Annonce
Trekantområdet

Skole råber vagt i gevær til politikere efter besparelse: Sårbare elever mangler hjælp her og nu

Anja Pedersen (til højre), leder af studiecentret på Kolding HF & VUC, er dybt bekymret for mange af skolens HF-elever, der tumler med depression og angst. Coronaperioden har fået problemerne til at eskalere, så der er flere end sædvanligt med problemer. Hun beder politikerne i Kolding Byråd om at reagere nu og hurtigt sætte et nyt tilbud til de unge i søen som alternativ til det hjælpetilbud, der blev sparet væk tidligere i år. Arkivfoto: Søren Gylling
På Kolding HF & VUC er man dybt bekymret for de mange af skolens elever, der døjer med angst og andre psykiske problemer. Flertal i byrådet har sparet det gruppetilbud væk, hvor eleverne kunne få hjælp og har ikke sat noget alternativ i stedet.

Kolding: Under samtale efter samtale med lederen af studiecenteret på Kolding HF & VUC, Anja Pedersen,  afdækkes det hvert år, at en stor andel af skolens elever tumler med psykiske problemer som især angst og depression.

Dette har det også været billedet i begyndelsen af dette skoleår, men på skolen har man ikke længere noget hjælpetilbud at henvise de unge til.

Sådan har det været siden i sommer.

Ved sidste års budgetforlig vedtog et stort flertal i byrådet udenom SF, EL og Hanne Dam at spare det tilbud væk til unge, der hed Lær at tackle angst og depression, og som adskillige elever på Kolding HF & VUC har været visiteret til via Kolding Kommunes sundhedscenter.

Og selv om Komiteen for Sundhedsoplysning, der står bag konceptet, finansierede, at tilbuddet alligevel kunne løbe indtil sommerferien, fordi man håbede, at lokalpolitikerne så havde tid til at finde en alternativ løsning, er der ikke blevet etableret noget andet tilbud til de unge.


Vi oplever, at man fra kommunal side træder vande i forhold til et område, hvor der er store menneskelige konsekvenser.

Anja Pedersen, studieleder


Derfor råber ledelsen på Kolding HF & VUC nu vagt i gevær og beder byrådspolitikerne om at handle nu.

Annonce

Kommunen træder vande

Ifølge Anja Pedersen er det næsten halvdelen af 1. års-eleverne på HF, der har særlige behov - særlig omkring angst og depression, og også på andet år er der en del elever med disse problemer, ligesom det samme gør sig gældende i skolens andre afdelinger. Og udviklingen flugter ifølge Anja Pedersen med tendensen på landsplan.

- I samtalerne med eleverne afdækker vi, at der er et behov for hjælp, men vi kan ikke henvise til noget tilbud, og vi står afkoblet de normale handlemuligheder, for der er ikke noget tilbud, der rammer målgruppen. Kolding Kommune har haft trekvart år til at finde en anden løsning, og vi har forespurgt på et alternativ. Vi oplever, at man fra kommunal side træder vande i forhold til et område, hvor der er store menneskelige konsekvenser, siger Anja Pedersen.

Hun peger på, at elever med psykiske problemer, som ikke kan få hjælp på grund af besparelsen, er i risiko for at droppe ud af deres uddannelse. Hun henviser samtidig til, at Lær at tackle-tilbuddet hjalp mange af skolens elever til både at få det bedre psykisk og til at kunne håndtere deres dagligdag, så de også havde overskud til deres skolegang.

- Vi kan som uddannelsesinstitution ikke give lige muligheder for uddannelse lige nu, og vi lader nogle unge i stikken. Der er en risiko for, at man parkerer uddannelsesegnede unge udenfor uddannelsessystemet, mener Anja Pedersen.

Annonce

Kolding Selvhjælp er med

Hun har slået sig sammen med lederen af Kolding Selvhjælp, Jyta Popik, for at forsøge at stable noget hjælp på benene til de unge, men problemet er økonomien. De har ikke penge til at betale for at bruge Lær at tackle-konceptet og få de tilhørende bøger og materialer eller til at  ansætte medarbejder til det.

Samtidig kan de konstatere, at flere af de unge frivillige, som var med-instruktører i de nedlagte gruppe-tilbud har meldt sig på banen til at hjælpe, hvis noget nyt kommer op at stå. Disse unge har selv oplevet, hvor meget det har hjulpet dem at deltage i en Lær at tackle-gruppe.

Jyta Popik oplyser, at man søger fonde om økonomisk støtte, men både hun og Anja Pedersen oplyser, at det er vigtigt med kommunal opbakning, da der er tale om et problem af samfundsmæssig karakter.

Da byrådet sparede Lær at tackle-tilbuddet til unge væk, sparede man samtidig tre andre Lær at tackle-gruppetilbud væk, blandt andet for voksne med angst og depression og for kronisk syge. På helårsbasis sparede man i alt 559.000 kroner om året.

Lær at tackle

  • Et flertal i Kolding Byråd bestående af V, S, DF og R besluttede ved budgetforliget for 2020 at spare de fire gruppetilbud under Lær at tackle-konceptet væk. Det drejer sig om tilbud til unge mellem 15 og 25 år med angst og depression, voksne med angst og depression, folk med kroniske sygdomme og pårørende til folk med kroniske sygdomme.
  • Dermed sparede man 417.000 kr. i 2020 og 559.000 kr. per år fra 2021 åg frem. Det var kommunalt ansatte og frivillige unge, der selv har døjet med angst og depression, der stod for tilbuddet til de unge.
  • Ifølge materiale fra Kolding Kommune findes de fire Lær at tackle-tilbud i to ud af tre danske kommuner.
  • Pengene går til abonnement på konceptet og tilhørende materialer og bøger.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Én anholdt under corona-demo i Odense

Faaborg-Midtfyn

Mød hovedarkitekten live: Få svar på dine spørgsmål om de store planer for Torvet i Ringe

Erhverv

Yes, butikkerne er åbne igen!: Dorte købte farvepatroner, politikere på kjole- og buksejagt og Martin skal uddele mange krammere

Annonce