Annonce
Odense

Skibhus under vand: Den vilde regnvandshave er med til at forhindre oversvømmelser og vand i kælderen

Marianne Nielsen (th) og Åsa Fex Svenningsen har begge regnvandshaver, som er med til at forhindre oversvømmelser hver gang et skybrud rammer Skibhuskvarteret. Her i Marianne Nielsens have har hun plantet et skønt virvar af blomster og græs, der både kan suge masser af vand, men også kan tåle en periode med tørke. Foto: Michael Bager
En god del af Skibhuskvarteret er bygget på jord, der tidligere lå under vand eller var godt sumpet. Flere beboere er med i en række klimatiltag, som er med til at holde vandet stangen - og snart kommer flere tiltag andre steder i byen.

Odense: Hun husker stadigvæk tydeligt dagen, selv om det efterhånden er 10 år siden: Åsa Fex Svenningsen og familien var netop flyttet til Skibhuskvarteret fra Sverige, da de efter et skybrud pludselig opdagede, at der stod masser af vand i kælderen.

- Vi stod klokken 3 om natten med spande og fik alt vandet ud af kælderen. For så at opdage, at vandet pludselig væltede op gennem toilettet og alle husets kloakker. Og selv om vi fik det ud alt sammen, var det en frygtelig oplevelse. Jeg blev bange, for vi havde aldrig oplevet noget lignende, fortæller Åsa Fex Svenningsen.


Annonce

Det er smart at tage naturen med ind i løsningen af det her problem. Og min have er efterfølgende blevet mere vild, for jeg har ladet tingene gro. Jeg kan ikke få planter nok, og jo mere der gror, des mere er der til at suge vandet.

Marianne Nielsen, indehaver af en regnvandshave på Thorkildsgade


I dag er hun ikke så bange mere - og hvorfor vender vi tilbage til lige om lidt.

Marianne Nielsens have i Thorkildsgade er - som man kan se på dette droneskud - en grøn oase. Regnvandet fra skybrud og voldsom regn samles i bunden af havet, hvor græs og blomster er med til at få det til at forsvinde. Foto: Michael Bager

Men Åsa Fex Svenningsen og andre beboere i Skibhuskvarteret har taget forskud på nogle af de problemer, flere odenseanere kommer til at opleve de næste 30 år med stigende grundvand og oversvømmelser i forbindelse med skybrud og kraftig regn.

Det meget vand belaster kloaksystemet så meget, at det ikke kan følge med, og derfor er der brug for alternative, lokale løsninger, hvis man skal gøre noget ved problemerne.

Af samme grund er klimatilpasning også blevet et centralt tema i kommuneplanen frem mod 2032.

Regnvandshaver

Og det er så her Åsa Fex Svenningsens bekymringer kommer ind i billedet igen. For efter hun har fået lavet en såkaldt regnvandshave, er hun igen blevet mere tryg - også når området bliver ramt af et skybrud.

Regnvandshaver

Kommuneplanen skal som noget nyt forholde sig til klimatilpasning. Det skyldes bl.a., at den samlede regnmængde i Danmark forventes at stige betragteligt de næste 50-80 år. Alene i vinterhalvåret, hvor grundvandet står højest, forventes en stigning i nedbøren på 20-40 procent.

Det vil være alt for dyrt og uhensigtsmæssigt bare at bygge større rør og udvide kloakken i hele Odense - en kombination af forskellige løsninger er langt mere effektiv.

Mange af de problemer, flere odenseanere kan se frem til, har nogle beboere i Skibhuskvarteret kæmpet med i årevis. Det skyldes, at området tidligere var et eng- og moseområde med meget vand.

Derfor har man iværksat pilotprojektet Klimaklar Skibhus, som har til formål at afhjælpe problemer med spildevand, der står op i kældrene.

Hovedparten af det regnvand, der havner i kloakken, og som sætter dem under pres, kommer nemlig fra private tagflader og indkørsler. Derfor kan belastningen af kloaksystemet mindskes ved at lave "lokal afledning af regnvand" (LAR-løsninger) på beboernes egen grund.

Det kan for eksempel være at lave en regnvandshave som omtalt i artiklen. Her laver anlægsgartnere en fordybning i haven, hvor al regnvandet fra taget opsamles i forbindelse med skybrud, og senere siver ned i undergrunden i stedet for at løbe i kloakkerne. Samtidig plantes rækkevandsugende blomster, der også kan tåle tørke.

I Marianne Nielsens have plantede man: Drejeblomst , Bronzeblad, Lærkespore, Hjortetrøst, Hosta, Daglilje, Engkarse, Pragtskær og Løvefod.

Regnvandet fra hendes tag dirigeres nemlig via et rør og senere en rende på jorden videre til en rund forsænkning i hendes have fyldt med vandsugende græs og omringet af blomster. Når skybruddet rammer, fyldes området op som en lille dam, men efter nogle dage er vandet væk.

Åsa Fex Svenningsen i sin regnvandshave i Skibhuskvarteret - her i den fordybning, som opsamler regnvandet i forbindelse med skybrud. Foto: Michael Bager

- Alt vand fra taget løber herned, så det aflaster kloakken, og jeg har ikke haft vand i kælderen siden, fortæller hun.

Annonce

Vild have-oase

Åsa Fex Svenningsen er derfor blevet klimaambassadør i Skibhuskvarteret - sammen med Marianne Nielsen, der bor nogle veje derfra, i Thorkildsgade, der er et af kloakfamiliens problembørn i området, fordi vejen ligger så lavt.

Åsa Fex Svenningsen (tv) og Marianne Nielsen er blevet klimaambassadører i Skibhuskvarteret. Her står de ved et af de vejbede i området, som er designet til at kunne opsuge overskydende vand i forbindelse med skybrud og kraftig regn. Beddet her er også et forskningsprojekt, hvor man undersøger, hvor gode vilde blomster er til at suge vand og klare den tørke, som også kan opstå. Foto: Michael Bager

Hendes regnvandshave er en vild oase, som oprindelig var udfordret af, at hældningen i haven løber mod hendes hus i stedet for væk fra det. Alligevel lykkedes det at lave et velfungerende regnvandsbassin i bunden af haven, langt væk fra huset.

- Ret kort tid efter det var blevet lavet, kom der et skybrud. Jeg tog regntøjet på og gik ud for at kigge: Vandet løb ned fra taget, hen over jorden i en rende og ned i fordybningen, og jeg begyndte at tænke: Åh nej, nu kommer der vand i kælderen. Vandet steg og stod ret højt lige her, men efter et par timer, var det hele væk igen, fortæller hun.

Nogle huse i Skibhuskvarteret har som led i en lokal klimaindsats fået lavet en rende til det regnvand, som ellers ville være løbet i kloakken. Nu ledes det ud på vejen. Belægningen lige efter er lavet sådan, at noget af vandet kan trænge igennem, mens resten fortsætter. Meningen er, at det i sidste ende skal løbe ud i Odense Havn i stedet for i kloakken. Foto: Michael Bager

Siden er hendes have nærmest eksploderet i grønt og ligger nu som en stille oase midt i storbyen:

- Det er smart at tage naturen med ind i løsningen af det her problem. Og min have er efterfølgende blevet mere vild, for jeg har ladet tingene gro. Jeg kan ikke få planter nok, og jo mere der gror, des mere er der til at suge vandet, forklarer Marianne Nielsen.

Marianne Nielsens have er en del af pilotprojektet Klimaklar Skibhus. Foto: Michael Bager

Og så er der roen, som man mærker med det samme, man træder ind i haven.

-  Jeg har et lille hvilested derover, hvor jeg kan slappe af efter en travl dag på arbejde, fortæller den glade haveejer.

- Så sidder jeg og kigger på bierne og nyder fuglene.

Og som en ekstra gevinst, at der ikke er nogen problemer med vand omkring huset.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flextaxachauffør fór vild til Bentes bisættelse: Nu siger Fynbus undskyld og sender blomster

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Hør brølet i videoen: 'Løvens Hule-' investor tog sine venner og 45 superbiler med til Odense

Erhverv For abonnenter

Formuen er på vej mod to milliarder: Odenses største butiksejer Karsten Bill Rasmussen har haft et fantastisk år

Faaborg-Midtfyn

Hurtig indsats reddede gammel bygade fra ny storbrand

Erhverv For abonnenter

Leder med lys og lygte efter nye medarbejdere: Bogense Plast har vækstet næsten 20 procent på under to år

Sport

Der er kun 15 medlemmer i Henriks klub: Nu sejler medlemmerne mest for andres skyld

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Debat

Ja tak til en hundeskov eller et friløbsområde

Hvem skal passe farmor

342 sosu'er er guld værd: Se alle indstillingerne til "Fyns bedste sosu" her

Nyborg

Sommerhuse-ejere begraver stridsøksen efter afgørelse i klagesag: - Vi orker ikke mere ballade

Erhverv

57 bæredygtige huse står klar næste sommer: - Det er et godt område at bygge i

Odense For abonnenter

Nye lejligheder buldrer frem: Er parcelhusets dage talte som odenseanernes favorit?

Assens

Det starter og slutter i den lille by med 330 indbyggere: Årets Landsby er kåret for sidste gang

Annonce