Annonce
forside

Skinner, som var den ny: Samka ude i seks ugers hyre

Samka i hjemhavnen foran Marstal Værfts flydedok, hvor caroliner-veterancoasteren blev malet tidligere på året.

Den 60-årige coaster fra Marstal er nu på vej Vendsyssel rundt

60 år gammel - og så flot at skue, som nybygningen fra H. C. Christensens skibsværft i Marstal i november 1956. Dengang blev coasteren Samka leveret til en skipper i Nørresundby ved Limfjorden. Nu er den tilbage i samme farvand i nogle etaper af en seks uger lang hyre.

Sejladsen, hvor Samka uofficielt skifter navn til M/s Bibiana, indledtes i sidste uge, og det bliver 1. oktober, før den foreningsejede coaster igen retter sin nymalede stævn mod Marstal.

Bibiana præsenterer sig som en sejlende udstillings- og læringsplatform for børnekunst og -kultur. Projektet er igangsat af foreningen Bibiana Danmark med støtte fra Nordea-fonden. Ud over at tilbyde danske børn kunstoplevelser, vil M/s Bibiana i år bidrage til, at Danmarks havne udvikles til nye, rekreative blå områder, oplyser foreningen. M/s Bibiana sætter i denne sæson fokus på arkitektur og børnebrugerinddragelse med sigte på at skabe liv og inspiration til kultur i de danske havne.

Samkas sejlads er onsdag nået til Thisted, og torsdag fortsætter den til Nykøbing Mors. Ved Limfjordens vestlige udmunding holder Samka styrbord og runder derefter bl. a. Hirsthals, Skagen og Hals, inden kultur-sejladsen afsluttes i Aalborg. Undervejs bemandes Samka af skiftende, frivillige besætninger fra skibets bevaringsforening tæt koblet til søfartsmuseet i Marstal.

Som Samka fremstår i sit jubilæumsår, er caroliner-coasteren den flottest tænkelige repræsentant for sin generation af mindre fragtskibe. Op til 60-året har Samkas nittede stålplader fået den helt store tur. Års lag af gammel maling er sandblæst af på Marstal Værft. Med spandevis af sponsorhjælp fra Hempel har Samka fået et helt nymalet skrog. Dertil kommer overhaling af bl. a. maskineri samt anskaffelse af nye stole og borde for - som foreningsformand og musemsleder Erik Boye Kromann udtrykker det - de gamle var blevet forkridtede, så siddende folk om bord kunne risikere at ryge i dækket eller ind i garneringen.

Samka og Svendborg-coasteren Caroline S er de eneste tilbageværende, originale caroliner-coastere. Gennem 1950'erne blev der bygget i alt 23 små fragtskibe af denne type på værfterne i Marstal, Svendborg og Korsør.

Samka af Marstal er igang med en seks uger lang hyre, der bringer den rundt om Vendssysel for børnekulturprojektet M/s Bibiana.
I sin jubilæumssæson skinner Samka ligeså flot, som da den blev bygget på H. C. Christensens stålskibsværft i Marstal i 1956.
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Faaborg-Midtfyn

Kommune betalte for lidt i løn: Kludrede i ansættelser og må efterbetale 191.500 kroner

Annonce