Annonce
Debat

Skatte- striden

LEDER

FORHOLDET mellem de to regeringspartier, Venstre og Det Konservative Folkeparti, er alt andet end fryd og gammen.

Adskillige gange har store Venstre trampet på lillebror, hvilket just ikke har øget familieidyllen, men i denne uge fik lillebror taget hævn.

Det var finansminister Thor Pedersens fremlæggelse af regeringens finanslov, der udløste en mindre erklæringskrig.

Finansministeren er venstremand, og hans udtalelser om, at en regering må finde besparelser, hvis den vil sænke skatten på arbejde og ikke hæve den på andre områder, skabte konservativ uro.

De Konservative, der gik til valg på mindre skat på arbejde, følte sig ramt på en af sine mærkesager.

HVAD DER herefter skete i regeringens magtfulde koordineringsudvalg står hen i det uvisse. Men ud kom en fælles erklæring om, at VK-regeringen fortsat arbejder på skattelettelser.

Bag lukkede døre fik den konservative leder, Bendt Bendtsen, endelig armen vredet rundt på finansmisteren, mens Fogh Rasmussen måtte nøjes med tilskuerrollen. Lillebror fik sin vilje, som det ofte sker i gode familier.

MEN NETOP denne rolle - som den gavmilde og overbærende storebror - har Anders Fogh Rasmussen haft utrolig svært ved at spille.

Og det er afgørende for en god stemning i familien, at der tages hensyn til lillebror. Her kunne statsministeren godt tage ved lære af garvede Poul Schlüter, der i hele sin regeringstid forstod den svære kunst at piske sin egne for også at tilgodese de andre i regeringssamarbejdet.

Den kunst må Venstre se at lære, hvis det nuværende regeringsgrundlag skal fornyes.

OM SELVE sagens kerne, lavere skat på arbejde, er der kun at sige ja tak.

Samtlige kloge hoveder i organisationer, i erhvervslivet og på universiteterne er enige: Det danske skattetryk på arbejde er dræbende. Så dræbende at det vil kvæle vores velstand, hvis det ikke sænkes.

Danskerne kunne i dag udmærket arbejde noget mere, men de gider ikke, fordi de plukkes i skat. De færre, der bliver tilbage i den arbejdsduelige alder om føje år, skal lokkes til at bestille noget mere. Og guleroden skal ligge i lønningsposen.

LAVERE skat på arbejde vil udmønte sig i lavere arbejdslønninger. Ikke sådan at folk sættes ned i løn, men en lavere lønudvikling end ude i omverdenen vil kunne genskabe nogle af de arbejdspladser, der i dag siver til udlandet.

Politikerne skal med andre ord lære at tænke på erhvervslivet, hver gang de foretager sig noget. Denne øvelse skal de ikke foretage sig for erhvervslivets blå øjnes skyld, men for samfundets.

HVORFOR har politikerne, altså de fleste, det så svært med at gøre det mere attraktivt at arbejde i et samfund, der sender flere og flere på overførselsindkomster?

Vi spørger bare.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce