Annonce
Faaborg-Midtfyn

En tilfældig morgen: Flere end hvert tredje barn kører uden lys på cyklen

Manglende lys på cyklerne var også tilfældet for et år siden på den trafikerede Rolighedsvej. Arkivfoto: Kim Rune
Et stort antal børn cykler uden lys på cyklen til skole i vintermørket. Det viser et besøg en tilfældig morgen på Nordagerskolen i Ringe, hvor avisens optælling viste, at mange børn ikke har lys på cyklen.

Ringe: Personbiler, busser, lastbiler, fodgængere og cyklister i alle størrelser. Rolighedsvej i Ringe er, på trods af navnet, alt andet end rolig i morgentimerne.

Med både Nordagerskolen, Ringe Fri- og Efterskole, Midtfyns Gymnasium og børnehaven 1000Fryd tæt ved den trafikerede vej skal bilisterne være ekstra vagtsomme her i vintermørket. Og faktisk skal bilisterne være mere end ekstra forsigtige.

Et stort antal børn og voksne cykler nemlig helt eller delvist uden lys, viser avisens undersøgelse. Den blev foretaget en tilfældig morgen foran Nordagerskolen, og resultatet var skræmmende.

Hver tredje cyklist havde enten undladt lygterne helt, skjult lygte bag taske eller jakke, glemt den ene, eller også var de så strømsvage, at de var umulige at se i mørket. Ser man isoleret på børnene, var tallet næsten oppe på to ud af fem, som ikke havde lovpligtigt lys på.

Det er et frygtelig højt tal, mener Per Fuglsang Midtgaard, skoleleder på Nordagerskolen.

Nordagerskolen plejer at lave en kampagne, når dagene begynder at blive kortere, men i år har skolen faktisk glemt det. Han understreger i samme ombæring, at han ikke mener, at skolen har et egentligt ansvar i sagen. - Ansvaret er selvfølgelig hos forældrene, men vi ønsker at støtte op om opgaven, siger Per Fuglsang Midtgaard.

- Det værste, der kunne ske, ville jo være, at et barn kom til skade på vej til skole, lyder det fra skolelederen.

Annonce

Find hjælp hos Cyklistforbundet

Cyklistforbundet har netop lanceret en ny hjemmeside, hvor man blandt andet kan læse meget mere om at blive set i mørket.

Jane Kofod fra Cyklistforbundet opfordrer forældrene til at få tjekket børnenes cykler for at sikre, at de har en synlig og lovpligtig cykellygte foran og bagved.

Skal man investere i lygter, er det vigtigt at sikre sig, at de lever op til lovens krav.

Desuden anbefaler Cyklistforbundet, at man enten køber fastmonterede batterilygter, eller nav-monterede dynamolygter. På den måde sikrer man, at børnene i hvert fald ikke kommer af sted uden lys.

Læs mere på www.cyklistforbundet.dk/lygter.

Ingen bedring

For præcis et år siden lavede avisen en lignende undersøgelse, og også her var resultatet bekymrende. To morgener blev der registreret cykler uden lys, og på mindre end en halv time blev der begge dage registreret gennemsnitligt 20 cyklister uden lygter på, alene ude foran Nordagerskolen.

Denne gang var placeringen også foran Nordagerskolen for at tælle, om alle - ung som gammel - husker at gøre sig synlig i trafikken. Det var 8. december fra klokken syv, og indtil klokken ringer ind for skolens elever klokken 8.10.

Som tiden skred frem, kom der flere og flere cyklister med forskellig grad af synlighed - især de helt unge mennesker var på vej til endnu en skoledag. Avisens reporter talte over 110 cyklister på vejen denne morgen, og da klokken ringede ind, var resultatet klart: Mange cykler uden lys.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Fyns Politi. Men på baggrund af avisens undersøgelse vil Nordagerskolen nu få skrevet ud på deres intranet til forældrene og huske dem på at få tjekket op på børnenes cykellygte-situation.

Tidligere års kampagner har, ifølge Per Fuglsang Midtgaard, givet gode resultater, og forældrene tager godt imod hjælpen. Skolelederen er ganske sikker på, at det nok skal blive rettet op hurtigt.

Det er svært at se cykler uden lys på i morgenmørket. Men dem er der mange af - også da avisen var på plads på Rolighedsvej forleden. Foto: Jonas André Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1995: Der hviler en dyne af angst over Seden efter brandattentater

1995 To gange i løbet af december har ukendte gerningsmænd sat ild til Seden Skole nordøst for Odense. Nu venter beboerne kun på den næste ulykke. En beboer, der ønske at være anonym, fortæller, at der ligger en dyne af angst over lokalsamfundet. Han fortæller om trusselsbreve, afpresning af personalet på skolen og panik blandt lærerne. Flere har angiveligt følt sig tvunget til at blive hjemme fra skolen. - Der har været trusler om flere ildspåsættelser, og det tager vi alvorligt. Men borgerne i området har ingen grund til at være bange, siger lederen af politiets områdekontor, Jørn Hestelund. Han mener, at det handler om skoletrætte elever, der på den måde forsøger at gøre sig interessante. 1970 Ved rejsegildet i går på de nye lufthavnsbygninger i Odense blev der ikke lagt skjul på, at arbejdet er langt mere forsinket, end man kunne have forudset. I virkeligheden skulle bygningerne have stået færdige for længst, men nu er lufthavnen under tag og vil til foråret kunne åbne i fuldt omfang. Det var en stor lettelse, da man for et halvt år siden kunne tage en del af de nye bygninger i brug og dermed befri passagerne for at skulle vente i et telt. Rejsegildet i går omfatter ekspeditionsbygning, kontroltårn, cafeteria og køkkenregioner. Når det nye tårn tages i brug til foråret, installeres et nyt system, der gør det muligt at foretage flere operationer ved lav skyhøjde og dermed undgå flere aflysninger. 1945 På grund af det glatte føre er der i Odense sket en række ulykker, der krævede ambulancehjælp Således blev Falcks ambulance tilkaldt i morges kl. 8.30 til hjørnet af Læssøegade og Hunderupvej, hvor fru Brøchner Hansen, Hannerupgaardsvej 23, var styrtet med cyklen, hvorved hun havde brækket den ene arm og pådraget sig en hjernerystelse. I går eftermiddags måtte Falcks ambulance til Vestergade 96, hvor fru Ingeborg Gadbjerg, Lahnsgade 16, var faldet så uheldigt, at hun forslog hovedet og den ene arm. Hun førtes til skadestuen, og samme sted bragtes træindustriarbejder Th. Nielsen, Rødegaardsvej 82, der var blevet kvæstet ved på cykel at være tørnet sammen med en bil i Nørregade.

Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Annonce