Annonce
Faaborg-Midtfyn

Skal Faaborg overvåges af kameraer?

Nu skal klubbens medlemmer sørge for at låse af efter sig. Tidligere har døren stået åben.

Tennisklub fik stoppet hærværk, men det bliver svært at få tilladelse til at sætte kameraer op i byen, mener lederen af lokalpolitiet.

Faaborg har i år været hårdt ramt af en hærværksbølge; værst er det gået ud over Minibyen og Havnebadet, men mange andre steder er der sket umotiverede ødelæggelser. Spørgsmålet er, hvad der kan gøres for at undgå hærværk, og kameraovervågning er det bud, mange kommer op med.

Det har Faaborg Tennisklub haft held med. Klubben tog konsekvensen af flere hærværks angreb, brugte 10.000 kameraovervågning på klubhuset og et låsesystem. Nu er der ro over det smukke anlæg.

Alligevel er formanden for Tennisklubben, Vibeke Røddik, varsom med at anbefale resten af byen at bruge klubbens erfaringer:

- Det ærgrer mig, at det har været nødvendigt at tage så drastiske skridt, for jeg er bestemt ikke tilhænger af et overvågningssamfund. Men som formand for tennisklubben har jeg et ansvar over for klublivet og vores økonomi.

- Vi risikerede økonomisk ruin, hvis ikke vi gjorde noget, konstaterer hun.

Byrådsmedlem Jan Valbak, Sydfyns Borgerliste, der blandt andet har stået bag Faaborg Mod Hærværk-koncerterne, er dog ikke i tvivl:

- Jeg er tilhænger af, at vi sætter kameraer op i gågaden, på Torvet og i Mellemgade, det kunne også være ved Havnebadet eller andre steder, som tiltrækker folk med ondt i sinde og lade kameraerne filme fra klokken 22 til 05. Jeg er ikke bange for "big brother", jeg laver ikke noget, andre ikke må se i det offentlige rum, siger han.

Jens Friis Christensen, leder af lokalpolitiet, tvivler på, at Faaborg kan få lov til kameraovervågning.

- Der er særlige regler for kamerovervågning af offentlige områder. Det kræver en tilladelse, og den kan man kun opnå, hvis området er særligt kriminalitetsbelastet. Det er Faaborg statistisk set ikke, forklarer han.

Annonce
Torben Riber viser kodelåse til tennisbanerne, som tilsyneladende har været med til at stoppe hærværk på klubbens anlæg. Der er også sat overvågningskamera op i klubhuset.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Fyn

23-årig fodgænger dræbt på motorvejen: Han havde været til fastelavnsfest

Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Annonce