Annonce
Sydfyn

Skovsgaard Gods' gamle huse har fået nyt liv

Tre huse til Skovsgaard Gods har fået kærlig behandling af dekoratør og boligindretter Susan Juul Eriksen, der er ansat på godset. Det er ikke meget, der er skiftet ud i husene. Nogle møbler får lov at blive, "nye" genbrugsmøbler er kommet til, mens vægge og fliser har fået maling, og køkkenerne har fået nye bordplader. Her ses spisestuen på Kågården, der for første gang i år bliver til udlejningshus. Foto: Katrine Becher Damkjær
I over 15 år har Skovsgaard Gods brugt de gamle medarbejderhuse til udlejning, men husene trængte efterhånden til en opdatering. Med et lille budget er der blevet tænkt kreativt, og med genbrugsmøbler, et fåtal af nyt og en klat maling er det lykkedes at opfriske husene med respekt for tidens ånd.

Hennetved: En smal vej snor sig fra Skovgaards Gods og ud mod Påø Enge. Langs den lange vej er et landskab, der skifter mellem åbne marker og tætte skove. Efter et par kilometer kommer man ud af et skovbryn, og lige der på højre hånd står godsets græssende køer. De løfter hovedet lidt for lige at se, hvem det er, der forstyrrer freden, men de sænker hurtigt hovederne igen og sætter mulerne i græs buffeten.

På Skovsgaard Gods er der helårs græssende køer og heste, hvor man forventer biodiversitetens opblomstring, når dyrene naturligt går og græsser hele året rundt. Her ses et par køer ved Lundstedet. Foto: Katrine Becher Damkjær

På venstre side er vores første stop. Lundstedet. Et lille landsted, der engang har fungeret som medarbejderbolig til godset, der ligger et par kilometer derfra. Hist, hvor vejen slår en bugt, får man næsten lyst til at synge.

Lundstedet er en gammel tjenestebolig til Skovsgaard Gods, som nu har fået en kosmetisk opfriskning indendørs, da stedet efterhånden havde interiør af ældre dato. Susan Juul Eriksen (t.v.) har været primus motor på projektet, og serviceøkonom Ellen Bechweidermann (t.h.), der er praktikant på godset, har også haft del i det. Foto: Katrine Becher Damkjær

Selvom huset ude fra set står, som det har gjort i mange år, er det det, der sket indendørs, der i dag er værd at se nærmere på. For huset her samt de to andre, vi denne fredag formiddag sidst i marts her taget til Skovagaard for at se og høre om, har været udlejningshus i omtrent 15 år, og de har alle tre fået en kærlig hånd henover årets første måneder.


Det skal ikke være nyt og smart, det skal være tro mod de her gamle huse. Det er vigtigt at bevare husets sjæl.

Susan Juul Eriksen, indretningsarkitekt og dekoratør


Sådan så Lundstedet ud før i tiden. Det var en mindre gård tilhørende Skovsgaard Gods. I dag er stedet udlejningshus. Arkivfoto

Susan Juul Eriksen, der er boligindretter og dekoratør gennem mange år, har fået til opgave at modernisere husene, og hun fortæller, at de trængte til lidt fornyelse.

Her ses et gammelt das til Lundstedet. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Husene var trætte. De trængte til et løft, og vi gik først i gang med Lundstedet, fortæller Susan Juul Eriksen, der har arbejdet med alle tre huse fra midten af januar til starten af marts.

Annonce

Kaffe og ko

Susan Juul Eriksen har haft frie hænder til at gøre med husene, som hun synes. Men det har været ud fra et lille budget. Hun kalder det ikke selv en renovering, men et kosmetisk løft. Det vil sige, at gamle grønne fliser i køkkenet kan være blevet malet hvide, køkkenerne har måske fået maling og en ny bordplade, og en del af de møbler, der allerede var i husene, er blevet  piftet op med et par enkelte nye.

- Vi har gerne villet beholde det autentiske i husene, så vi har kun udskiftet det nødvendige, siger hun.

Sådan er stuen til Lundstedet endt med at se ud. Flere af de nye ting er fundet på genbrug, ligeledes er alt i naturmaterialer. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Det skal ikke være nyt og smart, det skal være tro mod de her gamle huse. Det er vigtigt at bevare husets sjæl, påpeger Susan Juul Eriksen.

Udsigten fra køkkenvinduet på Lundstedet, hvor de græssende køer fra godset går og hygger sig. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Ene naturmaterialer

Fra Lundstedet kører vi ind i skoven og endnu et par kilometer ad den snørklede vej, inden vi når til en endnu større gård, Påøgården. Endnu en tidslomme at træde ind i.

Stuen i Påøgården har fået en kærlig hånd. Der er kommet nye sofaer, men for eksempelvis sofabordet er ikke blevet skiftet ud. Det har kun været det, der har været nødvendigt, der er blevet udskiftet i udlejningshusene, fortæller Susan Juul Eriksen, der har stået for projektet. Foto: Katrine Becher Damkjær

Skovsgaard Gods har siden 1980 været økologisk landbrug. Godset er ejet af Danmarks Naturfredningsfond, og mange naturprojekter gror ud fra godset.

I udlejningshusene ved Skovsgård Skovs kan man nemt få et glimt af de græssende køer og heste på marker og enge i området. Foto: Katrine Becher Damkjær

Ligeledes befinder udlejningshusene sig i naturskønne områder, derfor giver det også kun mening, at alt materiale i udlejningshusene er af naturmaterialer.

- Der findes ikke noget syntetisk i husene, fortæller Susan Juul Eriksen.

- De nyindkøbte tæpper og accessoires er alle i naturlige og ærlige materialer, såsom hør, bomuld og sisal, fortæller hun.

Kig fra køkkenet i Påøgården. Kun et ud af de tre køkkener i udlejningshusene er udskiftet helt, ellers har de blot fået maling og en ny bordplade og er på den måde blevet piftet op. Foto: Katrine Becher Damkjær

Derudover har hun været en hel del i genbrugsforretninger for at finde møbler, lamper eller pynteting, som passer ind i udlejningshusene. Tanken med husene har nemlig ikke været, at det skulle være fint og fancy, men mere hyggeligt og charmerende.

- Det behøver ikke ligne noget femstjernet hotel. Vi er ikke en institution, for sådan er vi ikke. Det skal være usnobbet, forklarer Susan Juul Eriksen og fortsætter.

- Vi tror på, at folk også gerne vil noget andet end de store feriecentre.

I Påøgården er der rigeligt med sovepladser - huset kan have op til 12 personer. Foto: Katrine Becher Damkjær

Ifølge Susan Juul Eriksen er udlejningshusene ved Skovsgaard Gods godt belagt i højsæsonerne, så måske er der noget om, at folk også har øje for andet, end de store feriekolonier.

- Jeg tror, at folk godt kan lide at holde ferie her, fordi de her huse er tidslommer. Og så er det åndehuller, hvor der er tid og ro til at være sammen, lyder det fra Susan Juul Eriksen.

Annonce

Stjernen

Turen går til det sidste udlejningshus, Kågården, der rager op af et åbent landskab af mark og eng.

- Det er jo vores nye stjerne, siger Susan Juul Eriksen om det nyeste skud på stammen.

Her ses Kågården, den "nye stjerne", som Susan Juul Eriksen fortæller. Stedet er fredet, fordi den har en helt særlig byggestil, som man brugte i efterkrigstiden. Huset er genopbygget i 1945, efter en brand brændte det forrige ned. I år bliver huset for første gang udlejningshus. Foto: Katrine Becher Damkjær

Kågården er en stor gård fra 1945, der blev bygget på fundamentet fra en tidligere gård, der brændte. Kågården er fredet på grund af sin traditionelle byggestil fra den tid. I flere år er det godsets frivillige, der har holdt til på stedet i forbindelse med arrangementer og ferier, men nu bliver gården altså til udlejningssted, men med stor respekt for dens historie, hvilket også afspejles i indretningen.

Udsigten fra Kågården udover åbne enge. Foto: Katrine Becher Damkjær

Det første, der springer i øjnene, er, hvordan der i forlængelse af køkkenet er et spisekammer - som man havde dengang gården blev bygget, og som man eksempelvis også kan opleve på en hel del gårde i Den Fynske Landsby i Odense.

- Så har jeg fundet et møbel, der minder om dem, man havde i spisekamrene, og jeg har fundet nogle potter og pander, der har et ældre look, for at få skabt ånden fra den tid, siger Susan Juul Eriksen.

Huset her fra 1945 og er fredet på grund af den særlige byggestil, blandt andet er der i forlængelse af køkkenet et mindre rum, der er blevet brugt til spisekammer. For at indikere det har boligindretter dekoratør Susan Juul Eriksen fundet møbler og ting, der passer ind i den gamle stil. Foto: Katrine Becher Damkjær

Man kan i Kågården finde diverse gamle ting og sager, som et vaskebræt, blomstret porcelæn, store skænke og en ældgammel kakkelovn.

- Vi har forsøgt at få lidt karlekammer-stemning over det, siger Susan Juul Eriksen.

Susan Juul Eriksen fortæller, at man har forsøgt sig med "karle-kammer-stil" i Kågården. Her er det med genbrugsmøbler. Foto: Katrine Becher Damkjær
I Kågården er man gået med møbler, der giver et autentisk udtryk. Gården er fra 1945. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Men vi er virkelig glade for resultatet her, og det er et sted, vi er stolte af.

Husene er allerede nu klar til at blive lejet ud.

Skovsgård Gods' tre udlejningshuse

Lundstedet er til fire personer, mens Påøgården og Kågården er til 12 personer. Sidstnævnte gård har ikke tidligere været udlejningshus, men bliver det i år for første gang.

Husene kan bookes via www.campaya.dk

For Susan Juul Eriksen har det været rigtig spændende at være med til.

- Det er det første arbejde, jeg har, efter jeg har været 25 år i udlandet. Og det har bare været en rigtig fed opgave, fordi det ligger til mit dna at indrette ældre huse og bevare deres autenticitet og charme. Det har været en vanvittig sjov opgave, og jeg synes, i al beskedenhed, at vi er kommet i mål med at være charmerende, lyder det fra Susan Juul Eriksen.

Annonce
Annonce
Sport

Stil et spørgsmål og vind fede præmier: Pokalvinder med OB gæster Abildtrup & Rasmussen

Annonce