Annonce
Erhverv

Skal løfte patienter: Fynboer skyder millioner i ny robot

Multi-tower-robotten kan køre selv og kan ændre sin bredde efter behovet. Patienten kan skydes til højre og venstre i liften. Illustration: Blue Ocean Robotics

En række fynboer investerer syv millioner kroner i udviklingen af en ny robot, der skal løfte patienter på hospitaler.

Hvis du i fremtiden bliver syg og ikke selv kan komme ud af sengen, kan du muligvis få hjælp af en robot fra Odense. Det nystiftede firma Multi-Tower Robot Company har i hvert fald som mål at få udviklet og solgt sådan en robot.

Og virksomheden er godt på vej. Den har netop tiltrukket syv millioner kroner fra en række fynske investorer og har dermed midlerne til udviklingen.

Idéen er udviklet i et samarbejde mellem virksomheden Blue Ocean Robotics og Køge Universitetshospital, og den nye virksomhed er et såkaldt spin-out fra Blue Ocean Robotics.

Halvdelen af pengene kommer fra Syddansk Innovation med hovedsæde i Cortex Park i Odense tæt på Syddansk Universitet, som også er storaktionær sammen med Syddanske Forskerparker.

Ejendoms- og investeringskoncernen Rikkesege skyder halvanden millioner kroner ind. Den er opbygget af Flemming Petersen, Odense, og råder over investeringer for 150 millioner kroner.

Cateringvirksomheden Kai Thors direktør og tidligere ejer, Mark Blæsbjerg, Odense, investerer en halv millioner kroner, og det samme gør Jørgen Nielsen Dahl, Ringe, der tidligere ejede virksomheden Fiber Emballage og Kartonnage i Ringe. Hertil kommer en række mindre aktionærer.

Den nye robot er en slags selvkørende lift, der selv kan finde frem til det sted på sygehuset, hvor der er brug for den.

Som direktør for virksomheden er ansat Arnd Baurichter, der tidligere har været leder i Siemens Healthcare, Danfysik og RI Research Instrument, og som er ph.d. i fysik.

Arnd Baurichter er 55 år. I 2009 forlod han Odense for at rejse til Erlangen i Tyskland sammen med sin kone, hvor han udviklede partikelacceleratorer hos Siemens. Nu vender han tilbage og vil i begyndelsen arbejde i Blue Ocean Robotics hovedkontor i Odense.

Annonce
Multi-tower-robotten kan køre selv og kan ændre sin bredde efter behovet. Patienten kan skydes til højre og venstre i liften. Illustration: Blue Ocean Robotics
Arnd Baurichter får som direktør ansvaret for udviklingen af den nye robot. Foto: Blue Ocean Robotics
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce