Annonce
Fyn

Skeptiske professorer: Det kan ikke styres i praksis at lade flere blive smittet

Hans Jørn Kolmos er overlæge og professor på mikrobiologisk på OUH. Han kan godt se idéen i Christine Stabell Benns forslag om at lade flere blive smittet, men tvivler på, det kan lade sig gøre i praksis. Arkivfoto: Kim Rune
Professor Christine Stabell Benns forslag om at lade flere blive smittet, møder ikke opbakning hos to professorer. Det er dog en nødvendig diskussion, siger fynsk professor.

Fyn: Idéen om at lade flere folk blive smittet, som klinisk professor hos SDU Christine Stabell Benn har fremsat, møder ikke opbakning hos virologiprofessor Allan Randrup Thomsen.

- Hun (Christine Stabell Benn, red.) er vendt tilbage til, at hun tror på flokimmunitet. Det er der ikke så mange, der gør mere. Dels fordi det er usikkert, hvor længe immunitet ved naturlig infektion egentlig holder, og også fordi det kan føre til flere dødsfald. Cirka 20 procent af den danske befolkning er over 60 år og er dermed per definition i risikogruppen.

- Hvis smitten færdes i det offentlige rum, kan de slet ikke bevæge sig ud i sikkerhed, argumenterer Allan Randrup Thomsen.

Annonce

Han giver Christine Stabell Benn ret i, at den nuværende situation er psykisk hård for folk, men han tror ikke, at vi kan forvente at komme til at leve på normal vis, så længe virussen er i omløb.

Forslaget om at hæve grænsen for, hvornår en person tester positivt, har Allan Randrup Thomsen før talt imod. Ifølge ham er der nemlig ikke nødvendigvis en sammenhæng mellem, hvor meget virus man finder i prøverne, og hvor smitsomme folk er.

Gode pointer

Pointen om, hvem der defineres som positiv, møder dog opbakning hos professor i klinisk mikrobiologi hos SDU, Hans Jørn Kolmos.

- Hvad er det i virkeligheden, vi måler ved alle dem, der tester positive? Er det en aktuel sygdom, eller er det døde virusrester? Det er en god pointe, som vi ikke har haft nok fokus på, siger Hans Jørn Kolmos.


Det er at køre med fuld speed og stole på, at bremserne er 100 procent. Det turde jeg ikke gøre.

Allan Randrup Thomsen, professor i virologi


Omvendt har han svært ved at se, hvordan man i praksis skal lade flere blive smittet.

- Jeg har svært ved at se, hvordan vi skal beskytte de ældre og svækkede i endnu større udstrækning, end vi gør nu. Det ville vi jo være nødt til, hvis smitten bliver mere udbredt, og det ville næsten kun kunne gøres ved at afbryde forbindelsen til dem fuldstændig. I foråret og sommeren så vi, hvor vanskelig en situation det skabte, siger Hans Jørn Kolmos.

Han giver dog Christine Stabell Benn ret i, at hospitalerne har en stor ubrugt kapacitet.

- Det er jo sådan set rigtig nok. Specielt i Odense fik vi jo aldrig det ryk ind, man havde frygtet, og på landsplan var der mange tomme senge.

- Til gengæld kan man sige, at hvis vi skal til at behandle mange flere med coronavirus på hospitalerne, så risikerer vi at få et smitteproblem, forklarer Hans Jørn Kolmos og nævner, at corona jo også kan smitte gennem aerosoler, hvilket er svært at håndtere.

Annonce

Man kan ikke stole på bremserne

Allan Randrup Thomsen tror heller ikke på, at man reelt kan lave en kontrolleret smittespredning. Man skal nemlig påvirke smitten tidligt i forløbet, hvis det ikke skal ende som i andre europæiske lande.

- Hvis du først har smitten oppe et sted, hvor kapaciteten på hospitalerne er ved at være fyldt, er det meget svært at styre epidemien. Det er at køre med fuld speed og stole på, at bremserne er 100 procent. Det turde jeg ikke gøre.

- Jeg forstår godt problemet, og at det har store sociale og økonomiske konsekvenser, at vi lukker ned. Men når det er sagt, så er håbet jo, at man ved at lukke tidligt ned undgår den helt store nedlukning, som under alle omstændigheder er dyr på mange måder. Jeg mener altså ikke, det er relevant at åbne mere op, siger Allan Randrup Thomsen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sydlandsk stemning og mere udeservering skal puste nyt liv i Odenses søvnige torvedage

Erhverv For abonnenter

Afskedigede 200 og ansatte dem igen: Middelfart-firma har stor fremgang efter turbulent start på 2020

Sport

Danske guldfavoritter må nøjes med sølv efter tæt finale

Fyn For abonnenter

Skibet er ladet med fingerspitzengefühl og frihed

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Nyborg

Nyt ansigt på lokalredaktionen i Nyborg: Matilde har rejst verden rundt

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Odense

Strejke går ud over Odenses gamle: Kan ikke flytte i plejebolig eller få nødkald

Nyborg For abonnenter

Ordblindhed satte en stopper for Lottes drøm: Nu sørger hun for en strømlinet kirkegård

Faaborg-Midtfyn

Nu kan du svede sammen med vildmarksdamerne: Det er som at gå ind i Moder Jords livmoder

Annonce