Annonce
forside

Skonnert i øhavs-fart: Ny sæson med friske kræfter til 133-årig dame

To generationer af Meta-motorer, den gamle Scania-Vabis og den nye Vetus Deutz. Fra venstre reder Peter Lenskjold samt Svendborgsund Marineservice-folkene Martin Enemark, Martin Andersen og indehaver Søren Andersen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

Peter Lenskjolds Meta af Rudkøbing har fået doneret midler til ny maskine, der nu er installeret i Svendborg

Skonnerten Meta af Rudkøbing kan sejle ind i en ny sæson med friske kræfter i bugen. To-masterens 60 år gamle maskine er sendt på pension, og nye heste er installeret af Svendborgsund Marineservice på Finlandsvej i Svendborg.

- Det er en meget markant forbedring, siger Metas reder og skipper, Peter Lenskjold, Rudkøbing til Koøjet.

Den hidtidige maskine var en såkaldt mariniseret lastbil- eller busmotor fra en Scania-Vabis. Den officielle effekt lød på 140 hk, men fagfolkene på Svendborgsund Marineservice vurderer den til reelt at være noget lavere. Den nye maskine af fabrikatet Vetus Deutz yder omkring 200 hk:

- Den kan sejle to knob mere, den ryster langt mindre, bruger mindre brændstof og vores manøvreevner er blevet langt bedre, lyder det fra en glad skibsreder.

Investeringen i det nye maskineri ligger på omkring 300.000 kroner. De fleste af midlerne er tilvejebragt gennem fonde, bl. a. fra A. P. Møller.

Annonce

Fremgang for askespedning

Modsat mange andre træskibe er Meta sejlklar hele året, og meldingen fra rederen er, at driften er i god gænge:

- Et område, hvor vi oplever stigning er askespredning, siger Peter Lenskjold, der sidste år havde mere end en halv snes ture med dette formål.

For Meta starter højsæsonen til sankthans med de såkaldte billet-ture med dag- og aftensejladser fra Rudkøbing, Svendborg og Marstal. Sidste års "genoplivning" af rutesejlads på Rudkøbing-Marstal på faste ugedage fortsætter i år med appel til bl. a. cykelturister.

Den klipperbygegde skonnert hører til blandt Danmarks ældste i drift. Meta er 133 år gammel - bygget i Assens i 1884 - og blev totalrenoveret i Rudkøbing for 18 år siden.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Politiet: Giv os flere tip om Mark

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce