Annonce
forside

Skinner, som var den ny: Samka ude i seks ugers hyre

Samka i hjemhavnen foran Marstal Værfts flydedok, hvor caroliner-veterancoasteren blev malet tidligere på året.

Den 60-årige coaster fra Marstal er nu på vej Vendsyssel rundt

60 år gammel - og så flot at skue, som nybygningen fra H. C. Christensens skibsværft i Marstal i november 1956. Dengang blev coasteren Samka leveret til en skipper i Nørresundby ved Limfjorden. Nu er den tilbage i samme farvand i nogle etaper af en seks uger lang hyre.

Sejladsen, hvor Samka uofficielt skifter navn til M/s Bibiana, indledtes i sidste uge, og det bliver 1. oktober, før den foreningsejede coaster igen retter sin nymalede stævn mod Marstal.

Bibiana præsenterer sig som en sejlende udstillings- og læringsplatform for børnekunst og -kultur. Projektet er igangsat af foreningen Bibiana Danmark med støtte fra Nordea-fonden. Ud over at tilbyde danske børn kunstoplevelser, vil M/s Bibiana i år bidrage til, at Danmarks havne udvikles til nye, rekreative blå områder, oplyser foreningen. M/s Bibiana sætter i denne sæson fokus på arkitektur og børnebrugerinddragelse med sigte på at skabe liv og inspiration til kultur i de danske havne.

Samkas sejlads er onsdag nået til Thisted, og torsdag fortsætter den til Nykøbing Mors. Ved Limfjordens vestlige udmunding holder Samka styrbord og runder derefter bl. a. Hirsthals, Skagen og Hals, inden kultur-sejladsen afsluttes i Aalborg. Undervejs bemandes Samka af skiftende, frivillige besætninger fra skibets bevaringsforening tæt koblet til søfartsmuseet i Marstal.

Som Samka fremstår i sit jubilæumsår, er caroliner-coasteren den flottest tænkelige repræsentant for sin generation af mindre fragtskibe. Op til 60-året har Samkas nittede stålplader fået den helt store tur. Års lag af gammel maling er sandblæst af på Marstal Værft. Med spandevis af sponsorhjælp fra Hempel har Samka fået et helt nymalet skrog. Dertil kommer overhaling af bl. a. maskineri samt anskaffelse af nye stole og borde for - som foreningsformand og musemsleder Erik Boye Kromann udtrykker det - de gamle var blevet forkridtede, så siddende folk om bord kunne risikere at ryge i dækket eller ind i garneringen.

Samka og Svendborg-coasteren Caroline S er de eneste tilbageværende, originale caroliner-coastere. Gennem 1950'erne blev der bygget i alt 23 små fragtskibe af denne type på værfterne i Marstal, Svendborg og Korsør.

Annonce
Samka af Marstal er igang med en seks uger lang hyre, der bringer den rundt om Vendssysel for børnekulturprojektet M/s Bibiana.
I sin jubilæumssæson skinner Samka ligeså flot, som da den blev bygget på H. C. Christensens stålskibsværft i Marstal i 1956.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom nu, Mette F.: Hold dit løfte

Det er godt, at regeringen og Kommunernes Landsforening i sidste måned blev enige om en ny økonomisk aftale, der tilfører 2,2 milliarder kroner ekstra til kommunerne i 2020. Det er også fint, at den socialdemokratiske regering i begyndelsen af denne uge sendte millioner af kroner ud til en række af landets vanskeligt stillede kommuner. Og dejligt, at man desforuden har besluttet at sløjfe det rigide omprioriteringsbidrag. De mange skattemillioner, som regeringen har drysset ud med mild hånd i den seneste tid, ændrer imidlertid ikke på, at der er noget rivravruskende galt i Danmark, som Faaborg-Midtfyn Kommunes borgmester, Hans Stavnsager, formulerede det på et byrådsmøde tidligere på ugen. For der er stadig uhyre store forskelle på den service, som landets rige og fattige kommuner tilbyder deres borgere. Derfor er det påtrængende, at regeringen får gennemført en ny udligningsreform. Den nuværende socialdemokratiske regering har varslet, at det vil ske, men det gjorde den foregående Venstre-ledede regering såmænd også – uden at det skete. Derfor er det tilsyneladende nødvendigt at holde statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nikolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og alle andre ansvarlige ministre fast på, at der skal ske ændringer i udligningen mellem kommunerne. For det dur ikke, at eksempelvis rige kommuner i Nordsjælland kan hente ekstra millioner i hjem til pengetankene på grund af teknikaliteter i lovgivningen, mens fattige landkommuner skal skære i budgetterne. Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Odense, Kerteminde ... budgetforligene er faldet på plads de seneste dage; nogle steder med smalle forlig, andre steder med bred opbakning eller endog i fuld enighed. Alle steder har budgetlægningen dog krævet benhårde prioriteringer og fravalg, blandt andet fordi udligningsordningen stadig ikke er ændret. Derfor er det ikke nok, at regeringen har varslet en ny udligningsreform. Den skal også holde løftet.

Annonce