Annonce
Fodbold

Skotsk storklub kæmper til det sidste

Den danske landsholdsspiller Thomas Gravesen rundede Celtic i 2007 og ses her i duel mod Hearts-spilleren Sailius Mikoliunas i en ligakampå hearts-hjemmebanen Tynecastle i det vestlige Edinburgh. Celtic er nu kåret som skotsk mester, selv om turneringen ikke blev afsluttet.anuary 14, 2007. Foto: David Moir/Reuters/Ritzau Scanpix
Da den skotske liga besluttede at skære konsekvent igennem og kåre vindere og tabere ud fra den afsluttede turneringstabel, kostede det Hearts pladsen i Premier League. Det er de tilstande, som man nu undgår i dansk fodbold.

FODBOLD: En af Skotlands storklubber kæmper til det sidste for at undgå en ydmygende og voldsomt dyr nedrykning fra den lokale Premier League.

Da ligaen besluttede at stoppe turneringen lå Hearts nummer 12 og sidst, og det blev besluttet at rykke klubben fra hovedstaden Edinburgh ned, selv om der resterede tre kampe af grundspillet og derefter fem matcher i et nedrykningsspil mellem de seks nederste hold.

Hearts havde fire points afstand til næstsidst-placerede Hamilton, da man annullerede sæsonen. Hearts havde kun vundet fire af de spillede 30 kampe. Et helt uhørt dårligt resultat af en klub med så store ressourcer og tilskuere i forhold til mange af rivalerne. Hearts havde endda i de foregående par sæsoner opgraderet hjemmebanen Tynecastle til en topmoderne arena.

Men ejeren af klubben, Ann Budge, vil fredag fremlægge et forslag til rekonstruktion af ligaen, og det vil uden tvivl rumme en udvidelse af Premier League fra eksempelvis 12 til 14 klubber. Det har dog næppe gang på jord hos er flertal af klubber, fordi man allerede har været igennem mange ugers hede diskussioner, indtil ligaen i mandags traf en endelig beslutning.

75 procent af de 42 klubber i den samlede liga stemte for, at man kunne slutte sæsonen brat og kåre vindere og tabere ud fra den aktuelle tabel. Et mindretal ønskede problemerne løst ved udvidelser af antallet af hold i de forskellige divisioner.

Annonce
Hibernian fra Edinburgh gæstede i 2006 Odense. Her holder de grønne fans fest ud for den irske pub på Fisketorvet. I næste sæson må Hibernian undvære lokalopgørene mod rivalen Hearts. Foto: Robert Wengler

Sportslig skandale

Dermed rykker Hearts ned i næstbedste række - med det klingende navn Championship - og det er en sportslig skandale for en klub, der normalt regnes for at være i top-fem i skotsk fodbold, der domineres af de to Glasgow-giganter Celtic og Rangers, mens Aberdeen, den anden Edinburgh-klub Hibernian og netop hearts plejer at følge efter.

OB har tidligere mødt Hibernian i UEFA Cup'en. Det var i juli 2006, hvor OB havde skotten Bruce Rioch som manager og sendte Hibernian ud efter 1-0 på Odense Stadion og et nederlag på 1-2 på Easter Road Stadium i Edinburgh.

Og i 2010 vandt OB samlet over endnu en skotsk klub, Mortherwell, efter et drama på Fir Park i det skotske. Dermed kvalicerede OB sig til gruppespillet.

For netop Motherwell blev den forløbne sæson en markant succes. Klubben lidt syd for Glasgow sluttede på tredjepladsen og er dermed kvalificeret til Europa League. Teoretisk kan OB stadig nå med i Europa League, hvis OB slår sig igennem den kringlede vej i slutfasen af den sæson, der snart genoptages.

Aberdeen firer

Aberdeen blev lidt skuffende kun nummer fire, mens Livingston, St. Johnstone, Hibernian, Kilmarnock, St. Mirren, Ross County og Hamilton sluttede på de næste pladser - mens Hearts som nævnte blev sorteper.

I næste sæson kommer en af de større traditionsklubber tilbage til Premier League, idet Dundee United blev kåret som vinder af Championship, fordi klubben lå på førstepladsen, da turneringen blev afbrudt. Dundee United blev i 1960'erne kendt som skandinaver-klubben, da United med stor succes importerede spillere som de svenske landsholdsspillere Lennart Wing og Örjan Persson, norske Finn Seemann og danskerne Finn Døssing, Viborg og Mogens Berg, B1909. Samme Berg blev i øvrigt i den forløbne sæson hyldet på hjemmebane Tannadice for præstationerne i 1960'erne.

Det pludselige stop af ligaen fik også konsekvenser for et andet kendt navn i skotsk fodbold, idet den tredje klub i Glasgow, den religiøst neutrale centrums-klub Partick Thistle, som nummer sidst i næstbedste division blev tvangsnedrykket.

Der har været de samme diskussioner i det skotske som i den danske turnering, hvor man dog nu har besluttet at gennemføre Superligaen, 1. division og senest 2. division på hver sin facon - men dog med en sportslig afvikling, så der både findes en mester og op- og nedrykkere på grønsværen.

Ulrik Laursen, der fik en flot karriere i OB, Fc København og Celtic, nåede også et smut forbi den skotske hovedstad. Her er han fanget på hovedstrøget, da avisen besøgte forsvareren i hans tid i Hibernian. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Æggekagen vender tilbage: Tidligere medarbejdere går sammen og genrejser Carlslund efter corona-konkurs

Annonce