Annonce
forside

Skolekunst med historie

Mads Aabo Møller gennemgår på sin 30 meter lange frise både verdens og Danmarks historie, her 1970’erne med fredsmarcher, kampagner mod atomkraft, oliekrise og bilfrie søndage.

Hver af de tre afdelinger, der til-sammen udgør den nye Ørstedskolen, får kunstnerisk udsmykning med historie eller sagn som tema

Rudkøbing: Konsortiet bag opførelsen af Ørstedskolen har efter aftale med Langeland Kommune afsat 750.000 kroner til kunstnerisk udsmykning. Hver af de tre bygninger, der tilsammen udgør den nye skole, får et tema:

I overbygningen er temaet verdenshistorien parallelt med Danmarks historie. Kunstneren Mads Aabo Møller, der bor i København, er i gang med at lave en næsten 30 meter lang frise i tegneseriestil, som ventes at appellere meget til de ældste klasser.

Frisen, der bliver meget farverig og får et anstrøg af humor, er rigt forsynet med historiske begivenheder, tidsperioder og årstal, og den vil indeholde alle elementer fra Undervisningsministeriets historiekanon. Tanken er, at kunstværket skal kunne bruges i undervisningen.

Mads Aabo Møller, der er inspireret af den nu afdøde tegneserieskaber Claus Deleuran, har tidligere lavet et lignende projekt til Korsager Skole i Brønshøj, men her malede han direkte på væggene. Hans kunstværk til Ørstedskolen er lavet på plader, som rammes op på væggene.

Mellemtrinnet udsmykkes af en gammel Rudkøbing-dreng, den i London bosatte historiker og skulptør Bjørn Okholm Skaarup, der er søn af Lulu Okholm, forhenværende lærer på Rudkøbing Skole, og tidligere museumsinspektør Jørgen Skaarup.

Temaet er her Langelands historie, og det illustrerer Bjørn Okholm Skaarup gennem ti keramiske relieffer.

Både Mads Aabo Møller og Bjørn Okholm Skaarup regner med at blive færdige med deres kunstværker, så de er på plads, når Ørstedskolen skal indvies lørdag den 14. august på H.C. Ørsteds fødselsdag.

Annonce

14 lokale kunstnere

Derimod varer det nogen tid, før der kommer kunst på væggene i indskolingens afdeling, og det skyldes ikke mindst, at der her er mange om opgaven. 14 langelandske kunstnere skal komme med hver deres bud på langelandske sagn og røverhistorier.

Langeland Kommune vil invitere en udvalgt skare til at være med til at udsmykke den nye skole, og det bliver ikke udelukkende malere.

Ørstedskolen får fra 1. august godt 900 elever, og de har alle sammen været med til at lave en del af et kunstværk, der skal hænges op ved læringscentret (skolebiblioteket). Lærer Margaret Fuhr er koordinator, og hun har hen over foråret uddelegeret opgaver til samtlige klasser.

Hver elev har fået besked på at farvelægge en geometrisk form i en bestemt farveskala og forsyne den med deres egen signatur i graffiti-stil.

Udendørs bliver der også et kunstnerisk monument.

I forbindelse med byggeriet af den nye skole og de tilhørende idrætshaller er der dukket en del store sten op af den langelandske muld, og de er blevet gemt med henblik på et land-art projekt, som kunstneren Alfio Bonanno, Rudkøbing, skal lave på et senere tidspunkt i samarbejde med nogle af eleverne.

Endelig er der også fundet en sten i mandshøjde, der foreløbig står som et kunstværk i sig selv ved en lille sø.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce