Annonce
Faaborg-Midtfyn

En tilfældig morgen: Flere end hvert tredje barn kører uden lys på cyklen

Manglende lys på cyklerne var også tilfældet for et år siden på den trafikerede Rolighedsvej. Arkivfoto: Kim Rune
Et stort antal børn cykler uden lys på cyklen til skole i vintermørket. Det viser et besøg en tilfældig morgen på Nordagerskolen i Ringe, hvor avisens optælling viste, at mange børn ikke har lys på cyklen.
Annonce

Ringe: Personbiler, busser, lastbiler, fodgængere og cyklister i alle størrelser. Rolighedsvej i Ringe er, på trods af navnet, alt andet end rolig i morgentimerne.

Med både Nordagerskolen, Ringe Fri- og Efterskole, Midtfyns Gymnasium og børnehaven 1000Fryd tæt ved den trafikerede vej skal bilisterne være ekstra vagtsomme her i vintermørket. Og faktisk skal bilisterne være mere end ekstra forsigtige.

Et stort antal børn og voksne cykler nemlig helt eller delvist uden lys, viser avisens undersøgelse. Den blev foretaget en tilfældig morgen foran Nordagerskolen, og resultatet var skræmmende.

Hver tredje cyklist havde enten undladt lygterne helt, skjult lygte bag taske eller jakke, glemt den ene, eller også var de så strømsvage, at de var umulige at se i mørket. Ser man isoleret på børnene, var tallet næsten oppe på to ud af fem, som ikke havde lovpligtigt lys på.

Det er et frygtelig højt tal, mener Per Fuglsang Midtgaard, skoleleder på Nordagerskolen.

Nordagerskolen plejer at lave en kampagne, når dagene begynder at blive kortere, men i år har skolen faktisk glemt det. Han understreger i samme ombæring, at han ikke mener, at skolen har et egentligt ansvar i sagen. - Ansvaret er selvfølgelig hos forældrene, men vi ønsker at støtte op om opgaven, siger Per Fuglsang Midtgaard.

- Det værste, der kunne ske, ville jo være, at et barn kom til skade på vej til skole, lyder det fra skolelederen.

Find hjælp hos Cyklistforbundet

Cyklistforbundet har netop lanceret en ny hjemmeside, hvor man blandt andet kan læse meget mere om at blive set i mørket.

Jane Kofod fra Cyklistforbundet opfordrer forældrene til at få tjekket børnenes cykler for at sikre, at de har en synlig og lovpligtig cykellygte foran og bagved.

Skal man investere i lygter, er det vigtigt at sikre sig, at de lever op til lovens krav.

Desuden anbefaler Cyklistforbundet, at man enten køber fastmonterede batterilygter, eller nav-monterede dynamolygter. På den måde sikrer man, at børnene i hvert fald ikke kommer af sted uden lys.

Læs mere på www.cyklistforbundet.dk/lygter.

Annonce

Ingen bedring

For præcis et år siden lavede avisen en lignende undersøgelse, og også her var resultatet bekymrende. To morgener blev der registreret cykler uden lys, og på mindre end en halv time blev der begge dage registreret gennemsnitligt 20 cyklister uden lygter på, alene ude foran Nordagerskolen.

Denne gang var placeringen også foran Nordagerskolen for at tælle, om alle - ung som gammel - husker at gøre sig synlig i trafikken. Det var 8. december fra klokken syv, og indtil klokken ringer ind for skolens elever klokken 8.10.

Som tiden skred frem, kom der flere og flere cyklister med forskellig grad af synlighed - især de helt unge mennesker var på vej til endnu en skoledag. Avisens reporter talte over 110 cyklister på vejen denne morgen, og da klokken ringede ind, var resultatet klart: Mange cykler uden lys.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Fyns Politi. Men på baggrund af avisens undersøgelse vil Nordagerskolen nu få skrevet ud på deres intranet til forældrene og huske dem på at få tjekket op på børnenes cykellygte-situation.

Tidligere års kampagner har, ifølge Per Fuglsang Midtgaard, givet gode resultater, og forældrene tager godt imod hjælpen. Skolelederen er ganske sikker på, at det nok skal blive rettet op hurtigt.

Det er svært at se cykler uden lys på i morgenmørket. Men dem er der mange af - også da avisen var på plads på Rolighedsvej forleden. Foto: Jonas André Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce