x
Annonce
Fyn

Skolebusruter fortsætter, selvom skoler holder lukket

De regionale busruter på Fyn kører upåvirket af skolernes midlertidige lukning, og det gør skolebusruterne også indtil videre. For de fungerer også som lokaltrafik, og kommunerne har indtil videre ikke bedt om ændringer i busdriften, lyder forklaringen fra Fynbus. Arkivfoto: Michael Bager.
Indtil videre har ingen af de kommuner, som Fynbus kører skolebusser for, ønsket ændringer i busdriften, selvom skolerne fra mandag holder lukket i 14 dage.

Fyn: Selvom skoler og daginstitutioner siden torsdag morgen har haft langt færre børn at tage sig af, kører skolebusserne på Fyn fortsat rundt. Fredag morgen kørte omkring 90 busser af sted på skoleruterne, og ifølge Fyens.dk's oplysninger kørte mange af dem uden en eneste passager.

Det er der en god forklaring på, oplyser Fynbus. Selskabet, som kører skolebusser i de fynske kommuner (bortset fra Ærø), har været i dialog med alle kommunerne og spurgt, om der er behov for at opretholde skolebuskørslen - og indtil videre har ingen kommuner ønsket ændringer, oplyser Fynbus fredag formiddag.

Kommunerne har blandt andet brug for at skabe sig et overblik over behovet for nødpasning, før enkelte busruter eventuelt indstilles, men også et andet forhold kan afholde kommunerne fra at lade skolebusserne blive i garagen, forklarer Morten Andersen, formand for Fynbus' bestyrelse og borgmester i Nordfyns Kommune.

- Skal bussen bare køre, hvis der ikke er nogen børn, der går i skole? Nej, det skal den ikke, men nogle steder fungerer skolekørslen jo også som lokaltrafik, og der stiger man også på, hvis man er almindelig borger.

- Men hvor mange gør det?

- Det er meget forskelligt. Jeg er helt sikker på, at nogle steder er det stort set kun skoleelever, der er med skolebussen, og andre steder kan det være den bus, som man tager for at kunne komme videre med en regional bus, for eksempel på Odense-Bogense-strækningen.

- Derfor er det en vurdering for den enkelte kommune, om skolebusserne skal køre, eller om de skal køre på samme måde.

- Men det giver vel dybest set ikke mening, at der har kørt busser rundt uden passagerer i dag?

- Nej, det kan man sige, men det er også lettere at konstatere efterfølgende, at der ikke var nogen med. Hvis vi havde aflyst busserne, kunne historien være blevet den modsatte: Tænker I slet ikke på, at vi faktisk også skal bruge bussen?

Annonce

Kan bruge data efter to uger

- Hvad gør I i Nordfyns Kommune?

- I Nordfyn har vi valgt foreløbig at lade skolebusserne køre i de næste to uger. Det er også ud fra en vurdering af, at der er andre, der bruger den lokale trafik - enten for at komme videre til de regionale ruter eller for eksempel når man skal ind og handle. Og dermed har vi heller ikke fjernet grundlaget for, at der er en, der kan passe sit arbejde, hvis vedkommende bruger bussen for at komme på arbejde.

- Men der er ingen tvivl om, at det er begrænset, hvor meget de bliver brugt ud over skolebuskørslen, for ruterne er jo designet til at servicere først og fremmest skolerne og er tilpasset deres ringetider.

Blandt dem, der kan have brug for skolebusserne, selvom undervisningen på skolerne er indstillet, er forældre, som er nødt til at bruge kommunernes tilbud om nødpasning, siger Morten Andersen.

- Efter de første to uger vil vi kunne trække data ud og sige, at der er måske stort set ingen, der bruger dem, og det vil være godt at have med, hvis denne periode skal forlænges. Men det kan også være, at vi kan se, at det er nogle bestemte afgange, der bliver brugt, og så kan vi holde dem åbne i en længere periode, siger han.

De 21 lokale ruter, som Fynbus kører i Nordfyns Kommune, betjener alle en eller flere skoler. De kører typisk om morgenen og igen midt på eftermiddagen.

Kære læser: Vi har valgt at låse alle artikler om coronavirussen op for at sikre, at alle brugere på fyens.dk har adgang til den bedst tilgængelige viden om den trussel, vi står over for.

At hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus er en naturlig del af vores mission om at understøtte det lokale samfund.

Heldigvis er der mange andre vigtige historier at fortælle hver eneste dag. Hvis du ikke allerede er betalende læser, kan du for 49 kroner om måneden få adgang til alle vores låste historier om dit lokalsamfund, Danmark og verden: Køb abonnement.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Børn og lærere er ikke forsøgskaniner, siger Søren Brostrøm

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce