.

- Forleden var jeg ude at dykke og fik fat i noget blæretang, som skal bruges til en Helnæs-øl, fortæller Brian Rose Mørk.

Louise Rose Skræp foran Strandbyladen, der holder åbent et par gange om året, og hvor Skræp Bryghus holder til. Det er sikkert en tilfældighed, men Strandbyladen er nabo til den tidligere Strandby Kro, som komtesse Trampe på Løgismose Slot fik bevilling til at oprette i 1737. Foto: Kim Rune

Mæskboller

Når han har været i gang med brygningen, kan Louise Rose Skræp godt finde på at benytte mæsken, der er et slags mellemprodukt bestående af knust maltet byg blandet op med lunkent vand, til at bage boller med.

Onsdag solgte hun mæskboller i Strandbyladen, der holdt ekstraordinært åbent som led i dennes uges Æblefestival i Assens Kommune. Ud over at smage på de mange ølsorter tilbød Strandbyladen også en workshop, hvor man kunne lave ikon-inspirerede æblekunstværker.

- Vi lavede første gang et julemarked i Strandbyladen i 2012, og siden har vi holdt åbent for publikum mindst et par gange om året. Vi har ikke haft økonomi til at åbne en rigtig butik, så nu er det blevet sådan en mellemvej, hvor vi holder fast i at arrangere markeder i Strandbyladen et par gange årligt, forklarer 39-årige Louise Rose Skræp, der er uddannet pædagog og arbejder på institutionen Lindebjerg i Aarup.

Strandbyladen holder åbent igen lørdag den 8. december, hvor der er julemarked.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Nyborg

Fem riddere om det runde bord

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Annonce