Annonce
Erhverv

Skal hjælpe robotter ind på fabrikken: Millionstøtte til fynske robotfirmaer

Medstifter af Farmdroid, Kristian Warming, og underviser NIels Bøje Andersen fra Dalum Landbrugsskole. Virksomheden er blandt de fem, som har fået op mod 450.000 kroner i støtte i et nyt europæisk projekt. Arkivfoto: Dalum Landbrugsskole
Europæisk robotprogram kaster lille halv million kroner af sig til fem firmaer med fynske forbindelser. De skal vise vejen og teste sikkerheden, så flere lader robotter arbejde sammen med mennesker.

Når en virksomhed som Novo Nordisk fortæller, at det kan være mere end besværligt at flytte en samarbejdende robot ind ved siden af de ansatte i produktionen, så lytter man i robotbranchen.

Regler og sikkerhedskrav kan være så massive og omfattende, at det ofte bremser udviklingen og brugen af ny teknologi.

- Kollaborative robotter giver nye, spændende muligheder for vores medarbejdere, men samarbejdet stiller også i stigende grad krav til sikkerhed og procedurer. Det er meget vigtigt at få overblik over de retningslinjer, der er på området, siger Lars Hyldal, der er automationsspecialist hos medicinalgiganten.

Annonce


De skal være en form for cases og vise, hvordan man kan udvikle og teste arbejdet med sikkerhed, når man bruger robotter inden for en række områder.

Projektleder Aske Bach Lassen, Teknologisk Institut


Derfor skal fem fynske robotvirksomheder nu være med til at lette arbejdet for de virksomheder, der gerne vil bruge robotter og ny teknologi. Hver af dem modtager 60.000 euro - eller knap 450.000 kroner - plus adgang til rådgivning og testområdet hos Teknologisk Institut i Odense.

- De skal være en form for cases og vise, hvordan man kan udvikle og teste arbejdet med sikkerhed, når man bruger robotter inden for en række områder, siger projektleder Aske Bach Lassen fra Teknologisk Institut.

De fem virksomheder er sammen med 14 andre europæiske virksomheder udvalgt i det såkaldte COVR-program, som en række partnere i Europa, anført af Teknologisk Institut, står bag.

Fem fynsk forbindelser

Et af COVR's hovedformål er blandt andet at levere en samlet, overskuelig ramme for sikkerhedsgodkendelse af kollaborative robotter, som er tilgængelig for alle.

Det er fire mindre robotvirksomheder og en enkelt stor spiller på området, som hver får op til 450.000 kroner i støtte og adgang til hjælp fra Teknologisk Institut, hvor de også får adgang til testfaciliteterne.

Fem danske vindere

Fem danske virksomheder - alle med fynsk forbindelse - har vundet en såkaldt COVR-award, som bl.a. sikrer dem 60.000 euro og adgang til eksperthjælp, når det handler om at udvikle og teste sikkerheden ved brugen af deres kollaborative robotter i et miljø med mennesker.

Coalescent Mobile Robotics står bag en mobil robot, der skal være med til at automatisere supermarkederne rundt omkring i verden. Med robotten kan varerne komme hurtigere på hylderne, og medarbejdere kan få et bedre arbejdsmiljø.

Blue Ocean Robotics arbejder med en telepresence-robot i samarbejde med Odense Universitets Hospital. Den fjernstyrede mobile robot tillader kommunikation gennem en skærm, der gengiver brugerens ansigt i naturlig størrelse.

Enabled Robotics vil med deres anden COVR Award arbejde med UV-desinfektion. Virksomheden har specialiseret sig i systemer med robotarme monteret på mobile platforme. Nu skal robotarmene være med til at desinficere områder.

FarmDroid arbejder inden for maskinsikkerheden i forhold til autonome landbrugsmaskiner. De har blandt andet udviklet en selvkørende markrobot til såning og sprøjtefri ukrudtbekæmpelse i økologiske landbrug.

Spin Robotics arbejder med, hvordan man hurtigt kan sikkerhedsvalidere kollaborative skrueløsninger.

De fem danske virksomheder har alle direkte forbindelse til robotklyngen i Odense.

Den første er Coalescent Mobile Robotics, der arbejder med at bruge mobile robotter i supermarkeder, når der skal fyldes op på hylderne fra lageret.

Spin Robotics arbejder med at lade en kollaborativ robotarm - som fynske Universal Robots - overtage skruetrækkeren, Enabled Robotics har sat en UR-arm og en mobilrobot fra MIR sammen med UVD-lys for at tage livet af corona-virus, og Farmdroid introducerer robotterne til markarbejdet i landbruget.

Den sidste af de fem vindere af en såkaldt danske COVR-award er Blue Ocean Robotics, der i samarbejde med OUH i Odense arbejder med sikkerheden omkring sin såkaldte telepresence-robot.

Mens de øvrige fire er bosat på Fyn, er Farmdroid jysk, men virksomheden har både fynske robotpenge fra investor Ebsen Østergaard, medstifter af Universal Robots, og så har Farmdroid en plads i udviklingshubben hos Teknologisk Institut.

Annonce

90 ansøgere

I løbet af det næste stykke tid skal de vindende virksomheder iværksætte deres idéer, som skal være med til at øge sikkerheden for de mennesker, der skal arbejde i samspil med robotter.

- De danske virksomheder, som er blevet tildelt en COVR Award skal nu inviteres ind på Teknologisk Institut, hvor de vil møde nogle eksperter inden for robotsikkerhed. De vil vejlede i, hvordan sikkerheden kan forbedres og valideres for deres respektive applikationer, fortæller Aske Bach Lassen.

De fem danske bud er udvalgt ud af hele 90 europæiske ansøgere til en COVR Award, som alle har hver deres bud på idéer relateret til sikker, kollaborativ robotteknologi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Politiet jagter to mænd efter overfald på buskontrollør: Den ene har måne – den anden er muskuløs

Annonce