Annonce
Nyborg

Skraldekørsel: Nyborg venter med el eller gas

Der skal bruges nye skraldebiler, når den nye renovationsordning rulles ud. Men det bliver ikke klimavenlige biler, der købes ind. Foto: Arkivfoto: Nils Svalebøg.
Borgerne skal til at sortere skraldet meget mere, og det kræver nye skraldevogne. De kommer ikke til at køre klimavenligt.
Annonce

Nyborg: Der kommer ikke elbusser på gaderne i Nyborg, selv om der for nylig har været licitation over buskørslen, og de nye biler til hjemmehjælperne kommer også til fortsætte på benzin.

Heller ikke en ny flåde af skraldevogne kommer til at sætte gang i den grønne omstilling på transportområdet i Nyborg. Skraldemændene skal nemlig fortsat køre på dieselolie.

I forbindelse med den nye skraldeordning, hvor borgerne skal sortere langt mere skrald derhjemme, bliver der brug for nye skraldebiler.

Men Nyborg Forsyning og Service har ikke fundet tiden moden til at kræve klimavenlige biler.

Det oplyser direktør Erik Hansen, Nyborg Forsyning og Service.

- Renovationsbiler på el er kun i en indledende forsøgsfase, og nogle af de erfaringer, man har gjort er, at kapaciteten går ned, når vognene bliver fuldt lastet. Derfor har vi trukket os i denne omgang. Men vi følger udviklingen, siger han og understreger at de nye biler, som operatøren Erik Jørgensen skal købe, bliver med den højeste eu-standard, når det gælder partikler fra udstødningen.

Mens mange kommuner er gået over til elektriske busser og elbiler i hjemmeplejen, er klima-neutrale skraldevogne stadig ret sjældne. De findes dog derude, og blandt andre har Frederiksberg Kommune valgt at satse helt på elektriske skalde-køretøjer.

Også i Faaborg-Midtfyn Kommune kommer der snart til at trille klimavenlige skraldevogne rundt. Den fynske kommune har valgt vogne, der kører på biogas, og biogassen bliver oven i købet produceret lokalt, nemlig på Nature Energis store biogasanlæg i Heden.

Biogasbiler er dyrere end diesel-biler, og det kommer til at koste hver husstand cirka 55 kroner om året, at skraldebilerne bliver klimavenlige.

En opgørelse fra Danske Bilimportører viser, at kommunerne i Danmark ser meget forskelligt på det med elbiler. På Samsø kører 57 procent af de kommunale biler på el, i Furesø på Nordsjælland er det 45 procent, mens Nyborg og 18 andre kommuner ikke har en eneste elbil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Mødre til kræftramte børn støtter hinanden og kæmper for behandling på OUH: Børnene får lov at have en barndom

Fyn

Fynsk professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce