Annonce
Indland

Skipper krydser fingre for første EU-mandat nogensinde

Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Enhedslisten vil kæmpe miljøets sag, hvis partiet får en plads i Europa-Parlamentet, lover Pernille Skipper.

Enhedslisten er søndag for første gang at finde på stemmesedlerne ved et valg til Europa-Parlamentet. Og partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, forsikrer, at Enhedslisten vil kæmpe for et mere miljøvenligt Europa.

Det fortalte hun, da hun havde afgivet sin stemme i Korsgadehallen på Nørrebro i København sammen med partifællen Rosa Lund.

- Vi skal jo forhåbentlig til Bruxelles for at slås for konkrete forandringer. Vi skal ned og slås for et grønnere og mere solidarisk Europa.

- Vi har klima, en europæisk togfond og en mere klimavenlig brug af EU's landbrugsstøtte allerhøjest på vores dagsorden. Ligesom vi gerne vil kæmpe mod social dumping og have en meget bedre indsats mod skattely.

- Det er sådan nogle ting, som skal ske internationalt, og hvor vi har brug for en stemme i EU, lød det fra Pernille Skipper, da hun havde afgivet sin stemme.

Enhedslistens spidskandidat er det nuværende folketingsmedlem Nikolaj Villumsen, som i øvrigt har fået Pernille Skippers kryds.

Mange iagttagere peger på, at Folkebevægelsen mod EU og Enhedslisten kæmper om de samme vælgere. Ifølge målinger er det meget usikkert, hvorvidt Enhedslisten får stemmer nok til en plads i parlamentet.

- Jeg tror på, at vi får hevet mandatet hjem. Jeg tror, at mange tænker, om de gider at gå ned at stemme, men det er så vigtigt.

- Så jeg håber, at mange hanker op i sig selv, går ned og stemmer og får sendt Nikolaj Villumsen i Europa-Parlamentet, siger Pernille Skipper.

Folkebevægelsen mod EU er traditionelt tæt forbundet til Enhedslisten, og bevægelsens spidskandidat, Rina Ronja Kari, er sågar medlem af Enhedslisten.

Derfor har Enhedslisten gennem valgkampen forsøgt at vise, hvordan de adskiller sig fra Folkebevægelsen mod EU. Blandt andet mener Enhedslisten, at EU skal indføre en fælles bund på selskabsskatten.

Omvendt er Folkebevægelsen mod EU mod den idé og siger, at det ikke løser problemerne med store selskabers fiksfakserier med skat.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce