Annonce
Assens

Skrapt ølhåndværk i den gamle lade i Strandby

Brian Rose Skræp serverer en ølsmagsprøve for ægteparret Annette og Jens Harritsø fra Sindal i Vendsyssel. De havde fået nys om, at Strandbyladen holdt åbent som led i Æblefestivalen og var kørt til Strandby fra Faaborg, hvor de er på miniferie på Hotel Faaborg Fjord. Foto: Kim Rune

Ægteparret Louise og Brian Rose Skræp åbner flere gange om året deres hjem for publikum og holder markeder med lokale specialiteter og kunsthåndværk. Og ikke mindst øl.

Strandby: Udefra ser det måske ikke ud af alverden. På en sort træplanke, der er sømmet fast på to pæle foran en nedlagt landbrugsejendom midt i landsbyen Strandby, står der Strandbyladen med pæne hvide, håndmalede bogstaver.

Når man bevæger sig indenfor i den gamle hvidkalkede lade, åbner der sig et lille, kreativt og kulinarisk univers, som ægteparret Louise og Brian Rose Skræp har bygget op, siden de for ni år siden flyttede ind i den gamle Strandby-gård og det flotte stuehus fra 1854.

I baghaven går hønsene frit omkring, og der gror slyngplanter med humle. I et hjørne i laden har 40-årige Brian Rose Skræp dækket et bord op med lakridsspelt, røllike, humlehunblomster og et skønsomt udvalg af øl med eksotiske navne som Gryo Æble Altbier, Rolf Krake Saison og Alfhild Honey Ale.

Skræp Bryghus i Strandby kandiderer til titlen som Danmarks mindste bryggeri. Til gengæld står dedikationen og glæden ved at brygge øl højt på barometeret.

Vi har ikke haft økonomi til at åbne en rigtig butik, så nu er det blevet sådan en mellemvej, hvor vi holder fast i at arrangere markeder i Strandbyladen et par gange årligt.

Louise Rose Skræp, Strandbyladen
Skræp Bryghus i Strandby anvender mange forskellige krydderier i ølbrygningen. En halvliters øl koster typisk 35 kroner, og de fleste sælges ved døren. Men Skræp Bryghus leverer også ofte øl til særlige lejligheder som for eksempel bryllupper, hvor brygger Brian Rose Skræp kan levere helt ned til 25 liter øl med specialetiket. Foto: Kim Rune

Købte et ølbryggersæt i Netto

Brian Rose Skræp har brygget øl i ti år, men det var først, da han og Louise i maj 2010 flyttede til Strandby et par kilometer syd for Haarby, at ølproduktionen rigtig tog fart. Familien er siden udvidet med pigerne Runa på tre år og Liva, fem år.

Ølfremstillingen foregår i fritiden, når Brian Rose Skræp har fri fra sit daglige arbejde som dyrepasser i Odense Zoo.

- Jeg startede med et lille ølbryggersæt, som jeg havde købt i Netto, fortæller Brian Rose Skræp, der helst anvender økologisk malt, humle og krydderier til sin brygning.

Skræp Bryghus producerer håndbryg efter de gamle opskrifter. Det betyder, at øllet ikke er pasteuriseret, og at gæret i flasken er levende. Øllet skal derfor bruge god tid til at udvikle sig.

- Det gælder om at tænke et helt år frem, siger Brian Rose Skræp, som hele tiden er på udkig efter nye ingredienser til mikrobryggeriets øl. Det kan for eksempel være safran, agurk, kirsebær, røllike, appelsin eller lynghonning.

- Forleden var jeg ude at dykke og fik fat i noget blæretang, som skal bruges til en Helnæs-øl, fortæller Brian Rose Mørk.

Louise Rose Skræp foran Strandbyladen, der holder åbent et par gange om året, og hvor Skræp Bryghus holder til. Det er sikkert en tilfældighed, men Strandbyladen er nabo til den tidligere Strandby Kro, som komtesse Trampe på Løgismose Slot fik bevilling til at oprette i 1737. Foto: Kim Rune
Annonce

Mæskboller

Når han har været i gang med brygningen, kan Louise Rose Skræp godt finde på at benytte mæsken, der er et slags mellemprodukt bestående af knust maltet byg blandet op med lunkent vand, til at bage boller med.

Onsdag solgte hun mæskboller i Strandbyladen, der holdt ekstraordinært åbent som led i dennes uges Æblefestival i Assens Kommune. Ud over at smage på de mange ølsorter tilbød Strandbyladen også en workshop, hvor man kunne lave ikon-inspirerede æblekunstværker.

- Vi lavede første gang et julemarked i Strandbyladen i 2012, og siden har vi holdt åbent for publikum mindst et par gange om året. Vi har ikke haft økonomi til at åbne en rigtig butik, så nu er det blevet sådan en mellemvej, hvor vi holder fast i at arrangere markeder i Strandbyladen et par gange årligt, forklarer 39-årige Louise Rose Skræp, der er uddannet pædagog og arbejder på institutionen Lindebjerg i Aarup.

Strandbyladen holder åbent igen lørdag den 8. december, hvor der er julemarked.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Formuen er på vej mod to milliarder: Odenses største butiksejer Karsten Bill Rasmussen har haft et fantastisk år

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Byudvikler vil udstykke 136 nye grunde nord for Langeskov, men der er et problem: - Man risikerer at blokere for den positive udvikling

Odense For abonnenter

Nye lejligheder buldrer frem: Er parcelhusets dage talte som odenseanernes favorit?

Middelfart

Fra softguns til enarmede tyveknægte: Spillehal flytter og får tre gange så meget plads

Faaborg-Midtfyn

Skulle aldrig have dumpet skrald i naturområde: Politiet fandt lynhurtigt frem til ejermanden

Fyn

Mistænkeligt fund af cykeldele måske fra Fyn i varevogn: Ukrainske mænd anholdt og fængslet

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Navne

Fynske dødsfald

Hvem skal passe farmor

342 sosu'er er guld værd: Se alle indstillingerne til "Fyns bedste sosu" her

Nyborg

Sommerhuse-ejere begraver stridsøksen efter afgørelse i klagesag: - Vi orker ikke mere ballade

Odense For abonnenter

Byvandrer: - De laver spas med Morten Korchs buste

Kerteminde For abonnenter

Fra amputation til elitesport: Benamputerede Kristel sagde farvel til para-landsholdet med en personlig rekord i Tokyo

Assens

Syv bryllupper, fire nye luksuslejligheder og en kæmpe tipi: Gæsterne er vilde med outdoor-paradis på Helnæs

Annonce