Annonce
forside

Skonnert i øhavs-fart: Ny sæson med friske kræfter til 133-årig dame

To generationer af Meta-motorer, den gamle Scania-Vabis og den nye Vetus Deutz. Fra venstre reder Peter Lenskjold samt Svendborgsund Marineservice-folkene Martin Enemark, Martin Andersen og indehaver Søren Andersen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

Peter Lenskjolds Meta af Rudkøbing har fået doneret midler til ny maskine, der nu er installeret i Svendborg

Skonnerten Meta af Rudkøbing kan sejle ind i en ny sæson med friske kræfter i bugen. To-masterens 60 år gamle maskine er sendt på pension, og nye heste er installeret af Svendborgsund Marineservice på Finlandsvej i Svendborg.

- Det er en meget markant forbedring, siger Metas reder og skipper, Peter Lenskjold, Rudkøbing til Koøjet.

Den hidtidige maskine var en såkaldt mariniseret lastbil- eller busmotor fra en Scania-Vabis. Den officielle effekt lød på 140 hk, men fagfolkene på Svendborgsund Marineservice vurderer den til reelt at være noget lavere. Den nye maskine af fabrikatet Vetus Deutz yder omkring 200 hk:

- Den kan sejle to knob mere, den ryster langt mindre, bruger mindre brændstof og vores manøvreevner er blevet langt bedre, lyder det fra en glad skibsreder.

Investeringen i det nye maskineri ligger på omkring 300.000 kroner. De fleste af midlerne er tilvejebragt gennem fonde, bl. a. fra A. P. Møller.

Annonce

Fremgang for askespedning

Modsat mange andre træskibe er Meta sejlklar hele året, og meldingen fra rederen er, at driften er i god gænge:

- Et område, hvor vi oplever stigning er askespredning, siger Peter Lenskjold, der sidste år havde mere end en halv snes ture med dette formål.

For Meta starter højsæsonen til sankthans med de såkaldte billet-ture med dag- og aftensejladser fra Rudkøbing, Svendborg og Marstal. Sidste års "genoplivning" af rutesejlads på Rudkøbing-Marstal på faste ugedage fortsætter i år med appel til bl. a. cykelturister.

Den klipperbygegde skonnert hører til blandt Danmarks ældste i drift. Meta er 133 år gammel - bygget i Assens i 1884 - og blev totalrenoveret i Rudkøbing for 18 år siden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Fyn

Stor politiaktion i Munkebo: Har sandsynligvis forbindelse til terror

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce