Annonce
Assens

Skolevalg: Erfarne politikere kan lære af ungdommen

Henrik Ravn fra Venstres Ungdom i Aabenraa var helt fremme i forreste række, når det var hans tur til at tale. I baggrunden ses Søren Steen Andersen, som i sin tid var med til at starte Venstres ungdomsafdeling i Tommerup. Foto: Kim Rune

Ungdomspolitikere ved skolevalg på Glamsbjergskolen fik ros af borgmester Søren Steen Andersen for at fatte sig i korthed.

Glamsbjerg: Det kan godt være, at de er unge og forholdsvis uprøvede. Men de fem ungdomspolitikere, der mandag debatterede på Glamsbjergskolen, har kvaliteter, som erfarne politikere kan lære af. Det mener borgmester Søren Steen Andersen (V), som var ordstyrer under debatten på Glamsbjergskolen, der som en af flere skoler i Assens kommune deltog i Skolevalg 2019 den 29. januar.

- Jeg har aldrig nogensinde oplevet et panel, som holdt sig inden for det halve af den tid, der var sat af til deres præsentation. I skærer ind til kernen og formulerer jer kort og præcist. Det er der mange, der er ældre, som kunne lære af, roste borgmesteren de fem ungdomspolitikere fra henholdsvis Alternativets Ungdomsnetværk, Radikal Ungdom, Socialdemokratisk Ungdom, Liberal Alliances Ungdom og Venstres Ungdom.

Den yngste i panelet var 15-årige Svend Emil Fage-Fjord fra Gummerup fra Alternativets Ungdomsnetværk. Med en hvid t-shirt med ordet "klimaoprør" på brystet præsenterede han sig som den første for de 140 elever fra 8. og 9. klasse.

- Mange af jer kender mig nok, for jeg har gået i skole her i 7. og 8. klasse. Det er min første paneldebat, fortalte den 15-årige, som fortsatte med at præsentere sin mærkesag:

- Det er os, der skal leve med konsekvenserne af den her klimakrise, så det er vigtigt, at vi tager ansvar for vores generations største udfordring.

Annonce

Skolevalg 2019 er et fiktivt folketingsvalg, hvor elever fra 8., 9. og 10. klasse i tre uger arbejder med politik i skolen. Forløbet afsluttes med en valghandling 31. januar. På nogle skoler bliver der holdt debatter med ungdomspolitikere.

I Assens Kommune deltager følgende skoler i Skolevalg 2019: Vissenbjerg Skole, Aarupskolen, Strandmølleskolen, Assensskolen, Glamsbjergskolen, Ebberup Skole og Tallerupskolen.

Cirka 80.000 elever fra 800 skoler er tilmeldt Skolevalg 2019, og på 500 skoler afholdes der debatter. Skolevalg 2019 arrangeres af Folketinget og Undervisningsministeriet i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Svend Emil Fage-Fjord fra Gummerup var debutant i paneldebatten på Glamsbjerdskolen, Han er medlem af Alternativets Ungenetværk. Foto: Kim Rune

Miljø og klima vakte spørgelyst

Eleverne har i nogle uger frem mod debatten arbejdet med skolevalget og de mærkesager, der skulle diskuteres under paneldebatten mandag. Første emne var skole og uddannelse, og debatten fik en lidt sløv start, da samtlige ungdomspolitikerne i panelet var enige om, at folkeskolereformen havde medført alt for lange skoledage. Men da næste emne kom på bordet, klima og miljø, hvor blandt andet forurenende transport indgik i politikernes mærkesager, blev eleverne spørgelyst vakt:

- I snakker om, at I vil have flere elbiler. Men er det ikke rigtigt, at vi skal mindske vores ressourceforbrug? Vi har så mange biler. Vi tager bilen, hvis vi bare skal op at handle, sagde en pige i blå striktrøje.

- Hvorfor snakker I kun om benzin-, diesel- og elbiler? Der er også andre former for brændstof, for eksempel gas, konstaterede en dreng i sort skjorte.

- Skal vi ikke også være bedre til at sortere vores affald? Danmark er et af de dårligste lande til at genanvende de ressourcer, vi har, ville en pige i stribet striktrøje vide.

Debatten havde en lidt langsom opstart, men da mærkesag nummer to - miljø og klima - skulle diskuteres, kom der gang i elevernes spørgelyst. Foto: Kim Rune

Unge vil gerne debattere

Skolevalg 2019 er arrangeret af Folketinget, Undervisningsministeriet og Dansk Ungdoms Fællesråd og har til formål at gøre elever i 8., 9. og 10. klasse interesserede i politik og demokrati. Glamsbjergskolen deltog også sidste år i skolevalget, og lærer Helle Mørch oplever, at det har en positiv effekt.

- Somme tider hører man, at unge mennesker ikke interesserer sig for noget som helst. Men det her vil de godt nok gerne debattere, oplever hun.

Eleverne har i arbejdet med Skolevalg 2019 skullet orientere sig om 24 mærkesager og udvalgt tre, som de har arbejdet videre med. På landsplan har den mest populære mærkesag ved skolevalget været kortere skoledage, efterfulgt af hårdere straf for vold og overgreb. På en tredjeplads kommer, at afgiften på cigaretter skal hæves.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Fyn For abonnenter

26,5 milliarder fordelt til sundhed, forurening og trafik: Sådan påvirker regionens budget dig

Annonce