Annonce
Odense

Skov, skole, kunstmuseum, boliger og spektakulær arkitektur: Lang politisk ønskeliste til slagterigrunden

Midt mellem Kongens Have, Kongensgade og jernbanen ligger slagterigrunden, som storentreprenøren A. Enggaard overtager den kommende tid. Planerne om et indkøbscenter på grunden er droppet, og ønskerne til grunden er mange fra de politiske spidser i Odense Byråd. Til venstre for billedet er Byens Bro og Odense Banegård Center. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen.
Rådmænd og borgmester har masser af drømme og ønsker til det byggeri, som storentreprenøren A. Enggaard sætter i gang på slagterigrunden i byens centrum de kommende år.

Odense: Hvad drømmer de om på slagterigrunden, der med salget til entreprenøren A. Enggaard alligevel ikke skal huse det store shoppingcenter Viva? Og deler de Byforening Odenses efterlysning af spektakulært byggeri og forslag om en international arkitektkonkurrence?

Læs her svarene fra borgmesteren og de fire rådmænd i Økonomiudvalget i Odense Kommune.

1 Søren Windell (K)

Ældre- og handicaprådmand Søren Windell (K). Foto: Michael Bager

- Jeg ser gerne en stor magnet på grunden, der trækker mange mennesker til - ligesom planen var med Viva. Vi skal have folk ind til byen og bruge penge. Jeg kunne godt tænke mig noget a la Aros (kunstmuseum i Aarhus, red.) eller andet, som både trækker mange turister til, og som odenseanerne gerne vil bruge.

- Det kan også være et konferencecenter, så vi i Odense kan matche Aalborghallen. Vi ligger så unikt midt i landet med togstationen lige ved siden af, så vi kunne trække masser af store konferencer til. Og jeg tror ikke, at vi i fremtiden vil se lige så mange, der flyver til konferencer i for eksempel Aalborg, fordi det bæredygtige og grønne bliver et konkurrenceparameter. 

- Om det er et stort museum eller et stor konferencecenter er ikke det vigtigste – det vigtigste er at trække folk til og skabe vækst i byen. Og så må byggeriet gerne være en attraktion i sig selv. Vi har rigeligt med byggeri, der står som klodser i mursten og beton.

2 Christoffer Lilleholt (V)

By- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V). Foto: Michael Bager

- Vi skal have noget spektakulært, noget grønt og noget, der er pladsen værdig. Det er et helt centralt område i byen, som skal spille sammen med Kongens Have og være stort og voluminøst i forhold til Byens Bro og bygningerne på Vestre Stationsvej.

- Vi skal have grønt på grunden, fordi Odense skal være Danmarks grønneste storby. Jeg vil hjælpe til med at få flere grønne områder, fordi odenseanerne får det bedre af at være omgivet af natur end beton.

- Det er mig meget på sinde, at vi sikrer en høj kvalitet i boligerne på grunden, og at det ikke bliver sådan, at man lejer eller køber en bolig lige op ad banelegemet. Der skal være noget, der tager støjen, og det kan både være erhverv, noget kulturelt eller grønt.

- Jeg er fantastisk glad for, at det er det meget dygtige firma A. Enggaard, som skal udvikle grunden. Grunden kan binde havnen sammen med resten af byen og forhåbentlig sætte gang i den sidste del af Kongensgade, som er udfordret.

3 Brian Dybro (SF)

Beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF). Foto: Robert Wengler

- Det er vigtigt, at det bliver et boligområde, som ikke bare er en masse boliger og højhus-byggeri, men også bliver et byområde i stil med Thomas B. Thrige-området. Det vil være spændende, hvis der kan udvikles et nyt byområde, men det kræver selvfølgelig, at ejeren (A. Enggaard, red.) har nogle af de samme tanker. Det er jo ikke kommunen, der bygger. Det er et privatsalg, hvor vi som kommune sætter rammerne.

- Jeg har været bekymret for, om der overhovedet var nogen, der ville købe og udvikle grunden. Det har været en lang og pinefuld død med Viva, og jeg synes, det er dejligt, at Enggaard nu går ind i det.

- De boliger, der kommer på grunden, bør være blandede boliger. Når vi i andre sammenhænge taler om udsatte boligområder, taler vi om, at vi skal have en mere blandet by – det kræver altså, at der bliver bygget flere almene boliger rundt omkring i byen. Mange private boliger har typisk en husleje, der er for høj, til at folk med ikke så mange penge kan bo der.

4 Peter Rahbæk Juel (S)

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S). Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

- Jeg er meget ydmyg over for, at det ikke er kommunen, der ejer grunden, og at det ikke er kommunen, der skal bygge på den. Så jeg er nysgerrig på, hvad E. Enggaard drømmer om for området. Det er let at sidde som politiker og komme med ønsker, og nu skal vi i dialog med hinanden.

- Det er et stort område med en god og central beliggenhed også tæt på letbanen, og jeg håber, det bliver et tilgængeligt område med plads til både erhverv, boliger og detailhandel. Det må gerne give en oplevelse af, at bymidten fortsætter for enden af Kongensgade, og at det ikke er det første boligområde uden for bymidten, man allerede der møder.

- Jeg tror ikke, der findes en borgmester, som ikke ønsker sig flere arkitektonisk flotte bygninger i sin by, men jeg synes allerede, vi har flere gode eksempler i Odense. Omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade er blevet belønnet med en pris fra Arkitektforeningen i Danmark, og jeg er sikker på, der også vil blive talt og skrevet meget om det nye H.C. Andersens Hus.

5 Susanne Crawley Larsen (R)

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R). Foto: Frederik Steen Nordhagen

- Det har aldrig været min kop te, at der skulle bygges et stort shoppingcenter på slagterigrunden - jeg har aldrig kunnet se behovet eller perspektiverne i det - og derfor er jeg rigtig glad for, at der nu skal ske noget andet.

- Jeg drømmer om tre ting på grunden: Der skal være kultur i en eller anden form, og det kan for eksempel være attraktiv arkitektur. Der skal også være ret meget grønt, og det skal ikke bare være en græsplæne, men noget parklignende eller måske en skov. Og så er jeg jo altid på udkig efter et sted, hvor vi kan bygge en ny folkeskole i centrum. Vi mangler en folkeskole, hvor majoriteten af de børn, der bor i centrum, går, og som kan været et omdrejningspunkt for lokalsamfundet.

- Jeg er enig med Byforening Odense i, at en arkitekturkonkurrence er en god idé, men den slags koster penge, og dem skal enten byrådet eller entreprenøren finde. Og om den ekstraordinære arkitektur er på havnen eller slagterigrunden er ikke afgørende for mig.

Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce