Annonce
Sydfyn

Skal kommunen betale til aflyst festival?: Nu mødes borgmesteren med festivalejer

Koncerter som denne her med Wafande på Langelandsfestival 2016 har ikke været mulig at gennemføre i år, og det er endnu uvidst, om det bliver muligt til næste år. Arkivfoto: Lasse Hansen
I begyndelsen af oktober mødes kommunen med ejeren af Langelandsfestival for at tale om, hvorvidt markedsføringsbidraget på 653.000 kroner eller dele af det skal betales trods aflysningen af festivalen.
Annonce

Langeland: Selvom dette års Langelandsfestival har været aflyst siden april, er den stadig et varmt emne her i efteråret.

Det skyldes, at Langeland Kommune  hvert efterår plejer at at udbetale et markedsføringsbidrag, som i år ville være på 653.000 kroner, til selskabet bag Langelandsfestivalen ved navn Langelandsfestival A/S, som ejes af Allan K. Pedersen. Beløbet gives for blandt andet den branding, festivalen giver kommunen.

Om kommunen også skal betale beløbet, eller en del af det, i år, er endnu ikke afgjort. Udbetalingen plejer at ske i oktober eller november,  og derfor er beslutningen endnu ikke truffet, fortæller Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF).

- Derudover afventede vi også de støttepakker, der blev givet til festivalerne. Så ligesom ved andre virksomheder har vi sagt, at der i forbindelse med covid-19 er blevet givet nogle støttepakker fra regeringen, og det går vi ikke ind i, men hvis det har været nødvendigt med lokal opbakning til nogen, der ikke er blevet omfattet at støttepakkerne, så kigger vi på det. Festivalen er selvfølgelig omfattet af de samme ting, så derfor er der aftalt møde med dem først i oktober, siger Tonni Hansen og tilføjer:

- Ud fra, hvad vi finder ud af på det møde mellem festivalen og Langeland Kommune, laver vi en indstilling til Økonomiudvalget.

Annonce

- Store, røde minustal

Som Fyns Amts Avis tidligere har beskrevet, diskuterede politikerne i april om pengene skal betales. Derfor så kommunens stabschef, Anders Thrane Niebuhr, dengang på juraen i aftalen.

I et notat fremgår det, at han kom frem til, at det vil være ulovligt at betale pengene, eftersom kommunen i lyset af aflysningen ikke får noget for dem.

Til gengæld vil det være lovligt at give festivalen støtte som et musikarrangement og kulturel begivenhed. Det kræver dog, at festivalen er i krise, hvilket skal dokumenteres ved, at Langeland Kommune får indsigt i dens regnskaber. Men så firkantet behøves det dog nødvendigvis ikke at være grundet denne specielle situation, mener Tonni Hansen.

- Enhver har med deres egne øjne kunne se, at der ikke har været nogen festival. Så jeg tror, at vi tager det på en ganske pragmatisk måde. Hvis vi skal have nogle regnskaber, ved vi jo godt på forhånd, selvfølgelig ikke hvad bundlinjen siger, men det er ret logisk for enhver, at en virksomhed, der bliver afholdt fra at have et indtægtsgrundlag, kun kan have store, røde minustal i deres regnskab, siger borgmesteren.

Tre aftaler

Langeland Kommune har tre aftaler med Langelandsfestival. Der er den oprindelige markedsføringsaftale, en udvidet markedsføringsaftale samt en aftale om festivalens brug af arealet ved Rue Mark.

Den oprindelige markedsføringsaftale indebærer blandt andet, at festivalen på sin hjemmeside under et menupunkt har en kort omtale af Langeland Kommune. Desuden står kommunen med sit kommnunevåben sammen med de øvrige sponsorer og i samme grafiske opsætning.

Desuden stilles 20 billetter til festivalen gratis til rådighed til handicappede under Danske Handicaporganisationer.

Beløbet fra Langeland Kommune udgjorde 153.000 kroner i 2019. I praksis foretages modregning i festivalens leje af pladsen.

Den udvidede markedsføringsaftale giver 20 handicappede adgang til festivalen, eventuelt med samme antal hjælpere. Elever i 0-7. klasse får gratis adgang til festivalen onsdag, deres forældre kan få rabat på betalingen samme dag. Og borgere med bopæl i Langeland Kommune kan købe billet med rabat til hele festivalen. Der er links til kommunen på hjemmeside, annonce om Langeland Kommune i musikprogrammet og også noget om kommunen til modtagere af festivalens nyhedsbrev på mail.

Denne aftales er ikke formaliseret, og den er ikke underskrevet af selskabet bag festivalen, men virker i praksis og parterne føler sig forpligtet af den. Denne aftale er med betaling på 500.000 kroner fra kommunen.

Tredje aftale handler om lejen af arealet til festivalen. 172.000 kroner betalte festivalen i 2019.

Langelandsborgmester Tonni Hansen (SF) har endnu ikke offentligt meldt ud, hvorvidt han er for eller imod en hel eller delvis betaling til Langelandsfestivalen, der som så mange andre festivaler blev aflyst i år. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Kerteminde For abonnenter

Lego-ejer har hyret 50 lokale håndværkere til restaurering af Skovsbo Gods: Udføres som i gamle dage

Annonce