Annonce
Odense

Skal hjælpe arkæologer: Muldvarpe med gps finder skatte under jorden

Amatørarkæolog Per Nielsen med den gps-muldvarp, der opsporede en metalskat ved Glud & Marstrand (Haustrups gamle fabrik) ved Næsbyvej i Odense. Foto: Nils Svalebøg

De mange udgravninger i Odense presser byens metaldetektorfolk. Derfor træner amatørarkæologer muldvarpe til at være underjordiske droner.

Det nye supersygehus, letbanen og Thomas B. Thriges Gade presser byens arkæologer til det yderste. Men nu får de hjælp fra en snedig kombination af en gps-sender, en metaldetektor ... og en muldvarp.

- Vi har et nært samarbejde med Odense Bys Museer, hvor vi afsøger nye udgravninger med detektor, fordi museet ikke har det nødvendige mandskab til at klare opgaven. Den ordning har begge parter stor glæde af, men omfanget af nye udgravninger i og omkring Odense er vokset så meget, at selv vores frivillige detektorfok har svært ved at følge med, siger Per Nielsen, der er presseansvarlig i Harja.

To af foreningens medlemmer faldt i efteråret i snak om denne udfordring. Nu ville skæbnen, at den ene er en dyrlæge, der skyder mikrochips i nakken på hunde, og den anden en ingeniør, der udvikler mikro-gps-sendere.

- På den måde opstod idéen med at skyde en mikrochip i nakken på en muldvarp, fortæller Per Nielsen.

Muldvarp fandt skat ved Haustrup. Foto: Nils Svalebøg

Overraskende systematiske

Den milde vinter muliggjorde et intensivt testforløb, og Harja er nu klar med den gps-monitorerede muldvarp, som er blevet døbt Moni-Mulle. Gps-senderen er blot blevet tilføjet en mikro-metaldetektor.

Nu kan arkæologerne lukke et hold muldvarpe ud i det område, der skal udgraves. Via de signaler, som de små gravere sender op i skyen, og som løbende downloades, kan man med en præcision på +/- tocentimeter følge muldvarpenes bevægelser i området.

Dermed behøver arkæologerne ikke grave et område igennem på kryds og tværs. De kan i stedet holde øje med det live-opdaterede kort på skærmen og følge muldvarpenes gravespor. Med præcis angivelse af gps-koordinater kan man aflæse, hvor der er metalgenstande i jorden og cirka i hvilken mængde.

- De små fyre er overraskende systematiske, og med metaldetektoren kan vi sågar aflæse, om metallet er jern, bronze, sølv eller guld. Så skal vores folk bare at gå ud og grave metallet op for at se, hvad det er. Det sparer mange mandetimer og koster ikke ret mange penge.

Takket være gps-signalet kan muldvarpene også bagefter nemt spores, graves op og sættes ud i et nyt udgravningsområde.

Annonce

Museumsinspektør begejstret

Museumsinspektør Mogens Bo Henriksen, Odense Bys Museer, er begejstret for den nye søgemetode:

- Vi ser med stor forventning frem til resultatet af Harjas forsøg med at bruge muldvarpe i arkæologiens tjeneste. Det er velkendt, at det lille gravende dyr i tidens løb har været medvirkende til at gøre mange vigtige arkæologiske fund.

- I 1853 fandt man således en sølvskat fra vikingetiden på øen Iholm i Svendborgsund, netop fordi en muldvarp havde skubbet sølvmønter op på overfladen. Viborg Museum har også draget fordel af muldvarpens aktiviteter. På fredede voldsteder, hvor det er vanskeligt at komme til at udføre udgravninger, har man kortlagt aktivitetsspor ved at gennemgå muldvarpeskud for genstande, som de havde gravet op fra underliggende kulturlag, siger museumsinspektøren og tilføjer:

- I spøg omtaler arkæologer jo også sig selv som muldvarpe.

Annonce

Sådan kan du hjælpe

Foreningen Harja modtager i dag, lørdag patentet på den nye søgemetode og er dermed klar til at sætte de underjordiske droner i aktion. Men der er et problem:

- Når de store udgravninger i Tietgenbyen Nord inden længe går i gang, løber vi tør for muldvarpe. Så vi opfordrer alle, der måtte have et eller flere af de små dyr i haven til at indfange dem.

- Vores medlemmer er fordelt over hele øen, og vi er stort set færdige med at oprette modtagecentre for muldvarpe i alle de fynske kommuner, siger Per Nielsen fra Harja.

Du kan finde dit lokale muldvarpemodtagecenter ved at scanne QR-koden her med din smartphone.

Annonce
Odense For abonnenter

Comsa har afleveret ny tidsplan: Letbaneåbning i maj kræver højt tempo i slutfasen

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Bør miste jobbet og er fritaget for tjeneste: Økonomiudvalg mener, at kommunaldirektør skal ud af vagten

Navne For abonnenter

Lars Kjærsgaard fik stress i sit bankjob: Så satte han sig og skrev gamle godnathistorier om fantasitrolde om til børnebog

Kerteminde

Tøjbutik stod pludselig uden personale: Så trådte lokal frugtavler til og passede forretningen i tre dage

Odense

Politikere hyrer advokat til at undersøge foreningen Søstre mod vold og kontrol: - Det er absurde og udokumenterede påstande

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Kerteminde

En stribe spisesteder sætter priserne op: Maden hos kendt grillcafé er allerede blevet dyrere

Nordfyn For abonnenter

Krista og Johannes har danset sammen hele livet: Krondiamant-brudevalsen bliver nok deres sidste

Iværksætter-succes: Gymnasieelever fra Viborg får penge med fra Løvens Hule

Odense

Huslejen stiger 1600 kroner: Iben føler sig presset ud, når hendes rækkehus i Vollsmose skal renoveres

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Nyborg

Nærpoliti overraskede efter hashhandel: - Det skete for øjnene af betjentene

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Byen stod sammen om at finde gerningsmænd bag betonklodsepisode: - Det mest ulækre er, at nogle stod og filmede os, mens vi kørte galt

Fyn

Spøgelseskøer aflivet efter amokløb på motorvejen: Én ko blev ramt af modkørende trafik

Annonce