Annonce
Odense

Skoleelever til rådmand: Vi får ikke den bevægelse, vi har krav på

Repræsentanter fra byens elevråd indtog fredag politikernes pladser i byrådssalen for sammen med børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) at vende hverdagen, som den lige nu tager sig ud på byens folkeskoler. Foto: Michael Bager
Folkeskolereformen giver eleverne ret til 45 minutters daglig bevægelse, men langtfra alle Odenses skoler leverer det, fortalte elevrådsrepræsentanter, da de fredag mødte børn- og ungerådmanden. Hun lover at ruske op i skolerne.

- Den eneste motion, vi får, det er, når vi i spisepausen går i Fakta eller Menu.

Sådan blev ordene serveret af en elevrådsrepræsentant fra en af byens folkeskoler, da elevrødderne fredag var samlet i byrådssalen for at tage den årlige drøftelse og diskussion af skolehverdagen med børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).

Det er seks år siden, en ny folkeskolereform gav eleverne ret til gennemsnitligt 45 minutters daglig bevægelse i en længere skoledag, men at dømme ud fra elevrådssnakken er det stadig langt fra alle skoler, der lever op til den del af loven.

- Det er et stort problem, at vi ikke får bevæget os overhovedet. Vi sidder bare ned i alle timerne, men det er altså lovpligtigt, at vi skal have den bevægelse, lød det fra flere elever med en understregning af, at det ikke kun er dikteret af loven, men også gør god gavn:

- Det har kæmpe stor indflydelse på mange parametre, at vi får rørt os lidt. Det mindsker støjen og kan også være en god social ting at lave sammen.

Annonce
- Vi har stadig ikke fundet den helt rigtige løsning, erkendte Susanne Crawley Larsen, da hun blev mødt med elevernes kritik af, at de ikke får den lovpligtige bevægelse i løbet af skoledagen. Foto: Michael Bager

Skolerne skal ruskes

Det er imidlertid ikke kun lærernes ansvar, at eleverne bevæger sig de gennemsnitlige 45 minutter i løbet af skoledagen, påpegede et par elever i byrådssalen.

- Vi skal også selv tage ansvar for, hvad vi for eksempel gør i vores pauser. Det handler om, hvordan vi disponerer vores tid, og om vi bare sidder med vores telefoner. Vi skal ikke kun sige til lærerne, de ikke gør det godt nok, mente nogle, mens andre erklærede sig helt uenige.

- Man skal ikke regne med, vi allesammen går ud og spiller fodbold i pausen. Det kommer ikke til at ske. Det er i timerne, det skal ændres, og lærerne skal få det til at ske.

- Vi har foreslået lærerne at lave brainbreaks (hjernepauser ofte med motion, red.), men det bliver ikke til noget. Det handler meget om, at lærerne skal sætte lidt tid af til det, lød det.

Og noget skal ske, erkendte Susanne Crawley Larsen.

- For vi har stadig ikke fundet den helt rigtige løsning.

Egentlig foretrækker hun, at den slags løses lokalt på de enkelte folkeskoler - og gerne inspireret af dem, der er lykkedes med at integrere bevægelsen i fagene - men efter nu i flere år at have lyttet til den præcis samme kritik ved det årlige møde med elevrådene, meldte hun sig fredag klar til også at tage forvaltningsinitiativ.

- Det er nok tid til lige at ruske skolerne lidt, sagde hun.

- For det er rigtigt, at bevægelse ifølge folkeskolereformen er en rettighed, eleverne har, og den vil vi selvfølgelig rigtig gerne give dem.

Absurd forkert

Også elevernes psykiske velbefindende gav børn- og ungerådmanden noget at tænke over. Og arbejde videre med.

Flere af elevrådsrepræsentanterne beskrev, hvordan præstationsangst gør det svært for mange elever at lave fremlæggelser i timerne, ligesom karakterer bliver en usund konkurrence i klasserne. Derfor var anbefalingen tydelig:

- Sæt mere tid af til trivsel i klasserne.

- En trivelsesuge vil for eksempel være en god idé, så vi får respekt for hinanden, lærer hinandens grænser at kende og ikke er bange for at fremlægge i klassen. Det er helt absurd forkert, der ikke er den tryghed i klasserne. Og det handler i den grad om, at vi er så mange i klasserne, at lærerne ikke har tid til at nå rundt til alle, så de bliver trygge, forklarede eleverne.

Og de ord tog Susanne Crawley Larsen til sig.

- Det berører mig, og jeg har lyst til at gøre noget ved det, understregede hun.

- Det handler meget om at have respekt for hinanden. At man anerkender hinanden, som dem man er. Og i den forbindelse kan en idé om en trivselsuge være værd at forfølge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Odense

En søndag med fitness i Korup

Nordfyn For abonnenter

Melisa og Stefan mistede alt, da huset brændte: Lige nu er alt kompliceret - branden har sat sine mærkbare spor

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];