Annonce
Faaborg-Midtfyn

Skjult skat ved Nakkebølle Fjord: Gammel vikingeborg skal frem i lyset

Her står Hans Frost i det, der engang for længe, længe siden udgjorde voldgraven omkring vikingeborgen. Foto: Yilmaz Polat

Hans Frost fra Vester Åby slår et slag for, at gammelt voldsted fra vikingetiden kommer frem i lyset. Det ligger lige ud til Øhavsstien, men de fleste opdager det slet ikke.

Nakkebølle: Der er masser af mennesker, der har gået på Øhavsstien. Også på den strækning, der går fra Sanatorievej nordpå langs Nakkebølle Fjord. Et meget smukt område.

Men der er formentlig kun meget få af dem, der gået på den del af stien, der er klar over, at de 300 meter henne ad stien passerer et spændende gammelt voldsted fra vikingetiden.

Det vil tidligere VVS-installatør Hans Frost fra Vester Åby gøre noget ved. Han vil have det gamle voldsted frem i lyset, så folk bliver klar over, at det findes.

- Jeg har i et par år været med i en gå-gruppe i Vester Åby, hvor vi hver onsdag går en tur i det sydfynske landskab. På et tidspunkt fik jeg lyst til selv at lave en tur med lidt information om det, vi passerede. Jeg lavede en tur ved Nakkebølle Fjord, og på kortet, som jeg brugte til ruten, opdagede jeg noget, der hed Herregårdsholmen. Det gjorde mig nysgerrig, så jeg søgte på Google og på Kulturarv.dk. Det virkede meget interessant, men at der ligger et fredet fortidsminde lige op ad Øhavsstien uden nogen form for informationsskilte, synes jeg, der skal gøres noget ved, siger Hans Frost, der er 73 og pensionist.

Han har vist vej hen til voldstedet, og når vi nu står her, kan vi sagtens se, at det er et gammelt voldsted. Der er en tydelig forhøjning inde mellem træerne - med en rende udenom, som engang var voldgrav. Oppe på forhøjningen står en sten med påskriften "FM", som betyder "fortidsminde". Det er alt.

Hans Frost på toppen af voldstedet. Bag ham aner man stenen med "FM", som begtyder fortidsminde. Den er det eneste synlige tegn på, at det her er et historisk sted. Foto: Yilmaz Polat

Vikingeborg på toppen

fynsMen her skal man så forestille sig, at der oven på voldanlægget lå en vikingeborg for op mod 1000 år siden. Voldstedet blev dengang bygget som et forsvarsanlæg mod fjender, der kom sejlende sydfra og forsøgte at trænge ind i Nakkebølle Fjord.

- Ud fra de informationer, jeg har kunnet finde om voldanlægget, kunne jeg se, at det var dateret helt tilbage til slutningen af Vikingetiden år 1067 til 1535. Så det er altså i år måske 950 år siden, det blev opført. At vi her i området har haft noget af det tidligste byggeri her på Sydfyn er da lidt spændende. Voldstedet er bygget cirka 100 år efter, Jellingestenene blev rejst, der var ingen kirker, herregårdene var ikke opført, Gåsetårnet i Vordingborg var ikke opført, og krudtet var ikke kommet til landet, nævner Hans Frost.

Han kunne godt tænke sig, at der på Sanatorievej, hvor Øhavsstien går mod nord, blev sat nogle infotavler op, som fortæller om voldstedet. Det samme skulle gøres henne ved selve voldstedet.

- Man kunne også sætte nogle QR-koder op, så folk kunne hente information via deres smartphone. Ligesom man har gjort med "Ella Bellas Eventyr" i Mols Bjerge, hvor børnefamilier kan få en oplevelse på den måde, nævner Hans Frost.

- Tænk hvis området blev ført tilbage til sit oprindelige udseende, evt. ved at genopføre bygningsværket fra den gamle borg, måske i miniature. Måske kunne der være et par vikingeskibe i voldgraven - der bliver måske et par ledige, når Aarhus er færdig med at være kulturby. Så kunne fantasien rigtigt få frit spil, siger Hans Frost.

Hans Frost på toppen af voldstedet, som måske er op mod 950 år gammelt. Heroppe lå der engang en vikingeborg som forsvarsværn mod fjender sydfra. Foto: Yilmaz Polat
Fotografen sendte en drone op, så man kan se voldstedet fra oven. Det ligger inde mellem træerne, og Øhavsstien følger pynten rundt langs Nakkebølle Fjord. Foto:Yilmaz Polat
Fotografen sendte en drone op, så man kan se voldstedet fra oven. Det ligger inde mellem træerne, og Øhavsstien følger pynten rundt langs Nakkebølle Fjord. Foto:Yilmaz Polat
Fotografen sendte en drone op, så man kan se voldstedet fra oven. Det ligger inde mellem træerne, og Øhavsstien følger pynten rundt langs Nakkebølle Fjord. Foto:Yilmaz Polat
Scan QR-koden med din smartphone og se Hans Frosts tur ved Nakkebølle Fjord og det gamle voldsted, Herregårdsholmen.
Den stiplede hvide linje viser Øhavsstiens forløb langs Nakkebølle Fjord. Undervejs passerer den lige for Herregårdsholmlen Voldsted. Kort: Mikkel Petersen
Annonce
Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Sydfyn

Bageri politianmeldt efter fødevarekontrol: - Det er ren børnehave

Erhverv For abonnenter

Tæppet trukket væk under firma: - Jeg er stolt over, vi er kommet ud med en minus på 'kun' lige knap en million kroner

Middelfart

Middelfart bliver hjemmebane for volleyball-landsholdene: - Som klub er vi ellevilde

Sport

Forventning blev til skuffelse hos Cykling Odense: Italien snuppede OL-guldmedaljen for næsen af danskerne

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Nyborg

Tyv udnyttede larmende støvsuger: Kvinde fik stjålet taske fra eget hjem

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Kerteminde

Kendt sushi-kæde åbner ny restaurant: - Det er vores kunder, der har bedt os om det

Fyn For abonnenter

Skibet er ladet med fingerspitzengefühl og frihed

Odense

Strejke går ud over Odenses gamle: Kan ikke flytte i plejebolig eller få nødkald

Annonce