Annonce
Indland

Skoleforsker: Elever med mobiltelefoner lærer mindre

Frans Ørsted er skoleforsker på Aarhus Universitet, Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse. Han mener, at det er klare regler og håndhævelse på skolerne, der skal til, og ikke et kommunalt forbud mod mobiltelefoner. Arkivfoto: Vibeke Volder

Et af sommerens helt store samtaleemner har været mobilforbud i skoler. Læs her, hvad skoleforsker Frans Ørsted fra Aarhus Universitet mener om mobiludfordringerne i skolen - og hvordan de skal løses.

Hvad er det, der sker hos børnene, når de har en mobil til rådighed i løbet af skoledagen?

- Man kan se, der er en sammenhæng ved, at elever, der bruger telefonen til private ting i undervisningen, også lærer mindre af det, de skal. Vores opmærksomhed er slet ikke, som vi tror, den er. Vi kan ikke være opmærksomme på mange ting på én gang. Er vi det, bliver opmærksomheden svækket på de enkelte ting. Så man lærer simpelthen mindre, hvis man ikke er fuld opmærksom på læringen. Vi ved også, at stress er forbundet med smartphones, fordi man er på hele tiden. Det gør blandt andet, at man ikke kan koncentrere sig om andre ting og ikke får bevæget sig nok.

Hvilke gavnlige effekter har det at have mobilen til rådighed i skolen?

- Der er mange moderne måder, hvor man kan bruge telefonen under undervisningen. Så er det en styret brug af mobiltelefonen, som jo er en fantastisk teknologi. Der laves mange ting, hvor man kan bruge den, blandt andet QR-koder på løb, naturskoler og museer.

Hvor store er mobilproblemerne hos eleverne i folkeskolen?

- Det er svært at sige, men som meget andet har det en social bagside. De elever, der har sværest ved skolen og behov for at koncentrere sig, rammer det hårdere, for de vil være mere tilbøjelige til at sidde med telefonen. Så problemet er nok størst for nogle bestemte grupper. Og så er det også et pædagogisk problem, for lærerne skal være i stand til at styre det, og det er svært for lærerne at styre den brug.

Hvad mener du, der skal til for at stoppe de mobilproblemer, der er på nogle skoler?

- Det handler om, at man skal snakke om det, og den snak skal føre til regler, som skal håndhæves. Elever og lærere skal være helt klare på, hvad spillereglerne er, og hvad man gør, hvis de overskrides. Og så er det vigtigt, at forældrene inddrages, så de kan bakke op om de regler.

Mener du, et kommunalt forbud vil have en reel effekt?

- Jeg tror, det vil fungere bedre med restriktioner som forældre og elever er med til at bestemme end et konkret forbud. Der er også forskel på, hvor stort et problem det er fra skole til skole, så et reelt forbud er for firkantet.

- Hvis der bliver et kommunalt forbud på en kommunes folkeskoler skal man også gøre sig overvejelser om, hvordan det skal håndhæves. Skal man visiteres eller gennem metaldetektorer, når man kommer? I virkeligheden er det heller ikke særlig dansk. Det vil være meget bedre, hvis de unge lærer at bruge telefonen på en fornuftig måde, ved at skolerne laver og håndhæver nogle gode regler for det.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Annonce