Annonce
Nordfyn

Skoleleder om smadrede flasker og jointrester på legeplads: - Det er møghamrende irriterende

Mads Dahl Arvidsen, skoleleder for Sletten Skole afdeling Otterup, Nordvest og Skovløkken. Siden 1. august 2017 har han stået i spidsen for de tre afdelinger. Foto: Privat
Mads Dahl Arvidsen, skoleleder for Sletten Skole afdeling Otterup, Nordvest og Skovløkken, er ærgerlig over, at unge mennesker bruger skolens offentligt tilgængelige arealer til at efterlade smadrede flasker, jointrester og ødelægge legeredskaber.

Otterup: Der bliver smadret flasker, efterladt jointrester og ødelagt legeredskaber på Sletten Skole afdeling Nordvest. Hvad tænker du om det?

- Det er brandærgerligt for os, at når vi møder efter en weekend eller en hverdagsaften, så skal vores Teknik og Service bruge tid på at rydde op efter unge mennesker. Arealerne omkring skole og legeplads er offentligt tilgængelige, så derfor kan vi ikke styre, hvem der bruger vores i øvrigt rigtig fine udefaciliteterne, når skolen er lukket.

- Jeg har stor forståelse for, at de unge mennesker vil have et sted, hvor de kan hygge sig sammen. Det er bare brandærgerligt, når der bliver svinet, smadret flasker og ødelagt legeredskaber, som vores elever bruger.

Det er ikke jeres ansvar, at disse ting sker, men hvad kan I som skole gøre for at være med til at løse de her problemer?

- Vi taler generelt med vores unge mennesker omkring, hvordan man bør begå sig, og hvordan man får nogle sunde interesser. Det er, hvad vi som skole kan gøre. Jeg ved også, at nogle af dem, der refereres til i forhold til problematikken, slet ikke er nogle af vores elever. Derfor er det endnu mere ærgerligt, at vi som skole bliver samlingssted for nogle unge mennesker, der smadrer flasker og sviner til.

Hvordan kan du dokumentere, at det ikke er elever fra jeres skole, der render og laver de her ting?

- Når vi efter en weekend er nødt til at rydde op på en legeplads, så kan vi jo konstatere, at der har været unge mennesker. Vi forhører os om, om det er nogen, vi kender fra skolen, og det har det ikke været.

Hvad tænker du om, at der ligefrem bliver fundet jointrester på skolens areal?

- Det er møghamrende irriterende. Lige fra 0. klasse og op til 6. klasse på afdeling Nordvest er ude på den legeplads, hvor der er fundet jointrester, så det er rigtig ærgerligt. Hvis der er nogle forældre, der har formodninger om narkosalg, så bør de straks kontakte politiet, da det er en sag for dem.

Oplever du, at der lige for tiden er problemer med narkosalg ved de to skoler i Otterup?

- Nej, og når det sker, er det ofte om aftenen, når vi er kørt hjem. Jeg bor ikke byen, så det er noget lokalbefolkningen opfanger, hvis det sker.

Har I som skole meldt noget til politiet på det seneste?

- Nej.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce